<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Mára egyértelművé vált szakértők körében, hogy a túl magas járulékszint a gazdasági növekedés legfőbb gátja, és ezt a problémát már a kormányzati műhelyekben is kezdik felismerni. A munkabérek terheinek csökkentésére a kabinet a forgalmi adók kulcsának emelését fontolgatja, mivel a konvergencia program szorításában a büdzsé nem teheti meg, hogy jelentősebb bevételekről lemondjon. Mfor.hu háttér.

Veres nem lát lehetőséget áfa-emelésre

A pénzügyminiszter egy múlt heti sajtótájékoztatón kifejtette, hogy az inflációs kockázatok miatt nincs mód arra, hogy az áfakulcsok emelésével ellensúlyozzák az esetleges járulékcsökkentést, ahogyan azt a Gazdasági és Versenyképességi Kerekasztal javasolta.

Az adóreformot a kormány egyébként az első félévben kívánja tárgyalni az országgyűlésben. Az áfaemelésről a miniszter úgy fogalmazott: kis valószínűségét látja annak, mert emelkedő inflációt eredményezne, márpedig a világgazdaságban már így is növekedtek az inflációs kockázatok.

Az adóreform lehetséges irányairól Veres János közölte: vizsgálják a költségvetési irányzatokban rejlő megtakarítási lehetőségeket, valamint egyes kedvezmények és mentességek megszüntetését. Szerinte az eddigi számítások azt mutatják, hogy nem biztosított a javaslatban szereplő járulékcsökkentés mértéke, az elképzelés megvalósítása veszélyeztetné a konvergenciaprogram végrehajtását.

A pénzügyminiszter szerint a kormány februárra alakítja ki végleges álláspontját a kérdésben; jelenleg azt számolják ki, mekkora összeget és milyen módon lehet megmozgatni a hiánycélok veszélyeztetése nélkül az adórendszer átalakítása során.

A liberálisok is adócsökkentést szorgalmaznak

Pénteken a liberális értékeket nyíltan felvállaló Republikon intézet által szervezett konferencián szintén az adócsökkentés volt a téma. Csillag István exgazdasági miniszter szerint ha nem történik változás, akkor 2009-ben nem lesznek adófizetők, hiszen a cégek nagy része külföldre települ. Az egykori miniszter húsz százalékos, kvázi-egykulcsos adót és egy világos, semleges, egyszerű adószisztémát javasolt.

Ám az adócsökkentés mikéntjéről közel sem volt egyetértés. Palócz Éva, a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója szerint nem az adócsökkentésről kell előbb beszélni, hanem arról, hogy milyen kiadásokat vállal a költségvetés.

Számtalan példával demonstrálta, hogy az milyen pazarló és költekező. Tavaly közel 250 milliárd forintot költöttek el soron kívül a büdzséből. Ekkora összeg már egy 2-3 százalékpontos áfa-csökkentés hatásának felel meg - mutatott rá. Másrészt az áfa-emelési elképzelésekkel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy számolni kell az inflációs hatással. Amikor az energiaárak és az élelmiszerárak emelkedése megfékezhetetlen, igen kockázatos az adónövelés.

Antal László közgazdász a 2008-as évre 2,5 százalékos GDP-növekedést jósolt. Komolyabb válságra nem számít, de úgy vélte, a GDP-növekedés nem áll vissza a korábbi 4-5 százalékos szintre. László Csaba volt pénzügyminiszter, a KPMG adótanácsadója a kiegészítő adók megszüntetését, a járulékok csökkentését emelte ki mint követendő célt, és javasolta az alacsony hatékonyságú önkormányzati adóigazgatás összevonását az APEH-hel.

Varga M István

Menedzsment Fórum 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.