3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mára egyértelművé vált szakértők körében, hogy a túl magas járulékszint a gazdasági növekedés legfőbb gátja, és ezt a problémát már a kormányzati műhelyekben is kezdik felismerni. A munkabérek terheinek csökkentésére a kabinet a forgalmi adók kulcsának emelését fontolgatja, mivel a konvergencia program szorításában a büdzsé nem teheti meg, hogy jelentősebb bevételekről lemondjon. Mfor.hu háttér.

Veres nem lát lehetőséget áfa-emelésre

A pénzügyminiszter egy múlt heti sajtótájékoztatón kifejtette, hogy az inflációs kockázatok miatt nincs mód arra, hogy az áfakulcsok emelésével ellensúlyozzák az esetleges járulékcsökkentést, ahogyan azt a Gazdasági és Versenyképességi Kerekasztal javasolta.

Az adóreformot a kormány egyébként az első félévben kívánja tárgyalni az országgyűlésben. Az áfaemelésről a miniszter úgy fogalmazott: kis valószínűségét látja annak, mert emelkedő inflációt eredményezne, márpedig a világgazdaságban már így is növekedtek az inflációs kockázatok.

Az adóreform lehetséges irányairól Veres János közölte: vizsgálják a költségvetési irányzatokban rejlő megtakarítási lehetőségeket, valamint egyes kedvezmények és mentességek megszüntetését. Szerinte az eddigi számítások azt mutatják, hogy nem biztosított a javaslatban szereplő járulékcsökkentés mértéke, az elképzelés megvalósítása veszélyeztetné a konvergenciaprogram végrehajtását.

A pénzügyminiszter szerint a kormány februárra alakítja ki végleges álláspontját a kérdésben; jelenleg azt számolják ki, mekkora összeget és milyen módon lehet megmozgatni a hiánycélok veszélyeztetése nélkül az adórendszer átalakítása során.

A liberálisok is adócsökkentést szorgalmaznak

Pénteken a liberális értékeket nyíltan felvállaló Republikon intézet által szervezett konferencián szintén az adócsökkentés volt a téma. Csillag István exgazdasági miniszter szerint ha nem történik változás, akkor 2009-ben nem lesznek adófizetők, hiszen a cégek nagy része külföldre települ. Az egykori miniszter húsz százalékos, kvázi-egykulcsos adót és egy világos, semleges, egyszerű adószisztémát javasolt.

Ám az adócsökkentés mikéntjéről közel sem volt egyetértés. Palócz Éva, a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója szerint nem az adócsökkentésről kell előbb beszélni, hanem arról, hogy milyen kiadásokat vállal a költségvetés.

Számtalan példával demonstrálta, hogy az milyen pazarló és költekező. Tavaly közel 250 milliárd forintot költöttek el soron kívül a büdzséből. Ekkora összeg már egy 2-3 százalékpontos áfa-csökkentés hatásának felel meg - mutatott rá. Másrészt az áfa-emelési elképzelésekkel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy számolni kell az inflációs hatással. Amikor az energiaárak és az élelmiszerárak emelkedése megfékezhetetlen, igen kockázatos az adónövelés.

Antal László közgazdász a 2008-as évre 2,5 százalékos GDP-növekedést jósolt. Komolyabb válságra nem számít, de úgy vélte, a GDP-növekedés nem áll vissza a korábbi 4-5 százalékos szintre. László Csaba volt pénzügyminiszter, a KPMG adótanácsadója a kiegészítő adók megszüntetését, a járulékok csökkentését emelte ki mint követendő célt, és javasolta az alacsony hatékonyságú önkormányzati adóigazgatás összevonását az APEH-hel.

Varga M István

Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!