2019. június 3. 14:15
-

Holnap kiderül, közelít-e a nullszaldóhoz a büdzsé egyenlege.

Egyre közelebb járunk ahhoz, hogy megtudjuk, milyen költségvetést tervez 2020-ra a negyedik Orbán-kormány. Varga Mihály pénzügyminiszter a minap a Kormányinfón bejelentette, hogy e hét kedden adja át a dokumentumot a parlamentben. Időközben már be is került az országgyűlési tájékoztatási rendszerbe a költségvetési törvényjavaslat sorszáma. Akit tehát érdekel, hogy miből és hogyan gazdálkodik jövőre az ország, a T/6322-es számon keresse az előterjesztést.

Varga Mihály pénzügyminiszter Varga Mihály pénzügyminiszter

A pénzügyminiszter a tájékoztatón annyit volt hajlandó elárulni a jövő évi büdzséről, hogy a hiánycél alacsonyabb lesz, mint az idei volt. Vagyis - mivel idén 1,8 százalékra lőtték be a deficitet - ennél kisebb hiány szerepelhet a jövő évről szóló kötetben.

Portálunk még a Kormányinfó előtt írt arról egy, a költségvetési tervezésre rálátó forrásunk alapján, hogy ha a tartalékokat is figyelembe vesszük, akkor közel járhat a nullszaldóhoz az egyenleg 2020-ban.

A bevételek és a kiadások mérlege mintegy 1 százalék körüli deficitet adhatnak ki, amihez ha hozzávesszük a megképezni tervezett tartalékot, akkor belátható távolságba kerül Orbán Viktor álma a nullszaldós büdzséről. Ezt egyébként korábban az évtized végére ígérték, vagyis valóban esedékes lenne az egyensúlyban lévő költségvetés megalkotása.

Varga Mihály a Kormányinfón azt is bejelentette, hogy a kormány 13 plusz 1 pontos akciótervvel igyekszik biztosítani, hogy a magyar gazdaság két százalékponttal gyorsabb ütemben bővüljön, mint a nyugat-európai átlag. Ennek részeként csökkentik például a szociális hozzájárulási adót idén júliustól, ami idén 144, jövőre 156 milliárd forintot hagy a vállalkozóknál. A költségvetés tehát ennyi bevételről lemond, igaz, a béremeléseket, a fogyasztás bővülésén ebből azért egy tekintélyes summa vissza fog áramlani a büdzsébe.