2019. július 17. 11:41

Eddig 1,868 milliárd forintot kellett kifizetnie a magyar államnak

Elvileg július elsejétől kellett volna hatályba lépnie az "Egyes bírósági eljárások elhúzódásával kapcsolatos vagyoni elégtétel érvényesítéséről" szóló törvénynek, de a tavaly októberben benyújtott javaslat tárgyalása elakadt a törvényalkotási bizottságnál. Ami azt jelenti, hogy a bírósági perekben - legyen szó közigazgatási vagy büntetőügyről - részt vevők számára egyelőre nem áll rendelkezésre törvényileg biztosított módja a kelleténél hosszabbra nyúló eljárások miatti károk rendezésére.

Képünk illusztráció Képünk illusztráció

A parlament honlapjáról nem derül ki. hogy miért fékezett be a jogalkotási folyamat. Az előterjesztést még Trócsányi László akkori igazságügyi miniszter fogalmazta meg, de az októberi benyújtást követően csak egy hónapig járta a szokásos útját a dokumentum: novemberben aztán a törvényalkotási bizottság eljárását kezdeményezte Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, azóta pedig nem történt előrelépés az ügyben.

Így jutottunk el oda, hogy magunk mögött hagytuk a törvényjavaslatban szereplő hatályba léptetési időpontot, július elsejét. Vagyis már alkalmazni kellene a jogszabályban foglaltakat az érintett peres esetekben, de erre nem kerülhet sor, mert nincs parlamenti áldás a dokumentumon.

A javaslat lényegéről ebben az áprilisi cikkben számoltunk be, jelezve, hogy vészesen közel van a hatályba lépés tervezett ideje. A jogszabály elfogadásával nemzetközi kötelezettségnek tenne eleget a magyar országgyűlés, mint az kiderül az indoklásból. Az Emberi Jogok Emberi Európai Bírósága számos esetben marasztalta el Magyarországot a rendezetlen jogi helyzet miatt: az intézmény döntései alapján 1992. novembere és 2018. májusa között több mint 1,868 milliárd forint kártérítést volt kénytelen kifizetnie a magyar állam az ide tartozó esetekben.

Az Igazságügyi Minisztérium egyébként áprilisi cikkünk óta nem válaszolt lapunknak a témában feltett, a késlekedés okát firtató kérdéseinkre.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.