<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
		


		
		

A nagy állami megrendeléseket teljesítő, többnyire kormányközeli kivitelező vállalatok ugyan kisebb kapacitásgondokkal küzdenek, de legalább stabilak a megrendeléseik. Az építőipari termelő cégek zöme azonban feketének látja a közeljövőt.

A futó nagy állami építkezéseken szerephez - és sok milliárd forinthoz - jutott építőipari kivitelező vállalatok legalábbis kifejezetten jónak ítélik meg rövid távú kilátásaikat. Nem számolnak be csúszásokról, így például a Mészáros Lőrinchez tartozó ZÁÉV éppen a napokban fejezte be a zalai megyeszékhelyen az új uszoda építését, valamint - a WHB-vel közösen - a fertődi Eszterházy-kastély nyugati szárnyának a felújítását. Több más beruházás mellett a budapesti Testnevelési Egyetem új sportcentrumát is ez a vállalat építi, egyelőre a tervezett ütemben.

Már a szerkezetépítés utolsó szakasza zajlik a Nemzeti Atlétikai Stadionnál (fotó: bmsk.hu)Már a szerkezetépítés utolsó szakasza zajlik a Nemzeti Atlétikai Stadionnál (fotó: bmsk.hu)

A vele szorosan együttműködő Magyar Építővel jól haladnak a Nemzeti Atlétikai Stadionnal, lassan készen lesznek a szerkezettel. A Duna Group több autópálya vagy autóút építésénél és hídépítésnél kapott zsíros megrendelést. A Mészáros és Mészáros Kft. a paksi előkészítő infrastrukturális építkezéseknél tevékenykedik sok milliárdos szerződéseket végrehajtva.  

A NER-közeli cégek helyzetét tovább javíthatja, hogy a kormány a minap szigorú exportkorlátozásokat jelentett be, amitől az építőipari anyagok ellátásbiztonságának a növelését reméli a kabinet és maguk a kivitelezők is. Bár hozzá kell tenni, hogy méretük és befolyásuknál fogva pont ezek a cégek jó előre bevásároltak az alapanyagokból, így az anyaghiány inkább a kis és közepes kivitelezőket sújtja.

Egyelőre két termelő cég "ijedt" meg a kilátásba helyezett szankciók miatt: az olasz hátterű Mapei-nél stagnál a kivitel, az exportforgalom június végén 232 millió forint volt, ez 1,6 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, előzőleg kétszámjegyű volt az a mutató. A vállalat június végi belföldi forgalma azonban már 13,4 milliárd forint volt, ez 20 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.