<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
		


		
		

Tavaly látványosan megugrott a felcsúti adófizetők száma, ami az önkormányzati kasszában egyre több pénzt is jelent - derül ki egy, a testületi ülés elé vitt beszámolóból.

A helyi adókból származó bevételek alakulásáról szóló beszámolót visz a felcsúti képviselő testület március 28-i ülésére Sisa András jegyző. Ami a Felcsúton fizetendő helyi adókat illeti, rendkívüli, szokatlan megoldáshoz nem folyamodtak, mint arra néhány más településen akadt példa az elmúlt években: nem vezettek be sem kutyaadót, sem földadót,  sem giccsadót vagy épp lóadót települési adóként.

A jegyző által készített előterjesztés szerint a helyieknek

  • a magánszemélyek kommunális adójával,
  • az iparűzési adóval,
  • gépjárműadóval,
  • és a vendégeknek idegenforgalmi adóval kell számolniuk.

Persze emellett akadnak adók módjára behajtandó tételek és egyéb esetenkénti kötelezettségek (késedelmi pótlékok, bírságok stb), melyek az önkormányzat bevételeit gyarapíthatják, de ezek nagysága elenyésző a többihez képest.

Az előterjesztéshez csatolt táblázatból a folyó évi terhelés, a bevétel és a teljesítési arány mellett ezúttal talán az adózók száma az, ami igazán érdekes. 2018-ban ugyanis látványos megugrást mutatott minden adónem esetében ez a szám. Vagyis röviden összefoglalva álomszerű bővülésről árulkodik a táblázat.

Míg 2016-ban 422-en fizettek kommunális adót - vagyis rendelkeztek ingatlannal a településen - addig 2017-ben 443-an, 2018-ban pedig már 527-en. Ezzel egy év alatt 84-gyel több személy járult hozzá ilyen jogcímen az önkormányzat bevételeihez, két év alatt 105 fős a növekedés. Kommunális adóként év végéig 3,2 millió forint folyt be a büdzsébe a várt 4,3 millió helyett.

Ennél is rosszabb teljesítési arányról ad számot a jegyző az iparűzési adó vonatkozásában, noha az adófizetési kötelezettség alá esők száma szintén jelentős növekedést mutatott tavaly. 2016-ban 147, 2017-ben 184, 2018-ban pedig már 219-re emelkedett az adózók száma. Tőlük 435,3 millió forintos bevételre számított az önkormányzat, ám a bevétel a dokumentum szerint "csupán" 226,4 millió forint volt, vagy alig több mint 50 százalékos a teljesítés.

Ennek ellenére egyébként a 2019-es költségvetésben a 2018-as módosított előirányzatnál 20 százalékkal több iparűzési adóbevételt várnak, 678 millió forintot. A tervezés során az önkormányzat az előző évi gazdálkodás eredményére támaszkodik. Abban az esetben, ha a 226,4 millió előző évi bevételt vesszük figyelembe, a 20 százalékos növekedés közel 50 millióval nagyobb bevételt jelentene - a települési büdzsé szignifikáns gyarapodása nem kérdéses ebben az esetben sem.

Végezetül jelentő növekedés mutatkozott a gépjárműadó esetében is, az adófizetők száma 2016-ban 704, 2017-ben 776, tavaly pedig 818 volt. A beérkezett bevételek nagyságát tekintve ezen a soron mutatkozott a legjobb teljesítés. 39,4 millióból 36,8 millió volt a bevétel tavaly év végén.Jöjjön el a 2019-es év egyik legizgalmasabb KKV-eseményére! Több mint 50 előadó és panelbeszélgetés-résztvevő 5 szekcióban! Hogyan tudják kihasználni a magyar KKV-k a digitalizációban rejlő lehetőségeket, és miből tudják ezt finanszírozni? A geopolitikai kihívások, a Brexit és a kereskedelmi háború tükrében mi vár a magyar KKV-kra?
Néhány név az előadók közül: MAGYAR LEVENTE - Külgazdasági és Külügyminisztérium, miniszterhelyettes - JAKAB LÁSZLÓ - Innovációs és Technológiai Minisztérium, miniszteri főtanácsadó - FÁBIÁN GERGELY - Magyar Nemzeti Bank, igazgató - WOLF LÁSZLÓ - OTP Bank, vezérigazgató-helyettes - JELASITY RADOVAN - Erste Bank, vezérigazgató - BALOG ÁDÁM - MKB Bank, elnök-vezérigazgató - HEGEDÜS ÉVA - Gránit Bank, elnök-vezérigazgató - BÚZA ÉVA - Garantiqa, vezérigazgató - RASKÓ GYÖRGY - agrárközgazdász - SALGÓ ANDRÁS - BMW Group Magyarország - FERNBACH ZOLTÁN - Mercedes-Benz Hungária Kft., Hálózatfejlesztési és tréning igazgató - LAUFER TAMÁS - IVSZ, elnök
*/

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.