<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

A tavalyi igen megosztó, metálturulos, kerekeken guruló Szent Istvános augusztus 20-i gigafelvonulás után sokan voltak kíváncsiak arra, hogy az idei Hold-Fény-Mesék című gigaprodukcióval mit tartogat a kormány által felkért cég. Ám a légiparádé és a tűzijáték elmaradásával ellentétben erről azóta sem tudni, hova tűnt és mi lett vele.

„Még nem köttetett szerződés az idei Szent István Nap programok szervezése kapcsán a produkciós cégünkkel, de zajlik egy egyeztető folyamat" - mondta július 5-én a Népszavának Illés Gabriella, a tavaly erős kritikai visszhangot kiváltó ünnepi felvonulást rendező TulipánTündér Film & Event Productions Kft. vezetője és tulajdonosa, aki tegnap a Bujtor István Filmfesztiválon ünnepelt a Toxikóma című film producereként, hiszen a nagyjátékfilmek kategóriájában fődjat nyert a film.

De visszakanyarodva az augusztus 20-i eseményekhez: a lap akkor megszerezte a fővárosba tervezett ünnepi rendezvények listáját, amiből kiderült, hogy augusztus 19-ére ismét előirányoztak felvonulást az Andrássy út Hősök tere és Kodály körönd közti szakaszán. Hogy mégis milyet, s hogy ismét számíthatunk-e több méter magas, ezüst turult vonszoló testfestett férfiakra, hatalmas háromkerekű gyerekbiciklire épített csodaszarvasra vagy diszkógömb ihlette, guruló óriás aranyozott Szent Istvánra, arról csak augusztus 20. előtt pár nappal tudhattunk meg többet. Szujó Zoltán, a Szent István Nap nagykövete ugyanis interjút készített Illés Gabriella producerrel, akit a Hold-Fény-Mesék című, az Andrássy útra tervezett gigantikus kompozícióról faggatott, amelyet augusztus 19-én 21 órától láthatott volna a közönség.

Tavaly a guruló Szent István szobor sem volt mindennapi látvány. Fotó: MTI/Czeglédi ZsoltTavaly a guruló Szent István szobor sem volt mindennapi látvány. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Az unikális előadás lenyűgöző fényforgatagként a magyar mondavilág szimbólumaira és mesevilágunk emblematikus figuráira épített: a csodaszarvasra, János vitézre, a hétfejű sárkányra, az Aranyszóló Pintyőkére, a Holdfény lovagra, és a mesebeli történetben útjukat segítő vagy keresztező óriásokra, boszorkányokra, ördögökre, aranymadarakra, amelyeket több mint 200 artista, tűzzsonglőr, bábos, gólyalábas, táncos, levegőakrobata keltett volna életre.

Ahogy az augusztus 20-i eseménysorozat hivatalos honlapján, a szentistvannap.hu-n található beharangozóban írták: "A mese utolsó, záró élőképét államalapító királyunk, valamint ezeréves államiságunk jelképe, Szent István király és a Szent Korona szimbolizált alakja zárja". Illetve zárta volna, mert a rossz idő itt is közbeszólt – amelynek, mint utóbb kiderült, furcsamód személyi következményei is lettek.

A nem mindennapi képzőművészeti látványt egyébként kifejezetten erre az alkalomra komponált  – Kodály-, Bartók-, Liszt-, Kacsóh Pongrác-művek, valamint népdalok ihlette – szimfonikus zene tette volna teljessé.

De ahogy a rossz idő miatt tájékoztatták a nagyközönséget arról, hogy a légiparádé elmarad, a tűzijátékot pedig elhalasztják augusztus 27-re, úgy a gigaprodukció sorsáról semmit sem lehet tudni.

Már augusztus 19-én este Budapestre ért a vihar, ami programokat szakított ketté, de egy ekkora óriásprodukció esetében korábban kellett dönteni arról, hogy elmaradjon-e vagy sem. Mégsem hallottunk ilyenről, csupán arról, hogy a másnapi légiparádét sztornózták, a tűzijátékról pedig délben határoznak. Mindeközben a nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs folyamatosan arra buzdította az embereket, hogy a rossz idő miatt a programokkal kapcsolatban a szentistvannap.hu-n tájékozódjanak, ahol még mindig ott található a tűzijáték elhalasztása, de a Hold-Fény-Mesékre kattintva már hibaüzenetet ír ki a honlap. Csupán a Hírek menüpont alatt található egy cikk az augusztus 18-i főpróbáról. Kovács Zoltán, az illetékes operatív törzs vezetője is csak annyit írt ki a Facebook-oldalán, hogy a budapesti rendezvények rendben lezajlottak, és Európa legnagyobb tűzijátéka augusztus 27-én, szombaton, 21 órakor lesz megtartva.

Kérdéseinkkel kerestük a TulipánTündér Film & Event Productions Kft.-t, valamint a Magyar Turisztikai Ügynökség sajtóosztályát is az idei gigaprodukció és -felvonulás sorsáról, de még nem kaptunk válaszokat. Amint kapunk tájékoztatást, frissítjük cikkünket.

Ha a tavalyi, igen megosztó felvonulás „utódja”, a Hold-Fény-Mesék végleg elmaradt, akkor vis majorról lévén szó –, hiszen a rossz időjárási viszonyok mindenképpen ilyeneknek számítanak –, mindenképpen az augusztus 20-i ünnepség nagy vesztesének számít. Nem is forintosítva, hiszen minden bizonnyal a gázsikat ki kellett fizetni, de a tekintetben mindenképpen, hogy a nagyközönség nem láthatta. S mivel azóta sincs hír róla, csak találgathatunk, hogy az előadást talán nem csak egy héttel, hanem egy évvel prolongálták.

A Magyar Turisztikai Ügynökség egyébként tavaly az egész augusztus 20-i rendezvénysorozatra, tehát tűzijátékra, felvonulásra és minden egyéb programra összesen 11,78 milliárd forintot költött.

Az idei teljes összeget még nem lehet tudni, csupán azt, hogy a rakéták beszerzési ára nettó 1,3 milliárd, azaz bruttó 1,65 milliárd forint, ez megegyezik a tavalyi tűzijáték végösszegével (ami csak azért érdekes, mert akkor ezek szerint már tavaly is Európa legnagyobb tűzijátékát láthattuk, csak éppen nem tudtunk róla). Az is közismert, hogy a tűzijáték rendezvényszervezési feladataira a Visit Hungary Nemzeti Turisztikai Szervezet Nonprofit Zrt. nettó 1,4 milliárd forintot kapott.

Az elmaradt Hold-Fény-Mesék költségvetését valószínűleg ugyanúgy jótékony homály fedi majd, mint a tavalyi gigafelvonulás pontos összegét, de mivel a 2018-ban alapított TulipánTündér az Opten szerint szépen gyarapszik, minden bizonnyal nem jelentéktelen értékű kormánymegbízások az augusztus 20-i produkciók. Míg ugyanis 2020-ban még csak 18,4 millió forintos nettó árbevétele volt a cégnek, addig tavaly már 442,7 millióval büszkélkedhetett, miközben az első évi veszteséget 101,4 milliós nyereséggé változtatta át.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.