2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Az egy évvel ezelőtti szinthez képest.

2021 októberében az ipari termelői árak átlagosan 18,5 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban. Az áremelkedés ütemét elsősorban a nyers-, az alap- és az üzemanyagok drágulása befolyásolta - közölte a KSH.

A belföldi értékesítés árai 26,6, az exportértékesítéséi 14,3 százalékkal növekedtek. Az előző hónaphoz képest az előbbiek 5,8, az utóbbiak 3,9 százalékkal mentek fel, így az ipari termelői árak összességében 4,5 százalékkal emelkedtek októberben az előző év azonos időszakához képest.

Jelentős volt az októberi drágulás az ipari termelői áraknál (fotó: pixabay.com)
Jelentős volt az októberi drágulás az ipari termelői áraknál (fotó: pixabay.com)

A belföldi értékesítés árai átlagosan 26,6 százalékkal magasabbak voltak, ezen belül a 63 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 19,9, a 31 százalékos súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 42,9 százalékos volt a drágulás.

Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 37,4, a beruházási javakat gyártókban 5,8, a fogyasztási cikkeket gyártókban 7 százalékkal emelkedtek az árak.

Az ipari exportértékesítési árak 14,3 százalékkal nőttek, ezen belül a 95 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 8,5, a 4,5 százalékos súlyú energiaiparban – a világpiaci árak emelkedése és a nyersanyagok árának bázisidőszaki visszaesése következtében – 212,2 százalékos százalékos volt a drágulás.

2021. január-októberben az előző év azonos időszakához képest a belföldi értékesítés árai 14,2, az exportértékesítésekéi 10,7, az ipari termelői árak összességében 11,9 százalékkal emelkedtek.
 
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!