2p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Pénteken értékelte a magyar adósbesorolást a Standard & Poor's hitelminősítő. Ám most sem született olyan döntés, amire hónapok óta vár a kormány.

Továbbra is türelmesnek kell lennünk a felminősítésünket illetően, hiszen a Standar & Poor's csupán megerősítette a magyar államadós-osztályzatot. Pedig több elemző, kormányzati képviselő is hangot adott annak az elmúlt hónapokban több alkalommal is, hogy kijárna már hazánknak a felminősítés a makrogazdasági mutatóink alapján. Első ránézésre noha tényleg számos kedvező adattal bír a magyar gazdaság, az államadósság nagy mértéke, lassú csökkenő trendje némi kételyt szülhet, ráadásul a jövőben a gazdasági növekedésünk lassulására is utalnak a számok.

A forint a döntés hírére enyhe gyengülésnek indult, a korábbi 309 környéki szintről 310,8-ig gyengült az euróval szemben. 

A nemzetközi hitelminősítő tehát nem módosította sem a devizában és forintban fennálló hosszú és rövid futamidejű szuverén kötelezettségek "BB plusz/B" szintű besorolását, sem annak stabil kilátását. Az S&P a bejelentéshez fűzött elemzésében közölte, hogy az idén 3 százalékos, a 2015-2018-as időszakra éves átlagban 2,4 százalékos növekedési ütemeket vár a magyar gazdaságban.

A cég szerint az alacsony olaj- és földgázáraknak, az emelkedő foglalkoztatottságnak, a devizaalapú hitelek átváltása miatt csökkenő elővigyázatossági megtakarításoknak és az alacsonyabb adósságszolgálati terheknek az elkölthető jövedelmi hányadra gyakorolt hatása egyaránt elősegítette a háztartási szektor fogyasztásának élénkülését, a 6,8 százalékos munkanélküliségi ráta pedig egy évtizedes mélyponton jár.

MTI/mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!