TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

A lélegeztetőgépek országában a Korányi és a Dél-Pesti Centrum Kórházban még jóval a második hullám tetőzése előtt az a hír járja, hogy a lélegeztető kapacitások beteltek.

A Népszava birtokába került levél szerint a Korányiban és a Dél-Pesti Centrum Kórházban annyi a súlyos beteg, hogy a lélegeztető kapacitás betelt, s a Korányiban a szakemberek is fogytán vannak. A mai számok szerint 328 ember fekszik kórházban, közülük 6,4 százalék, azaz 21 ember van lélegeztetőgépen, így egyértelmű, hogy a kapacitások telítődése nem a lélegeztetőgépek hiányáról szól, hanem arról, hogy nincs szakszemélyzet, aki működtesse őket.

Hiába vannak lélegeztetőgépek, ha nincs szakszemélyzet. Fotó: mti Hiába vannak lélegeztetőgépek, ha nincs szakszemélyzet. Fotó: mti

Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont virológiai kutatócsoportjának vezetője szerint Európában a második legdurvább második hullám zajlik éppen nálunk, Olaszországot is megelőzve Franciaország után jelenleg miénk az ezüstérem a fertőzöttségi dinamika szempontjából. A szakember azt is mondta a keddi online tájékoztatójában, csak idő kérdése, hogy a halálozás ismét magasabbra kússzon az idősebb korosztályban.  

Már csak emiatt sem mindegy, hogy az országban melyik kórházban hány lélegeztetőgép áll rendelkezésre az osztályokon, s mennyi az intézmények raktáraiban. Erre vonatkozó kérdéseinket elküldtük az Állami Egészségügyi Ellátó Központnak – amely nyáron fele annyiért vásárolt 2481 darabot, mint amennyiért a Külgazdasági és Külügyminisztérium 11 994 darabot –, ennek ellenére azt válaszolták, hogy forduljunk az operatív törzshöz. Természetesen ezt közel két hete megtettük, kérdéseinkre a mai napig nem érkezett válasz. Három nappal ezelőtt azzal a kéréssel is hozzájuk fordultunk, hogy mivel Dr. Halmosi Zsolt országos kórházparancsnok minden bizonnyal az információk teljes birtokában van, válaszolna-e pár kérdésünkre, de erre sem kaptunk reakciót.

A járványt megelőzően 2000 lélegeztetőgéppel rendelkezett Magyarország, amit egy gyors rendeléssel a SOTE a tizedével megtoldott. Ha a június végéig leszállított összes eszközt figyelembe vesszük, akkor jelenleg már több mint 16,5 ezer lélegeztetőgép van Magyarországon.

Mindeközben a legfrissebb Magyar Közlönyből az derült ki, hogy 2,5 milliárd forintból épít a kormány lélegeztetőgép-raktárt. A raktárban nem csak a magyar kormány által beszerzett több ezer lélegeztetőgépet tárolnák, hanem uniós központi bázis lenne.

A Népszava arról is ír, hogy a mentők utasítást kaptak a tárca vezetőjétől, hogy a kórházi ellátást igénylő igazolt és COVID19-gyanús betegeket csak az ellátásukra kijelölt intézményekbe vihetik. Így a fővárosiakat és a Pest megyeieket a Dél-Pesti Centrum (egykori László) Kórházba, illetve az Országos Korányi és Pulmonológia Intézetbe szállítják. Ha ezek megtelnének, akkor további hat intézmény jöhetne szóba. Így a Szent János, a Bajcsy, a Péterfy, a Pest megyei Flór Ferenc kórház, a törökbálinti tüdőgyógyintézet, valamint a Semmelweis Egyetem. A vidékieknek a megyei kórházakat, illetve az orvosképzéssel foglalkozó egyetemeket is kijelölték a fertőzéssel érintett lakosság kivizsgálására, az igazolt esetek ellátására.

A fővárosi Szent János Kórház hármas belgyógyászatának épületét már kiürítették, miután a Dél-Pesti Centrum Kórház és a Korányi megtelt. Szerdán már az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetbe is vittek covidos betegeket. Egy szeptember 14-i keltezésű levél szerint pedig a Korányiban és a Szent Lászlóban annyi a súlyos beteg, hogy a „lélegeztető kapacitása betelt”. A Korányiban már a szakemberek is fogytán. A Korányi arra kérte az ellátókat, hogy mérjék fel a saját intézményükben, hogy hány olyan ápoló, segédápoló van, aki önként vállalna kirendelt munkavégzést az intézményükben. 76 munkatársat várnak különböző pozíciókra.

Több ezer ember hiányzik az egészségügyből. Van olyan kórház, amely már most is kénytelen volt osztályokat leállítani, mert az orvosok, illetve az ápolók karanténba kerültek.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.