<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
		


		
		

Az utolsó három magán meddőségi centrum államosításának árnyékában a férfiaknak nem csak azzal kell megküzdeniük, hogy a 70-es évekhez képest a felére esett vissza a spermiumszámuk, de a koronavírus-fertőzés is komolyabb gondokat okoz, mint elsőre gondoltuk. A LabMagister androgológiai szaklabor vezetője szerint a két probléma együtt elég, hogy a vészharangot megkongassuk.

Szakértők szerint az emberek reprodukciós képessége drámai állapotban van. Nem csak a nők, de a férfiak meddősége is egyre gyakoribb. Jelenleg a teherbeesés elmaradásáért 40-40 százalékban felelős mindkét nem, a maradék 20 százalék pedig ismeretlen okból következik be. Nem elég, hogy a férfiaknak negyven évvel ezelőtt dupla annyi spermiumuk volt, azaz a maiak úgynevezett spermadeficittel élnek, a koronavírus-járvány erre még rá is tett egy lapáttal.

Fele annyi speriummal élnek a mai férfiak, mint a negyven évvel ezelőttiek. Fotó: DepositphotosFele annyi speriummal élnek a mai férfiak, mint a negyven évvel ezelőttiek. Fotó: Depositphotos

Legutóbb a Study Finds kongatta meg a vészharangot azzal, hogy a Texasi Egyetem kutatói megtalálták a magyarázatot arra, miért panaszkodnak gyakran a koronavírussal fertőzött férfiak nemi szervi fájdalomra, és miért csökken a tesztoszteron-szintjük. A kutatók bizonyítékot találtak arra, hogy a SARS-CoV-2 eljut a herékig is, és az ottani szöveteket is megfertőzi. Korábban a Reproduction számolt be arról,  hogy a nemi hormonok rendellenes szintjét és a sperma minőségének romlását figyelték meg a betegeknél a COVID-19 gyógyulása alatt és után. Azt is kimutatták, hogy a férfi reproduktív rendszerre hatással lehetnek a vírusfertőzés kezelésére használt gyógyszerek is, ezért a tudósok azt javasolják, sürgősen nagyobb figyelmet kell fordítani arra, hogy a koronavírus mit okoz a herékben, a reprodukciós képességben, vagy hogy szexuális úton átadható-e a betegség.

Magyarországon a LabMagister az egyetlen olyan férfi termékenységi mutatókat vizsgáló orvosdiagnosztikai labor, amely a rutin spermavizsgálaton lényegesen túlmutató diagnosztikai portfolióval rendelkezik, s amely mindennapjai közé bekerült a koronavírus férfiakra gyakorolt hatásának vizsgálata is.

„Sajnos mi is kongatjuk a vészharangot, hogy messzire jusson a hangja: a spermiumok száma, alakja és mobilitása világszerte rohamosan csökken. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által prognosztizált adatok ugyanis nagyon elgondolkodtatóak, a romlási tendencia miatt lehet, hogy harminc év múlva a természetes úton való fogantatás ritkaságszámba fog menni” – mondja Mikus Endre, az androgológiai szaklabor ügyvezetője.

A magyarországi, utolsó öt év statisztikáját figyelve egyértelmű ez a negatív tendencia. A szakember szerint sokat elárul az is, hogy hazánkban ma száz spermadonornak jelentkező férfiból jó, ha egy megfelel …

„De további aggodalomra ad okot, hogy a nemzetközi szakirodalmi adatok alapján a COVID-19 fertőzésből felépült férfiak spermiumképe lényegesen rosszabb, mint a fertőzésen át nem esetteké. Azt reméljük, ez a romlás csak átmeneti, s időben felismerve a folyamat megfelelő szakorvosi felügyelet mellett visszafordítható” – hangsúlyozza az ügyvezető, aki szerint a férfimeddőség területén az utóbbi hónapokban az egyik legtöbbet vizsgált kérdés úgy szól, hogy csökkenhetnek-e a COVID-19 fertőzésen átesettek spermaparaméterei?

Az biztos, hogy a külföldi publikációkból is az derül ki, hogy a középsúlyos és a súlyos fertőzésen magas lázzal átesetteknél – pontosan a test hőmérsékletnövekedése, akár a bizonyos citokinvihar folytán - nagyobb esély van a spermiumtermelés zavarára. Továbbá a vírus, a gyulladásos immunreakció kiváltásán keresztül, károsíthatja a herékben a spermiumtermelődési és spermiumérési folyamatot.

Ezen túl azt is megfigyelték, hogy egyes COVID-19 fertőzésen átesett férfiak hormonháztartása felborult, és a férfi nemi hormonok termelése lecsökkent, s ezek a változások negatívan hathatnak a vírusfertőzésen átesett személyek nemzőképességére.

„A babát tervezőknek tehát érdemes egy férfi termékenyítő potenciált vizsgáló átfogó szűrést végeztetniük, hogy eltérés esetén minél hamarabb juthassanak szakorvosi ellátáshoz” – javasolja Mikus Endre.

A COVID-19 utóhatásaira irányuló vizsgálatok mellett speciális kóroki feltáró analíziseket is végeznek a férfiakon a LabMagisterben. Számos lehetséges meddőségi problémaforrás mellett vizsgálják, hogy a spermium képes-e tapadni a petesejthez; alkalmas-e a petesejtbe való behatolásra, vagy hogy az örökítő anyag, a DNS nem töredezett-e. A férfi meddőséghez vezető krónikus ivarszervi gyulladások okainak feltárására célzott vizsgálatokat végeznek, hogy megbízható, mérhető információkat adjanak a termékenyítő potenciálról, vagy a szabad gyökök esetleges károsító hatásáról.

2021 szeptemberében pedig elindul az új típusú laborvizsgálatokkal, adott esetben COVID T sejtes immunitás és neutralizáló antitest szűréssel kiegészített andrológiai/urológiai szakrendelésük is.

Azok a külföldi publikációk mindenesetre megnyugtatóak, miszerint legalább az oltások nem okoznak eltérést a férfiak ondószerkezetében. Izraeli kutatók mesterséges megtermékenyítési programban résztvevő, 43 férfitől gyűjtöttek ondómintákat, akiknél oltás után sem változtak statisztikailag jelentős mértékben a termékenységi mutatók. A Journal of de Medical Association (JAMA) pedig arról számol be, hogy a Miami Egyetem által szervezett vizsgálatban 45, 18-50 éves önkéntes vett részt. A kiindulási időpontban, majd a követési időszakban vett ondómintáknál vizsgálták a térfogatot, a spermium-koncentrációt, a spermiumok mozgásképességét és az összes mozgásképes spermiumszámot. A résztvevők két oltásban részesültek és a második mintát a második oltás után 70-86 nappal adták le, s a vizsgálat egyik ondó jellemző esetében sem mutatott statisztikailag jelentős eltérést az oltások után.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.