8p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		
		


		
		

Csökkenhetnek az agrárvállalkozások adóterhei, kevesebb lehet a papírmunkájuk. Egyebek mellett ezekkel az előnyökkel is járhat, ha a parlament elfogadja azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi, hogy a családok 2021. január 1-jétől három, egyértelműen elkülönülő működési formában végezhessék a mezőgazdasági tevékenységüket.

A hazai mezőgazdasági adózás és az őstermelők, illetve családi gazdaságok szabályozása már évek óta vár felülvizsgálatra, modernizációra – idézte fel lapunk érdeklődésére Hollósi Dávid, a Takarékbank Agrár Üzletágának vezetője. A parlament elé a múlt héten került törvényjavaslat kidolgozása már évekkel korábban megkezdődött a Nemzeti Agrárkamarában (NAK), 2018 óta pedig a NAK, az Agrárminisztérium, a Pénzügyminisztérium és az Igazságügyi Minisztérium közösen finomította a tervezetet. Amennyiben a honatyák az áldásukat adják a kormány által a múlt héten benyújtott törvényjavaslatra, akkor az 2021. január 1-jén lépne hatályba.

Új formákban dolgozhatnak a családi agrárvállalkozások. Fotó: PixabayÚj formákban dolgozhatnak a családi agrárvállalkozások. Fotó: Pixabay

Azt, hogy mekkora jelentőségű törvényjavaslatról van szó, jelzi, hogy Nagy István agrárminiszter a Figyelőnek úgy becsülte, az a mezőgazdasági mikro-, kis- és középvállalkozások körébe tartozó 290 ezer őstermelőt és a 24 ezer családi gazdaságon belül 83 ezer főt érint. 

Már csak emiatt is érdemes tehát alaposabban is körüljárni a tervezett változtatások lényegét.

Őstermelők

A törvényjavaslat elfogadása esetén az őstermelők tevékenységi köre – összhangban a földforgalmi törvényben meghatározott mező-, erdőgazdasági és kiegészítő profilokkal (például mezőgazdasági bérmunka, falusi és agroturizmus) – kibővülne. Az őstermelő bevételében a kiegészítő tevékenységből származó bevétel is megjelenhetne a teljes őstermelői bevétel legfeljebb 25 százalékáig. Évi 600 ezer forintról az éves bruttó minimálbér felére nőhet azon értékhatár, amelyet el nem érő éves bevétel esetén a mezőgazdasági őstermelőnek nem kell jövedelmet megállapítania, azaz nem keletkezik személyi jövedelemadó-kötelezettsége. (Hogy mennyi lehet jövőre ez az éves limit, azt még nem lehet tudni, mivel még nem született megállapodás a 2021-es minimálbérekről. Viszonyításképpen: az idén a 2020-ban érvényes havi bruttó 161 ezer forintos minimálbér alapján 966 ezer forintos éves bevételig nem kellene jövedelmet megállapítania egy őstermelőnek.)

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.