<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p


			
		
		


		
		

2022. július 1-jétől kizárólag állami meddőségi klinikákon kezelhetők Magyarországon az erre jogosult nők. Mindez azt is jelenti, hogy aki nem szeretne az itt is hosszú várólisták végére kerülni, viszont anyagilag megteheti, hogy bevállalja a mesterséges megtermékenyítés költségeit, előbb-utóbb felkeresi a csehországi magánklinikák egyikét. A brnói Unica Klinika vezetőjét és magyar koordinátorát arról kérdeztük, vajon nőtt-e a magyar páciensek száma az utóbbi időben.   

Május 25-én a parlamenthez benyújtott, - s azóta meg is szavazott -, egyes vagyongazdálkodási kérdésekről szóló törvényjavaslat módosításai között szinte észrevétlenül bújt meg egy kitétel, amely szerint 2022. július 1-jétől kizárólag állami meddőségi klinikákon kezelhetők Magyarországon az erre jogosult nők. Ennek értelmében a meddőségi kezelésre szoruló nők már csak 2021. szeptember 30-ig köthetnek a maradék három magán meddőségi centrumban szerződést. 

Aki nem akar várni és anyagilag megteheti, Csehország felé veszi az irányt. Fotó: DepositphotosAki nem akar várni és anyagilag megteheti, Csehország felé veszi az irányt. Fotó: Depositphotos

Buzál Anikó, a Brnóban található Unica Klinika magyar koordinátora két és fél éve indította a vállalkozását, amellyel a meddőséggel küzdő párokat segíti információkkal. Az első másfél évben még leginkább a petesejt-donáció iránt érdeklődő párok keresték meg, de a tavaly kezdődött, lombikintézeteket érintő államosítások után egyre többen fordultak hozzá külföldi lombikkezeléssel kapcsolatban is.

"Főleg azok keresnek, akiknek az életkoruk miatt egyrészt nincs idejük az állami rendszerben a várólistát kivárni, másrészt jobban bíznak a magánintézményekben, és a magasabb sikerarány miatt is ezeket választanák" - mondta lapunk megkeresésére Buzál Anikó.

Az utóbbi pár hónapban, amióta megjelent a hír a maradék három magánklinika államosításáról, sokkal többen keresik a saját petesejttel történő kezelésekkel kapcsolatban is. A párok sokszor mondják, hogy az itthoni bizonytalan helyzet miatt külföldi klinikákban gondolkodnak, illetve attól tartanak, hogy a jelenlegi várólisták még hosszabbak lesznek. A népszerű állami klinikákon már most is hosszú a várakozás, és azt is említik, hogy ha a kezelés előtt valamilyen beavatkozásra szükség van, azt is hosszú várakozás után végeznék el itthon, és a kezelés még csak ezután kezdődne. A koordinátor szerint sokan kilátástalannak tartják az itthoni helyzetet, és elkeseredve próbálnak megoldást keresni, míg mások egyelőre kivárnak, de szeretnék tudni, hogy milyen lehetőségek vannak külföldön.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.