<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A svéd nemzeti bank kedden negyed százalékponttal 1,50 százalékra emelte az irányadó kamatot a gyorsan növekvő gazdaságra nehezedő inflációs nyomás miatt és a háztartások egyre fenyegetőbbé váló eladósodásának fékentartása céljából.

A 2009-es válságból magához térő svéd gazdaság egyike a leggyorsabban növekvőknek Európában: a tavalyi harmadik negyedévben a növekedés megközelítette a hét százalékot éves összevetésben. Ez a gyors ütem arra késztette a központi bankot, hogy tavaly július óta immár az egymást követő ötödik alkalommal emelje az alapkamatot.

A  Riksbanknak kamatemeléshez fűzött kommentárja szerint nagyon jók a kilátások arra, hogy Svédországban folytatódik az erőteljes gazdasági növekedés, de ez az drágulás ütemének a gyorsulásával járhat. Ezért a központi bank folytatja a kamatemelést, hogy tartani tudja a 2 százalékos inflációs célt, miután decemberben 2,3 százalékra szökött fel a tizenkét havi  infláció.

A háztartásokat eladósodottsága is számottevően nőtt az utóbbi években, és ha az adósságok hosszabb ideig gyorsabban nőnek, mint a jövedelmek, akkor ez súlyos egyensúlytalanságot idézhet elő a svéd gazdaságban - szól a Riksbank indoklása.

A bank fenntartotta a 2010, illetve 2011-re vonatkozó növekedési előrejelzését: e szerint tavaly 5,5 százalékkal bővült, az idén 4,4 százalékkal erősödhet a svéd gazdaság.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.