4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az elmúlt hetekben több szakértő is említést tett az áfatörvény hiányosságairól, mivel az új szabályozás számos ponton nem ad egyértelmű fogalom-magyarázatot. Nehézségek adódtak továbbá a fordított adózással kapcsolatban, és arról is sokszor hallhattunk már, hogy a jogszabály nem felel meg a vonatkozó uniós irányelvnek sem. A gyakorlat azt mutatja azonban, hogy további gondok vannak a törvénnyel, így az adólevonási jog korlátozása és a korlátozás alóli kivételek között is számos ellentmondás tapasztalható. Mfor.hu háttér.

Sok a fekete folt (Mfor-montázs)

Minél többet alkalmazzuk, annál több hiányosságot fedezünk fel az áfatörvényben; legújabban az adólevonási jog korlátozásával kapcsolatban merültek fel kifogások, mivel az idevonatkozó szabályok a törvényalkotói szándék ellenére sem felelnek meg a törvény logikájának, mondta el az mfor.hu-nak Kerekes Anikó, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Vállalkozók Országos Egyesületének az adószakértője. Ugyanakkor a közös hozzáadott értékadó-rendszerről szóló szabályokkal is problémák adódnak, mivel azok nem felelnek meg a vonatkozó európai uniós irányelvnek.

Közvetített szolgáltatás kell

Konkrét példákat tekintve, a törvény előírja, hogy a személygépkocsit terhelő előzetesen felszámított adó levonható, ha azt igazoltan egészben vagy túlnyomó részben taxiszolgáltatás nyújtása érdekében használják.

A taxiszolgáltatást végző sem vonhatja le azonban a motorbenzinen és az egyéb üzemanyagon kívül a személygépkocsi üzemeltetéséhez, fenntartásához szükséges termékek előzetesen felszámított áfáját, mert az arra vonatkozó mentesítés csak továbbértékesítési célú értékesítéshez kapcsolódik.

Nem vonhatja le továbbá a személygépkocsi üzemeltetéséhez, fenntartásához szükséges szolgáltatást terhelő, előzetesen felszámított adót sem, mert az arra vonatkozó mentesítés csak akkor jár, ha azt igazoltan közvetített szolgáltatáshoz veszik igénybe.

A személygépkocsi üzemeltetéséhez, fenntartásához kapcsolódó termékek beszerzése és szolgáltatások igénybevétele azonban a taxiszolgáltatást végzők esetében az előző áfatörvény szerint is levonási tilalom alá esett, tehát ugyanott tartunk most, mint a csatlakozásunk előtt, mutatott rá Kerekes Anikó, adószakértő.

Lakóingatlanok: nincs egyértelmű szabály

A lakóingatlant továbbértékesítési céllal vásárlókra érvényes korlátozás alóli kivételekre vonatkozó szabályozás sem egyértelmű. A szövegezésből ugyanis nem derül ki világosan, hogy a korlátozás alóli mentesség az új ingatlanok áfájára is vonatkozik-e vagy csak azokra, amelyekre az eladó adókötelezettséget választott, vagyis már eltelt legalább két év a használatbavételi engedély jogerőre emelkedését követően.

Az ingatlant értékesítési céllal építő adóalanyok nem vonhatják le lakóingatlan építéséhez, felújításához szükséges terméket és szolgáltatást terhelő előzetesen felszámított általános forgalmi adót. Ez a fajta értékesítés nem felel meg ugyanis annak a továbbértékesítési célnak, amelyre a korlátozás alóli kivétel szabálya vonatkozik.

Ilyen jellegű korlátozás az előző évi áfatörvényben nem állt fenn, hivatkozott Kerekes Anikó. A lakóingatlan építéséhez, felújításához kapcsolódó beszerzések áfája levonható volt ugyanis, amennyiben az közvetlen anyagként való felhasználási céllal történt. Ezért az a tény, hogy most, 2008-ban a korlátozást nem lehet feloldani, ellentétes az irányelvben foglaltakkal.

Nyerő, ha jachtunk van 

Hasonló a helyzet a személygépkocsi bérbeadására vonatkozó korlátozásoknál. Itt, habár a személygépkocsit bérbeadó áfaköteles tevékenységet végez, mégsem vonhatja le a személygépkocsi üzemeltetéséhez, fenntartásához szükséges termékek és szolgáltatások előzetesen felszámított általános forgalmi adóját.

Az előző évben érvényes áfatörvény azonban ezt a korlátozást még nem tartalmazta, mutat rá az adószakértő.

Azaz, a személygépkocsi üzemeltetéséhez, fenntartásához kapcsolódó termékek beszerzése és szolgáltatások igénybevétele esetére vonatkozó korlátozás nem volt érvényes a személygépkocsi-kölcsönzéssel foglalkozó adóalanyra, a kölcsönbe adott személygépkocsik tekintetében. Emiatt a korlátozás fel nem oldása ellentétes az uniós joggal.

Jó ha tudjuk azonban, hogy a 125cm3-nél nagyobb hengerűrtartalmú motorkerékpár, a jacht, valamint az egyéb vízi közlekedési eszköz esetében a bérbeadó levonhatja a fenntartási anyagok és szolgáltatások előzetesen felszámított áfáját.

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!