2007. augusztus 15. 07:21

Az érdekképviselet furcsállja, hogy több mint száz olyan állampolgárral szemben rendeltek el vagyonosodási vizsgálatot, akik az állam által tévesen beszedett regisztrációs adót igényeltek vissza gépkocsijuk után; az adóhivatal cáfolja, hogy a két dolog között ok-okozati összefüggés lenne - írta a szerdai Magyar Hírlap.

Az Európai Bíróság döntése értelmében vissza kell fizetni a használt gépjárművekre befizetett regisztrációs adó bizonyos hányadát, átlagosan kocsinként 120-150 ezer forintot. A Pénzügyminisztérium a költségvetésben tízmilliárd forintot különített el e célra, de a vámhivatalok csak négy és félmilliárdot fognak visszaadni az érintetteknek. A kérelmeket hétfőn éjfélig lehetett benyújtani a fő vámhivatalokhoz.

A 73 ezer jogosult közül 24,5 ezer kapta és kapja vissza a tőle jogtalanul beszedett adót. A Magyar Gépjárműkereskedők Országos Egyesülete elnökségi ülésén foglalkozott a jelenséggel, hogy azok a vásárlók, akik legalább két gépjármű után igényeltek vissza regisztrációs adót, felkeltették az adóhatóság érdeklődését, és sokan alanyaivá váltak egy vagyonosodási vizsgálatnak.

"Bizonyítékaink természetesen nem lehetnek erre - de mégiscsak furcsa, hogy az adót visszaigénylők közül több mint százan jelezték, hogy néhány héttel vagy hónappal a visszatérítés után vagyonosodási vizsgálatot kaptak" - mondta a Magyar Hírlapnak az egyesület elnöke.

Bakonyi Ágnes, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal szóvivője cáfolja, hogy ok-okozati összefüggés lenne a regisztrációs adó visszaigénylése és a vagyonosodási vizsgálatra kijelölés között, áll a Magyar Hírlap írásában.