<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
		


		
		

Az állam az elmúlt napokban kapkodni kezdett, és adminsztratív eszközökkel próbál a piaci folyamatokra hatni. Pedig az építőipari árak megugrásában komoly szerepe van a kormányzati döntéseknek is, véli Bod Péter Ákos.

A 2020-as globális visszaesés egy sor nyersanyag világpiaci árát visszavetette a kereslet hirtelen befékezése nyomán. Kína ugyan nem jelentett be recessziót, de korábbi növekedési ütemét legalább megharmadolta a járvány kitörésével előálló új helyzet; ezzel egy olyan nagy fogyasztó kereslet-növekedése mérséklődött, amely a vas, acél, réz, nyersolaj és sok egyéb alapanyag világpiaci árát korábban magasan tartotta. Emlékezhetünk, hogy a nyersolaj ára tavaly a visszaeső kereslet és a véges tárolókapacitások következtében egészen abszurd mélységekbe zuhant rövid időre; inkább a kitermelők fizettek a tárolásért, mert nem tudták vagy nem akarták radikálisan visszavágni az olaj kitermelését.

Van olyan termékcsoport is, mint a vas és acél, amelynek az árszintje évek óta emelkedik a világpiacon, a tavalyi évben is felfelé kúszott, az idénre további drágulást prognosztizálnak.

2021 elején azután fordult a globális konjunktúra. Gyakran megesik, hogy a keresleti és kínálati viszonyok gyors átrendeződése során a piaci áraknál túlreagálás következik be. Különösen akkor leng ki az ár, ha az új irányt felvevő folyamatokra ráerősít valamely egyedi, átmeneti esemény. Ilyet pedig sűrűn produkál az élet: elakad egy nagy tanker a Szuezi-csatornában, vagy kereskedelmi konfliktus alakul ki két NAFTA-ország, Kanada és az Egyesült Államok között, az épületfa dolgában.

Az előbbi incidens miatt az idén tavasszal az elektronikai iparban léptek fel – átmeneti – feszültségek és áremelkedések. A NAFTA zavarai pedig hirtelen kiterjedtek Európára, mivel a kanadai épületfa átmeneti kiesésével az amerikai építőipar máshonnan, egyebek közt Európából szerezte be a szükségletét. Márpedig a kereslet folyamatosan emelkedett, a járvány egyik érdekes, de teljesen érthető és előre látható mellékhatása miatt: a társadalmi mozgás korlátozásai nyomán az emberek lakásbővítésbe, felújításba fogtak, igyekeztek kiköltözni a kertvárosokba – mindez megtolta a lakossági keresletet az építőanyagok és a mesteremberek iránt.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.