2018. november 12. 16:19

Nem marad idő újabb javaslatok megtárgyalására.

A mostani héten tartják az őszi adócsomag záróvitáját - derül ki a parlament munkatervéből. Mivel a lehetséges módosító indítványok már elkészültek, legfeljebb a legutolsó körben érkeztetett javaslat tudná megmenteni a béren kívüli juttatások, a cafeteria kedvezményes adózását. Ennek azonban nagyon kicsi az esélye, tulajdonképpen nulla.

Varga Mihály pénzügyminiszter Varga Mihály pénzügyminiszter

A kormány a parlamentnek tavasszal benyújtott adócsomagban intézkedett arról, hogy a béren kívüli juttatások közül lényegében egyedül a SZÉP-kártya adózása maradjon kedvező 2019-ben, a többi juttatás után pedig a munkabérnek megfelelő közterheket kell megfizetni. Nem titkolt szándéka volt, hogy a foglalkoztatók bérben adják oda az így felszabaduló összeget az alkalmazottaknak, ezzel is emelve a statisztikában a bruttó béreket. A nettó azonban nem követi automatikusan a bruttót, pontosabban a munkavállaló rendelkezésére álló jövedelem kisebb lesz, mert a béren kívüli juttatások után nem neki kellett megfizetni az adót, a bérek után viszont rá is jut a közterhekből.

Az érdekképviseletek rögtön elkezdtek lobbizni azért, hogy a parlament módosítsa az elfogadott jogszabályt, és állítsa vissza az idei rendet. A kormány erre nem mutatott hajlandóságot. Az ősszel benyújtott adócsomagban nem is volt érdemi rendelkezés, ami ezt a kört érintette volna, aztán a gazdasági bizottság - mint azt portálunk elsőként megírta - egy olyan javaslattal állt elő, amellyel megőrizhető legalább a sportrendezvényekre, kulturális eseményekre szóló belépők, bérletek adómentessége. Egy másik módosító pedig a munkáltatói lakáscélú kölcsönöknél törli a méltányolható lakásigény követelményét.

A béren kívüli juttatások érdemi, a lakhatást, munkába járást, iskoláztatást támogató elemeire vonatkozó, januártól hatályba lépő változásokat azonban e módosítók sem írták felül. Vagyis az őszi adócsomag vitáját úgy fogja lezárni a parlament, hogy az érdekképviseletek kéréseiből semmi nem épül be a törvénybe.

Varga Mihály pénzügyminiszter a napokban ugyan megpendítette, hogy nyitva van ez a lehetőség, de a jelek szerint ez csak elvi lehetőség maradt. Tekinttel arra, hogy a parlament még szűl másfél hónapig ülésezik, és a legfontosabb pénzügyi, gazdasági tárgyú törvényjavaslatokat hamarosan elfogadják, kijelenthető, hogy a béren kívüli juttatások rendszere a tavasszal elfogadott formában él tovább 2019-ben.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.