Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Nicolas Sarkozy francia elnök és Angela Merkel német kancellár keddi megbeszélését követően a legfontosabb előrelépés az új gazdasági kormányzás lehet, derült ki a nagyhatalmak vezetőinek tájékoztatásából. A vezetők egyelőre az államok egyéni felelősségére játszanak, és eurókötvény bevezetését még nem tartják időszerűnek.

mfor traderA pénzügyi válság fellángolása miatt rendezett rendkívüli francia-német csúcstalálkozó után tartott tájékoztatón Sarkozy elmondta: az együttműködés jegyében új intézményt, egyfajta gazdasági kormányt kell felállítani, és valamennyi euróövezeti tagország alkotmányjogi rendszerében be kell vezetni a kiegyensúlyozott államháztartás követelményét - mondta Sarkozy. Hozzátette: Franciaország és Németország javaslatot tesz az Európai Uniónak a pénzügyi tranzakciókat terhelő közös adónem bevezetésére.

A közös gazdasági kormányzást erősítő új intézményről Sarkozy elmondta, hogy annak "valódi kormányként kell működnie". A testület az euróövezeti tagországok vezetőiből állna össze. Évente kétszer, szükség esetén többször tanácskozna. Vezetőjének megbízatása 2,5 évre szólna, a tisztség betöltésére Herman Van Rompuy-t, az uniós tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács állandó elnökét javasolja Sarkozy és Merkel. 

A francia elnök hangsúlyozta: a lehető legteljesebb az egyetértés Párizs és Berlin között abban, hogy különleges felelősséget viselnek Európa sorsáért, és hogy az eurót meg kell védeni. Angela Merkel hozzátette: a két ország elkötelezett az euró mint közös fizetőeszköz erősítése és fejlesztése mellett, ennek céljából pedig az euróövezet egészében fokozni kell az együttműködést a pénzügypolitika és a gazdaságpolitika területén. 

További cikkek »A gazdasági kormányzás új intézménye, a pénzügyi tranzakciókat terhelő adó és az államháztartási egyensúlyra törekvés kötelezettségének rögzítése az alkotmányjogban mind-mind olyan eszköz, amellyel "apránként, lépésről-lépésre kezelni lehet a válságot, és helyreállítható a bizalom" - fejtette ki a német kancellár, hangsúlyozva, hogy az eurókötvény nem segítené elő a folyamatot. 

Nicolas Sarkozy hozzátette: Franciaország pontosan ezt a nézetet képviseli. Az eurókötvény "az európai integráció betetőzése lehet, de nem a kezdete" - hangsúlyozta a francia államfő. Az eurókötvény - vagyis az euróövezeti tagországok által közösen kibocsátott állampapír - a gyenge hitelképességű államoknak kedvezne, mert olcsóbban juthatnának forráshoz, mint saját kötvények kibocsátásával. Sarkozy azonban az eszköz másik fő jellemzőjét emelte ki, mint mondta, a közös kötvény nehezítené a jobb kondícióban lévő államok finanszírozási helyzetét. 

A rendkívüli csúcson elhatározott kezdeményezések révén nemcsak az euróövezeti és uniós szintű együttműködés új formái jelenhetnek meg, hanem a francia-német kapcsolatok is tovább mélyülhetnek. A tervek szerint 2013-tól egységesítik a társasági adózás szabályait, így azonos eljárás szerint határozhatják meg az adóalapot és az adó mértékét a francia és a német cégek számára - hangzott el a tájékoztatón.
 
MTI 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.