<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Lapunk értesülései szerint a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal ismét feljelentette a korábban is álcivil tevékenységgel lebukott Daganatos.hu Alapítvány és Gyermekmentő Támogató Alapítvány prominenseit. A kamucivilek négy év alatt 726 millió forint 1 százalékos SZJA-felajánlást gyűjtöttek.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén is közzétette azokat a civil kedvezményezetteket, akik a személyi jövedelemadó 1 + 1 százalékából részesülhetnek. A 2020-as évhez hasonlóan a 2021-es adójukból a legtöbben az Országos Mentőszolgálat Alapítványt jelölték meg kedvezményezettként, igaz, mind a felajánlók száma, mind az általuk felajánlott összeg csökkent. A tavalyi 48 ezer helyett idén „csak” 36 ezren rendelkeztek úgy, hogy előző évi adójuk civil 1 százalékát a mentőknek szánják, a kiutalásra váró összeg pedig 308,2 millióról 266,3 millió forintra csökkent.

A második helyen sincs változás, a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítványnak a tavalyi csaknem 30 ezer adózó helyett idén kevesebb mint 25 ezren szánták a törvény által lehetővé tett felajánlást, a kórházalapítvány a tavalyi 208,4 millió helyett idén 207,4 millió forinttal számolhat.

A képzeletbeli dobogó harmadik fokán a Bátor Tábor Alapítvány szerepel, mely a 2021-es majdnem 19 ezer után idén is majdnem 18 ezer adózót tudott megszólítani. A részükre felajánlott 1 százalékok összege viszont a tavalyi 134,4 millió forintról 145,2 millió forintra nőtt.

A NAV adatbázisából kiderül, a valóban állatmentést végző civil szervezetek között helycsere történt az élen. Tavaly még a Rákosmenti Noé Bárkája Állatotthon Alapítvány kapta a legtöbb felajánlást: a 12 183 felajánló éppen, hogy megelőzte a Madárkórház Alapítvány 12 001 felajánlóját, idén azonban utóbbi még mindig 10 655 adózót tudott megszólítani, míg a rákosmentiek számára csupán 9348 adózó szánta az 1 százalékot. Összegszerűen a rákosmenti állatvédők jártak rosszabbul: a tavalyi 79,1 milliós felajánlás idénre 71 millióra apadt, míg a Madárkórház számára felajánlott tavalyi 77,6 milliós összeg idénre 80,5 millióra duzzadt.

Mint arról kedden beszámoltunk, a Nonprofit Információs és Oktató Központ (NIOK) összesítése szerint az SZJA 1 százalékát a tavalyinál kevesebben ajánlották fel civil szervezeteknek, ugyanakkor azok összege 428 millióval haladja meg az egy évvel korábbit.

Hiányzó botrányhősök

Nincs viszont az idei kedvezményezettek között az a Daganatos.hu Alapítvány, amelyik 2021-ben több mint 19 ezer felajánlótól 98,9 millió forintra számíthatott, ezzel a felajánlók számát tekintve a harmadik, a felajánott összeget nézve pedig ötödik legjelentősebb kedvezményezett volt. Ugyancsak hiányzik az idei kedvezményezettek közül a tavaly még szintén a top 10-ben szerepelt szilvásváradi Gyermekmentő Támogató Alapítvány, akiknek 2021-ben több mint 14 ezer felajánlás érkezett 73,3 millió forint összegben.

A két szervezet hiánya nem véletlen, ugyanis

korábban is botrányok kísérték a személyi összefonódások révén egy körhöz tartozó két szervezetet.

Mindkét alapítványban felbukkan Gombár Györgyi és Bornemissza Tamás neve. A G7 már két éve írt arról, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) már 2013-ban leleplezte ezeknek álcivil tevékenységét: az 1 százalékból befolyt összegeknek kevesebb mint 7 százaléka jutott el a beteg gyermekekhez, holott az azt megelőző négy évben közel egymilliárd forint felajánlás érkezett a két alapítványhoz. Mint írták, a Kehi költségvetési csalás gyanújával feljelentette őket, vizsgálatot folytatott náluk a NAV is, így két évre kizárták őket a civil 1 százalékok gyűjtéséből. Az Átlátszó tavaly év végén írta meg, hogy

az alapítvány vezetői luxusingatlanokhoz jutottak hozzá a befolyt 1 százalékokból,

mivel a 2017-es adóév óta újra meg lehetett jelölni őket kedvezményezettként. (A két személynek volt egy harmadik, hasonlóan botrányos „civil” szervezete, az Országos Állatmentő Alapítvány, mely ugyancsak részt vett az 1 százalékokkal kapcsolatos trükközésben, de adófelajánlást csak 2017-re gyűjtött.) Ez alatt a négy év alatt a három alapítványnak felajánlott 1 százalékokból mindösszesen 726 millió forinthoz jutottak hozzá. Lapunk úgy tudja,

az érintetteket a Kehi ismét feljelentette.

„Ismétlés a tudás anyja!” – kommentálta érdeklődésünket kehis forrásunk.

Egyéb fun facts

Az adózói felajánlásokat tekintve jót tett a médiafelhajtás az Iványi Gábor lelkész nevével fémjelzett Oltalom Karitatív Egyesületnek. A civil szervezet tavaly 6123 adózótól 45,3 millió forintot kapott, idén azonban már 7637 fő összesen 66,8 millió forintot szánt nekik a személyi jövedelemadóból.

Összesen 1506 olyan civil szervezet van, akiknek mindössze egy fő ajánlotta fel az 1 százalékot. Ebből a legmagasabb összegre, 171 318 forintra a Teleki Községért Alapítvány számíthat. Ez az összeg azt jelenti, hogy az egy szem felajánlónak az adóalapja 2021-ben 114,2 millió forint volt.

A NAV a múlt héten közzétette az 1 százalékos gyűjtésből kizárt civil szervezetek adatbázisát is, ezek között is több érdekességre bukkantunk. Nem gyűjtheti asz SZJA-felajánlásokat többek közt a Demján Sándor Alapítvány, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége vagy épp a Mikulásgyár Alapítvány sem.