<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A Habitat for Humanity Magyarország arra szólítja fel a kormányt és a döntéshozókat, hogy mielőbb lépjen a téli szociális tüzelőanyag-támogatások biztosítása érdekében. 

Habár a rezsicsökkentésből kezdettől fogva kimaradtak a szilárd tüzelőanyagokat használók, a júliusban bejelentett intézkedések jelentős változást hozhatnak az ő életükben is. Eddig a háztartások csaknem 40 százaléka, elsősorban az alacsonyabb jövedelműek használtak szilárd tüzelőt. Körülbelül felük vegyesen fával és gázzal, a legalacsonyabb jövedelmű rétegek pedig jellemzően csak szilárd tüzelőkkel fűtöttek – írta közleményében a szervezet. 

Kemény tél elé nézünk. Fotó: DepositphotosKemény tél elé nézünk. Fotó: Depositphotos

A rezsicsökkentés átalakítása azonban, – ami a Habitat rendelkezésére álló adatok alapján a vezetékes gázt használók több mint egyharmadának pluszköltséget fog jelenteni – gyakorlatilag azonnal felhajtotta a tűzifa árát és a szilárd tüzelőt használó fűtőberendezések iránti keresletet. Több hírforrás is egybehangzóan arról számolt be, hogy hosszú várólisták alakultak ki a tűzifa-kereskedőknél, és akadozik az ellátás.

Gáz helyett fa

Így idén télen a szokásosnál is jóval nagyobb szükség lesz a szociális tüzelőanyag-támogatásra, amit az 5 ezer fő alatti településeken, szilárd tüzelővel fűtők, szociális alapon kaphatnak. Mostantól ugyanis rengeteg olyan háztartás is kénytelen lesz fával, vagy rosszabb esetben szénnel fűteni, akik eddig meg tudták fizetni a gázfűtést.

A Habitat for Humanity Magyarország ezért arra szólítja fel a kormányt és a döntéshozókat, hogy mielőbb lépjenek az ügyben, eddig ugyanis semmilyen információt nem adtak ki a szociális tüzelő-ellátásra vonatkozóan.

Mint írják, az önkormányzatoknak pályázniuk kell a szociális tüzelőkre, és csak az elbírálás után indíthatják el a megrendeléseket. Az idén kiírt pályázat eredményeit és a megítélt tüzelő mennyiségét azonban csak 2022. augusztus 31. után hirdetik ki. Addigra viszont jó esély van rá, hogy késő lesz intézkedni; csak frissen vágott, nedves tűzifát tudnak majd vásárolni az önkormányzatok, ami nem megfelelő a fűtéshez, ráadásul az is kérdéses, hogy mennyit kell rá várniuk.

Muszáj megemelni a keretet

A kormánynak ezért egyrészt jelentősen meg kell emelnie a szociális tüzelőanyagokra szánt, évi 5 milliárd forintos keretet, mivel a nagyobb kereslet magasabb árakat is eredményez. Ez az összeg eddig sem volt elegendő arra, hogy minden rászoruló háztartást elérjenek az önkormányzatok, és gyakran csak kis mennyiségű fa jutott egy-egy igénylőnek. A rászorulók száma pedig biztosan csak nőni fog. Másrészt a Belügyminisztériumnak azonnali, konkrét intézkedéseket kell hoznia, hogy legyen miből teljesíteni az önkormányzatok megrendeléseit, amiket csak ősszel kezdhetnek leadni. Azaz szabályozni kell, hogy az önkormányzatok a fabeszerzésekben előnyt élvezzenek az erdőgazdálkodóknál a piaci alapon vásárlókkal szemben.

Amennyiben ez nem történik meg, a Habitat for Humanity szerint katasztrofális állapotok léphetnek fel. Az érintett, rászoruló háztartásoknak nincsenek megtakarításaik, amiből most gyorsan megvásárolhatnák a téli tüzelőt, vagy akár egy korszerűbb fűtőberendezést. Ha erről a kormány nem gondoskodik, legrosszabb esetben előállhat az a helyzet, hogy egy-egy településen télen nem lesz miből szociális tüzelőt osztani. Tűzifa hiányában pedig, az egyéni problémákon túl – például egy hideg, nem megfelelően fűtött házban sokkal gyakoribbak a megbetegedések, ami az egészségügynek is plusz terhet jelent – borítékolható, hogy a már eddig is aggasztó mértékű légszennyezés mértéke is ugrásszerűen meg fog nőni a rossz minőségű tüzelők és a szintetikus anyagok (hulladékok, lomok, textilek) kényszerű égetése miatt.

Az is fontos lenne szerintük, hogy a tűzifahiány és az áremelkedés miatti kapkodás ne eredményezzen visszafordíthatatlan környezeti károkat. Például nem szabad újból belefogni a barnakőszén és a lignit kitermelésébe, hogy ezeket szennyező és egészségtelen lakossági tüzelőként árusítsák, vagy “ész nélkül” kivágni minden fát.

Eddig ellentmondásos hírek jelentek meg arról, hogy kielégíthetőek-e a megnövekedett igények úgy, hogy fenntartható legyen a magyarországi erdőgazdálkodás. A kormány tegnapi döntése alapján azonban úgy tűnik, hogy az erdőgazdálkodás területén gyakorlatilag felfüggesztik a fenntarthatósági szempontokat. Ennek az intézkedésnek a veszélyeire hívja fel a figyelmet a WWF mai közleménye is.

 

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.