5p

A 2024-es adójogszabályok változását ismertették egy szerdai szakmai konferencián a Niveus Consulting Group partnerei, de a rendezvényen szóba került az elektronikus aláírás elterjedése és a könyvvizsgálók előtt álló kihívások is.

Magyarországon nagyjából háromezer cég érintett a globális minimumadó kérdésében – hangzott el azon a beszélgetésen, melyet a Niveus Consulting szervezett az őszi adócsomag kapcsán. Bagdi Lajos, a pénzügyi tanácsadó cég partnere emlékeztetett: ez azokat a cégcsoportokat érinti, amelyeknél az éves árbevétel meghaladja a 750 millió eurót. Hozzátette, az átlagos effektív adóterhelést országonként összesítve kell meghatározni.

A szakember rámutatott, a globális minimumadót Magyarország csak hosszas huzavona után fogadta el, miután sikerült elérni, hogy az úgynevezett lefedett adók közé kerüljön a társasági adó és a helyi iparűzési adó is. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy

például a kiskereskedelmi különadó nem minősül ebből a szempontból lefedett adónak.

Érdekességként kiemelte, hogy a franciák lobbitevékenysége után az ő kutatás-fejlesztési adókedvezményük elfogadható lett az effektív adóterhelés számításánál, és ennek nyomán ez a lehetőség a hazai szabályozásba is bekerült.

Utóbbival kapcsolatban az adótanácsadó kifejtette, ez már nem adóalap-kedvezmény, hanem ténylegesen adókedvezmény, ami bármely vállalkozás számára elérhető, négy évig vehető igénybe. Különlegesség, hogy ha nincs fizetendő adója a cégnek, akkor a kedvezményből fennmaradó összeg ténylegesen visszajár. Emellett megmarad az adóalap-kedvezmény is, azonban a cégnek nyilatkoznia kell, hogy a kutatás-fejlesztés költségeit melyik kedvezményfajtaként kívánja igénybe venni.

Az őszi adócsomag többi eleméről Antretter Erzsébet tájékoztatta a résztvevőket. Az e-áfával kapcsolatban rámutatott: a NAV által elkészített tervezethez lesz lehetőség webes alapon hozzáférni, lesz lehetőség M2M, azaz számítógépek közötti kommunikációval megoldani, illetve egy ideig még megmarad az ANYK nyomtatványkitöltő rendszere is. Felhívta a figyelmet arra, hogy most még nincs lehetőség önellenőrzésre az első két felületen.

A szakember kitért az uniós alanyi áfamentességre is, amellyel kapcsolatban kiemelte, magyar adóalany is kérheti a mentességet más uniós tagállamban, illetve nem magyarországi adózó is igényelheti ezt itthon. Feltétel minden esetben, hogy meg kell felelni a helyi alanyi mentesség kritériumainak.

A módosításokról lapunk itt számolt be részletesebben:

A beszélgetésen a szakember ismertette a kiterjesztett gyártói felelősség (EPR) szabályait is. Ennek lényege, hogy a gyártóknak arra is felelősséget kell vállalniuk, hogy termékeiket megfelelően kezelik majd hulladékként is. Magyarországon a Mol MOHU Zrt. kapta meg a hulladékkezelési koncessziót.

Antretter Erzsébet kiemelte, hogy a törvény Magyarországra terjed ki, így ha egy termék nem itthon válik hulladékká, akkor erre nem terjed ki a magyar EPR-törvény hatálya.

Ugyancsak ő ismertette a DRS, azaz a kötelező visszaváltási rendszer magyarországi szabályozását, mely a használt üvegek, műanyag és alumíniumdobozok és -flakonok visszaváltási szisztémáját jelenti. Kiemelte, ennek elszámolása mind a számvitelben, mind az áfában speciálisan történik.

A vadonatúj hulladékkezelési szabályokkal még ismerkedik a társadalom. Fotó: Depositphotos
A vadonatúj hulladékkezelési szabályokkal még ismerkedik a társadalom. Fotó: Depositphotos

A rendezvényen a Halmos és Jánosi Ügyvédi Iroda két vezetője beszélt az elektronikus aláírások magyarországi elterjedéséről is. Jánosi Zoltán kiemelte: a minősített vagy minősített tanúsítványon alapuló fokozott biztonságú elektronikus aláírás, illetve az AVDH-ként ismert azonosításra visszavezetett dokumentumhitelesítés révén szignált iratok teljes bizonyító erejű magánokiratnak minősülnek. Rámutatott viszont, hogy

az e-mail esetében az írásbeli jognyilatkozattal gondok lehetnek,

mivel a nyilatkozattevő személye nem biztos, hogy azonosítható, az e-mail fiókot nyújtó szervezet ugyanis nem feltétlenül győződik meg a fiók tulajdonosának személyazonosságáról.

Halmos Tamás előadásában azt hangsúlyozta, maga az elektronikus aláírás láthatatlan, az csak egy adathalmaz, így jogi és technikai értelemben csak ennek az adatállománynak van jelentősége. A jogi szakember több gyakorlati példát is bemutatott az elektronikus aláírásra, és felhívta a figyelmeket az olyan veszélyekre, mint például az elektronikus aláírt, de kinyomtatott dokumentum, az aláíráskép, a magánszemélyként hitelesített, de cégképviselői minőségben eljáró elektronikus aláírás, illetve a például lejárt tanúsítványok miatt érkező hibaüzenetek.

Már nem muszáj tollat használni. Fotó: Depositphotos
Már nem muszáj tollat használni. Fotó: Depositphotos

A szakmai rendezvény utolsó előadójaként Bodó Sándor, a Niveus Consulting könyvvizsgálati üzletágvezetője beszélt a könyvvizsgálók előtt álló szakmai kihívásokról. Rámutatott, hogy

Magyarországon árbevétel vagy foglalkoztatotti létszám alapján nagyjából 50 ezer cég kötelezett számviteli auditra, ám ezzel párhuzamosan a könyvvizsgálók száma évről évre csökken,

a 2011-es csaknem hatezer fős létszám mára 3700 körülre esett, ebből is mindössze 2 ezer fő az aktív kamarai tag. A szakember szerint a könyvvizsgálók elöregszenek, a fiatalok nem érkeznek, és ennek számos oka van. Bodó az okok közül kiemelte a kamarai tagság megszerzésének nehézségeit (idő, költség), az elriasztó felelősségvállalást, illetve a minőség-ellenőrzés és közfelügyelet fokozódását. A könyvvizsgáló a trendeket ismertetve rámutatott, az auditfolyamatban változatlanul ugyanakkora időráfordítást igényel a helyszíni vizsgálat, ám egyre több időt kell fordítani a vizsgálat megtervezésére és az eredmények áttekintésére is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!