3p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		
		


		
		

Még tartanak a tárgyalások Brüsszel és a magyar kormány között arról, az Európai Bizottság engedélyezi-e, hogy extra állami támogatást kapjon a Magyar Posta a beígért béremelés októberi kifizetéséhez. 

Jó esély van arra, hogy brüsszeli engedély nélkül kap extra állami támogatást béremelésre a Magyar Posta, amelyet mintegy két héten belül ki is fizetnek a dolgozóknak.

Az Európai Bizottság engedélyezte, hogy a magyar kormány extra forrást biztosítson októbertől a bérfejlesztéshez?

- kérdeztük az állami cégtől. A kormány ugyanis ahhoz, hogy a bérfejlesztéshez szükséges forrást szabályosan biztosítani tudja, augusztusban újra az Európai Bizottsághoz fordult.

A tárgyalások még folyamatban vannak. Azonban a szakszervezetekkel kötött bérmegállapodás értelmében a Magyar Posta Zrt. kifizeti a május 1-től visszamenőlegesen érvényes megemelt béreket, amelyet a szeptemberi bérek utalásakor, október elején kapnak először meg a munkatársak

- válaszolta lapunknak a Magyar Posta. Vagyis értelmezésünk szerint a brüsszeli tárgyalások eredményétől függetlenül, engedéllyel vagy engedély nélkül, de a magyar állam előbb vagy utóbb ad plusz pénzt a koronavírus-járvány miatt a korábbinál is rosszabb helyzetbe sodródott állami cégnek, amely most saját költségvetéséből állja a béremelést.

A probléma lényege: az uniós szabály úgy szól, hogy az állam évi mintegy ötmilliárd forintos összeghatárig nyújthat támogatást a postának. Ennél nagyobb összeg sértené a versenyjogi szabályokat. A május 1-től érvényes béremelés költsége viszont 2020-ra mintegy 6 milliárd forint.

Schamschula György, a Magyar Posta vezérigazgatója korábban azt mondta, hogy a postai szolgáltatóknak földrajzi és személyi megkülönböztetés nélküli szolgáltatást kell nyújtaniuk, ezt azonban gazdasági alapon sokszor nem lehet megtenni. Az EU emiatt olyan támogatási rendszert hozott létre, amely lehetővé teszi a tagállamoknak, hogy támogassák a saját szolgáltatójukat. A támogatási összeget viszont 2014-ben állapították meg, az azóta ugyanannyi.

Az állami cég és a szakszervezetek július közepén feszültek egymásnak, mert a vezetőség kijelentette, hogy nem tudnak általános bérfejlesztést végrehajtani, mivel veszteségesek. Ehelyett egyszeri kifizetést ajánlottak. A kormány pedig többször is hangsúlyozta, uniós irányelv korlátozza, hogy állami támogatással rendezzék a postai dolgozók bérét. A július 18-i postás demonstráció után viszont hirtelen mégis talált pénzt a kormány és a Magyar Posta a béremelésre.

A megállapodás szerint a munkáltató átlagosan 8 százalékos mértékű, differenciált alapbéremelést biztosít május elsejéig visszamenőlegesen. A differenciálás részét képezi a szenioritás alapú 4000-8000 forintos alapbéremelés a legalább 10 éve munkaviszonyban lévő munkavállalók esetében. A szenioritás alapú kiegészítés a postai munkavállalók csaknem felét érinti. Az általános bérfejlesztést és az éves teljesítmény elismerést is figyelembe véve több mint 14 ezer munkavállaló részesülhet legalább 10 százalékos bérfejlesztésben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.