2p

A volt jegybankelnök legújabb írásában azt elemzi, mi történhet a magyar gazdasággal az uniós források tartós elmaradása esetén.

Bod Péter Ákos volt jegybankelnök laptársunkon, a Privátbankáron írt cikkében arra hívja fel a figyelmet, hogy mivel nagy számban vannak jelenleg vitatott ügyek, ezért nem érdemes arra számítani, hogy gyors és minden kétséget elhessegető döntés születik hamarosan. A magyar kormányzati kommunikáció sem ad alapot a gyors lezárás prognosztizálására.

A folyamatos csúszás miatti forráskiesés viszont már most károkat okoz. Egyrészt a folyó fizetési mérleg mostani súlyos hiánya mellett kimarad egy finanszírozási tétel; a kieső uniós pénzeket drágább forrásbevonással kell pótolni. Másodszor: a folyamatos bizonytalanság nem tesz jót az árfolyamnak: nem ok nélküli az a körülmény, hogy míg a magyar forint a 2021-es évet 350 körüli euró-árfolyammal zárta, azóta nagy változékonyság mellett sokat vesztett az értékéből.

Nagyon kellenének az eurók. Fotó:Depositphotos
Nagyon kellenének az eurók. Fotó:Depositphotos

Bod Péter Ákos szerint igen valószínű, hogy ha a tárgyalások elakadnak, vagy akár csak a hitelminősítők számára már távoli, bizonytalan jövőbe tolódnak tovább, akkor megteszik a már kilátásba helyezett leminősítési lépést. Egyébként sem látszik immár tartalmi ok arra, hogy a román szint felett tartsák a magyar szuverén besorolást: déli szomszédunknak már működő RRF-programja van. Ez pedig elvezet oda, hogy drágább lesz a térségi mérce szerint túlzott méretű államadósságunk finanszírozása is.

Bod Péter Ákos még egy kellemetlen és aggasztó tényezőre hívja fel a figyelmet: szerinte az év első két hónapjának adatai az államadósság újabb megcsúszásának veszélyeit idézik fel, holott a térség legnagyobb inflációja elvileg a kormány kezére játszhatna abban, hogy a fogyasztáshoz és a bérjövedelmekhez kötődő állami bevételek felfúvódásán keresztül segítsen az államháztartási deficitet mérsékelni. Hogy nem így kezdődött az év, az a reméltnél mélyebb recessziót valószínűsít.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!