TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. július 3. 18:27
MTI

A baromfi ágazat mellett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is kockázatosnak látja az EU-Mercosur szabadkereskedelmi egyezményt.

Kritikusnak tartja az Európai Unió és a dél-amerikai közös piac, a Mercosur országai (Argentína, Brazília, Paraguay, Uruguay) között tervezett szabadkereskedelmi szerződést a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A szervezet az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében ismerteti: két évtizedes tárgyalási folyamat után az Európai Unió és a Mercosur-országok átfogó kereskedelmi megállapodásról döntöttek, amely a világ legnagyobb szabadkereskedelmi területét hozza létre.

A NAK osztja az európai mezőgazdasági termelők és szövetkezetek aggodalmát, amely szerint az egyezség hatására Dél-Amerika az uniós előírásoknál lazább környezet- és állatvédelmi, illetve élelmiszer-biztonsági szabályozás miatt olcsó marhahússal, baromfival árasztja el az EU-t, tönkretéve így a termelőket, kiszolgáltatott helyzetbe és veszélybe sodorva az élelmiszer-ellátást és az élelmiszer-biztonságot.

Az EU elsősorban az ipari termékek, például a járművek piacán szeretne nagyobb hozzáférést kapni, a dél-amerikaiak pedig a mezőgazdasági áruk, köztük a hús, a szója, a kávé és a feldolgozott termékek exportját kívánják növelni. A felek közötti árukereskedelem értéke jelenleg több mint 88 milliárd euró, a szolgáltatásoké pedig 34 milliárd euró. Az EU és a Mercosur vezetői azt remélik, hogy a megállapodás növelni fogja ezeket a számokat. A NAK leszögezte: teljesen egyetért a megállapodást erősen kritizáló mezőgazdasági érdekvédő szervezetekkel.

Az agrárgazdasági kamara szerint a tisztességes piaci verseny fenntartása érdekében az európai hatóságoknak kiemelt figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy a Mercosur-országokból érkező termékek mindenben megfeleljenek a szigorú európai feltételeknek a termékek minőségét, biztonságosságát és az előállítás körülményeit tekintve. A kamara továbbá nehezményezi, hogy az utóbbi néhány évben az agrárium szereplői nem kaptak érdemi tájékoztatást a tárgyalások aktuális állásáról, ami semmiképp sem növeli a termelők EU-val szembeni bizalmát - hangsúlyozták a közleményben.

Az Európai Bizottság által megtárgyalt megállapodást a 28 tagállamnak és az Európai Parlamentnek is meg kell erősítenie.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.