<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Szeptemberben az országban 843 alapellátó praxisban nem volt orvos, a fővárosban 92 háziorvosi és 81 alapellátó fogorvosi praxis üres. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Budapestről készült körképe szerint bár a fővárosban az egészségügyi szolgáltatások könnyebben elérhetők mint az ország más térségében, de az orvoshiány is jelentősebb.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) adatai szerint szeptember 1-én országszerte összesen 843 alapellátó praxisban nem volt orvos. Ezek közül 607 üres körzetben háziorvos nem volt, 236-ban pedig az alapellátó fogorvos hiányzott. Júliushoz képest egyetlen üres praxissal van csak több az országban.

Budapesten 92 háziorvosi körzetben nincs orvos, szeptember 1-jétől három körzetben üresedett meg a praxis. Ezekben a rendelőkben ugyanúgy mint a többi üres körzetben csak helyettesítéssel oldható meg a betegek ellátása, emellett pedig a fővárosban 81 fogorvosi praxisból is hiányoznak az orvosok.

Folyamatosan hiány van a háziorvosokból. Fotó: DepositphotosFolyamatosan hiány van a háziorvosokból. Fotó: Depositphotos

A Központi Statisztikai Hivatal Budapestről készült kiadványa szerint 2020-ban a budapesti kórházakban – az ezer ágynál többet működtető szakterületek közül – a fertőző, pszichiátriai és csecsemő-, gyerekgyógyászati osztályokról hiányzott a legtöbb orvos, míg a szülészeti-, nőgyógyászati, bőr- és nemibetegellátó, valamint reumatológiai osztályokon orvostöbblet volt - tette hozzá az adatokhoz a Napi.hu.

A KSH Budapestről szóló kiadványa szerint 42 ezer orvosi és 105 ezer szakdolgozóra lett volna szükség az országban az egészségügy zavartalan üzemeltetéséhez 2020-ban. Ezzel szemben 37 100 orvos dolgozott, és 101,3 ezer szakdolgozói állás volt betöltve. Budapesten 2020-ban 903 háziorvos és 288 házi gyermekorvos látta el a betegeket. A háziorvosok ötöde praktizált a fővárosban, a helyettesítésben ellátott szolgálatoknak csak 6,5 százaléka volt Budapesten.

Az orvosi állásoknak országosan 3,7, Budapesten 5,4 százaléka volt üres, a szakdolgozók is nagyobb arányban hiányoztak a fővárosban (6,3 százalék), mint országosan (3,4 százalék).

Egy budapesti háziorvosra és egy házi gyermekorvosra a statisztikai hivatal adatai szerint több mint 7200 páciens jutott, az országos átlag ettől jóval magasabb 10,5 ezer pácienst láttak el évente az alapellátásban dolgozó orvosok.

A rendeléseken naponta az alapellátó orvosok megközelítőleg 40 esettel foglalkoztak.

Ez az országosnál közel másfélszer kisebb leterheltségről számoltak be a budapesti háziorvosok. 2020-ban a Budapesten dolgozó háziorvosok évente összesen 7,3 millió esetet láttak a rendelőikben vagy a betegek otthonába. 

A pandémia kitörésének évében a fővárosban - hasonlóan az országoshoz –megközelítőleg negyedével csökkent a járóbeteg-ellátás forgalma. De a szakrendelők leterheltsége az országos átlagnál jóval nagyobb, a KSH szerint az országos átlaghoz képest, Budapesten száz lakosra számítva 72 százalékkal több megjelenést, 78 százalékkal több beavatkozást és 80 százalékkal több szakorvosi munkaórát regisztráltak a rendelőkben. A működő kórházi ágyak több mint negyede Budapesten van, tízezer lakosra 103 ágy jut, míg országosan 69 - írja a KSH.

2020-ban jóval kevesebb szűrővizsgálaton is vett részt a lakosság. Például 2020-ban 160 ezren voltak tüdőszűrésen, míg 2019-ben 262 ezren.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.