2007. augusztus 15. 06:16

Nem túl igazságos intézmény az adóamnesztia, de szükség lenne rá ahhoz, hogy a későbbiekben vitáktól mentes vagyongyarapodási ellenőrzéseket lehessen végezni - írta a szerdai Napi Gazdaság.

Zara László, a versenyképességi kerekasztal adórendszer-munkacsoportjának vezetője a Napi Gazdaságnak elmondta, változatlanul hiába várják a Pénzügyminisztériumtól a kért szakértői anyagokat.

Az adószakember szerint lehetőséget kellene adni az egyszeri, önkéntes bevallásnak, amit pótlékmentesen, de az adó befizetésével kellene benyújtani. Ebben az esetben kedvezőbb kulcsot is elképzelhetőnek tart, aki viszont nem él ezzel, és nem tudja hitelt érdemlően igazolni a vagyongyarapodás forrását, annál keményebb szankciókat vetne be.

Zara László szerint több, jobb minőségű ellenőrzésre lenne szükség, az adóhatóság revizorainak szakosodniuk kellene. A szigorítással párhuzamosan pedig vissza kellene állítani a kétfokozatú bírósági felülvizsgálati rendszert olvasható a Napi Gazdaságban.

Tavaly év végén az állam egyszer már biztosított lehetőséget az eltitkolt jövedelmek legalizálására. Akkor több mint 28 ezer bevallás és 24,5 milliárd forint jött össze eddig a korábban eltitkolt és minden szankció nélkül befizethető adóforintokból. Év végén csak az eltitkolt jövedelmek után kellett adót fizetni, a büntetéseket elengedték.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.