2p

Végképp eldurvulni látszik a magyar kormány és az Európai Bizottság viszonya, miután a budapesti vezetés tovább folytat egy jogvitát, amelyben a bíróság korábban jogerősen elmeszelte.

Lejárt a magyar kormánynak adott határidő kedden a 200 millió eurós (80 milliárd forint) uniós pénzbírság megfizetésére – írta a Népszava. Az Orbán-kormány eddig kapott haladékot az Európai Bizottságtól (EB), hogy átutalja a pénzt az uniós kasszába. A büntetést azért kapta, mert nem hajtotta végre az Európai Bíróság korábbi ítéletét, amely arra kötelezte, hogy hozza összhangba a magyar migrációs és menekültügyi rendszert az uniós előírásokkal.

Ezért június 13-án egy összegben 200 millió euróra büntették az Orbán-kormányt és előírták, hogy a döntés megszületésétől a jogsértés megszüntetéséig tartó időszak alatt fizessen naponta egymillió eurót. A keddi határidőig csak az átalányt kellett volna kifizetni, a napi bírsággal kapcsolatban nem érkezett fizetési felszólítás Brüsszeltől.

Ha Magyarország nem fizeti ki a 200 milliós pénzbírságot a bizottság heteken belül megkezdi a kamatokkal terhelt összeg levonását a Magyarországnak járó uniós támogatásokból. Orbán Viktor miniszterelnök álláspontja szerint Magyarország nem hajlandó kiegyenlíteni a bírságot, mert Magyarország hatékonyan védi az EU külső határait. Ezzel összhangban nyilatkozott az atv szerint Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter, aki közölte: az Európai Bíróságnak van egy döntése, amivel nem értünk egyet, ezért nem is fizetjük ki a büntetést. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!