3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nem marad idő újabb javaslatok megtárgyalására.

A mostani héten tartják az őszi adócsomag záróvitáját - derül ki a parlament munkatervéből. Mivel a lehetséges módosító indítványok már elkészültek, legfeljebb a legutolsó körben érkeztetett javaslat tudná megmenteni a béren kívüli juttatások, a cafeteria kedvezményes adózását. Ennek azonban nagyon kicsi az esélye, tulajdonképpen nulla.

Varga Mihály pénzügyminiszter
Varga Mihály pénzügyminiszter

A kormány a parlamentnek tavasszal benyújtott adócsomagban intézkedett arról, hogy a béren kívüli juttatások közül lényegében egyedül a SZÉP-kártya adózása maradjon kedvező 2019-ben, a többi juttatás után pedig a munkabérnek megfelelő közterheket kell megfizetni. Nem titkolt szándéka volt, hogy a foglalkoztatók bérben adják oda az így felszabaduló összeget az alkalmazottaknak, ezzel is emelve a statisztikában a bruttó béreket. A nettó azonban nem követi automatikusan a bruttót, pontosabban a munkavállaló rendelkezésére álló jövedelem kisebb lesz, mert a béren kívüli juttatások után nem neki kellett megfizetni az adót, a bérek után viszont rá is jut a közterhekből.

Az érdekképviseletek rögtön elkezdtek lobbizni azért, hogy a parlament módosítsa az elfogadott jogszabályt, és állítsa vissza az idei rendet. A kormány erre nem mutatott hajlandóságot. Az ősszel benyújtott adócsomagban nem is volt érdemi rendelkezés, ami ezt a kört érintette volna, aztán a gazdasági bizottság - mint azt portálunk elsőként megírta - egy olyan javaslattal állt elő, amellyel megőrizhető legalább a sportrendezvényekre, kulturális eseményekre szóló belépők, bérletek adómentessége. Egy másik módosító pedig a munkáltatói lakáscélú kölcsönöknél törli a méltányolható lakásigény követelményét.

A béren kívüli juttatások érdemi, a lakhatást, munkába járást, iskoláztatást támogató elemeire vonatkozó, januártól hatályba lépő változásokat azonban e módosítók sem írták felül. Vagyis az őszi adócsomag vitáját úgy fogja lezárni a parlament, hogy az érdekképviseletek kéréseiből semmi nem épül be a törvénybe.

Varga Mihály pénzügyminiszter a napokban ugyan megpendítette, hogy nyitva van ez a lehetőség, de a jelek szerint ez csak elvi lehetőség maradt. Tekinttel arra, hogy a parlament még szűl másfél hónapig ülésezik, és a legfontosabb pénzügyi, gazdasági tárgyú törvényjavaslatokat hamarosan elfogadják, kijelenthető, hogy a béren kívüli juttatások rendszere a tavasszal elfogadott formában él tovább 2019-ben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!