<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A Diákhitel Központ Zrt. kommunikációs, informatikai és takarító beszerzéseit is kormányközeli cégek nyerték el. A hitelintézet vezérigazgatója Magyar Péter, az igazságügyi miniszter férje.

Tökéletesen kiszolgálja a Nemzeti Együttműködés Rendszerének (NER) kedvenc cégeit a Diákhitel Központ Zrt., amelynek vezérigazgatója Magyar Péter, aki feleségével, Varga Judit igazságügyi miniszterrel mostanában különböző telek- és ingatlanügyletekkel szerepel a sajtóban. Sajtóhírek szerint a házaspár válófélben van, amely kapcsán közös Facebook-posztjukban azt írták, hogy a családjuk ellen indított “összehangolt sajtótámadás után” semmilyen magánéleti kérdésre nem kívánnak reagálni.

A Diákhitel Központ 2020-as szerződéseit átnézve azt lehet megállapítani, hogy az állami Magyar Fejlesztési Bank (MFB) felügyelete alatt tevékenykedő társaság közbeszerzéssel és a közbeszerzési törvény hatálya alól mentesülő saját versenyeztetéses beszerzési eljárással is előszerettel választ NER-kompatibilis cégeket.

Magyar Péter, a Diákhitel Központ vezérigazgatója Fotók: Izsó MártonMagyar Péter, a Diákhitel Központ vezérigazgatója Fotók: Izsó Márton

Az MFB még 2019 júniusában jelentette be, hogy Magyar Pétert nevezték ki a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatójává, határozatlan időtartamra. Szeptemberben pedig például már Novák Katalin, akkor még csak ifjúságügyért felelős államtitkárral közösen jelentették be, hogy nagyon népszerűek a diákhitelhez kötődő családtámogatások. Magyar Péter a Diákhitel Központ oldalán elérhető interjúban pedig arról beszél, hogy ő maga is felvette a diákhitelt.

Bizony, talán az egyik első ügyfele voltam a Társaságnak 2001-ben. Annak ellenére tartom azóta is egy jó döntésnek a szabad felhasználású diákhitel felvételét, hogy akkor még sokkal alacsonyabb volt a felvehető összeg, a kamatok pedig jóval magasabbak voltak, mint most. Részben a diákhitelnek köszönhetem, hogy Németországban, a Hamburgi Egyetemen folytathattam jogi tanulmányokat. Igaz a tanulmányaim mellett dolgoztam és ösztöndíjat is kaptam, a diákhitel nélkül mégis nehéz lett volna eltöltenem fél évet a legizgalmasabb német városban.

- vall élményeiről a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója.

Ebben az interjúban fejti ki Magyar Péter azt is, hogy a Diákhitel Központ egy nonprofit, állami intézmény, melynek célja, hogy minél több hallgatónak tudjanak segítséget nyújtani, minél kedvezőbb feltételek mellett. A társaság tehát nonprofit, ez ugyanakkor nem zárja ki, hogy szerződéseket kössön a NER ismert cégeivel.

Például a New Land Média Kft.-vel és a Lounge Design Kft.-vel csak 2020-ban két szerződést kötöttek közbeszerzés alapján: komplex kommunikációs feladatok ellátására 176 millió forintot, miniprogram tervezése, gyártása címszóval pedig 45,6 millió forintot fizettek ki Balásy Gyula cégének. Lapunk is megírta, hogy a kormány reklámjait és propagandaanyagait legyártó New Land Média forgalma 2019-ben 70,3 milliárd forintra nőtt, ami 18 milliárddal több mint 2018-ban. Balásy Gyula a szeptember 25-én megtartott egyszemélyes taggyűlésen 4 milliárd forintos osztalékot szavazott meg magának a 2019-es 5,8 milliárdos nyereségből.

Jól ismert partnerek

Szintén a Diákhitel Központ Zrt. szerződéses partnerei között szerepel a 4iG Nyrt. is. A céggel például 91,9 millió forintos szerződést kötöttek új interfész modul kialakítására. Lapunk is megírta, hogy Jászai Gellért többségi befolyást szerzett tavaly nyáron a 4iG Nyrt.-ben, az eladó pedig a Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó Opus és a Konzum PE Magántőkealap volt. Az utóbbi időben a 4iG hetente nyert valamilyen állami tendert, amelynek köszönhetően a társaság árbevétele robbanásszerűen bővült. A vállalat emellett korábban azzal is nagy figyelmet váltott ki, hogy ajánlatot tett a Telekom informatikai leányvállalatára, a T-Systemsre, az ügylet azonban végül meghiúsult.

Saját versenyeztetéses beszerzési eljárással választották ki a PFM Zrt.-t, amellyel 5,5 millió forintos, módosított szerződést írtak alá takarítási szolgáltatások igénybevételére tavaly nyáron egy másfél hónapos időszakra (az eredeti szerződés 2019 június 20-tól indult). A cég a B+N Referencia Zrt. tulajdonában van, ez a társaság pedig a kormány kedvenc takarítócége, a Diákhitel Központnak is évek óta takarít. Például a B+N végezheti a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) ellátási körébe tartozó épületekben az építési, karbantartási, felújítási, javítási, üzemeltetési feladatokat is, nettó 26 milliárd forint keretösszeg erejéig.

Az egyszemélyes részvénytársaság tulajdonosa Kis-Szölgyémi Ferenc, aki úgy döntött, hogy a 2019-es 36 milliárd forintos eredményből 1,9 milliárdot vesz ki a cégből osztalék formájában. Kis-Szölgyémi Ferenc előtt pedig a B+N tulajdonosa a Mundus Invest Zrt. volt, ami Simicska Lajos, a Fidesz egykori pénztárnoka érdekeltsége volt, mielőtt Mészáros Lőrinc köreinél landolt.

A Diákhitel Központ Zrt. a hivatalos honlapján nyilvánosságra hoz minden olyan információt, adatot, amelyek kötelező közzétételéről jogszabály - így pl. a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló 2009. évi CXXII. törvény, vagy az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény - rendelkezik. A 2020. február 4-én küldött e-mail-jében foglaltakat megvizsgálva ezúton tájékoztatjuk, hogy az Ön által kért információk is közzétételre kerültek, kérjük, látogasson el honlapunkra

- válaszolta lapunk kérdéseire 15 nap után a cég. Kérdéseink ezek voltak:

  • A Diákhitel Központ Zrt. milyen tartalmú szerződéseket kötött 2020-ban a 4iG Nyrt.-vel, a PFM Zrt.-vel, a New Land Media és a Lounge Design Kft.-vel?
  • Hogyan esett ezekre a cégekre a választásuk és elégedettek-e a szolgáltatásukkal?

A diákhitel fő vonzereje amúgy, hogy univerzális, azaz mindenki számára azonos feltételekkel vehető igénybe, illetve, hogy a maximálisan felvehető összege akkora, ami már jelentős hozzájárulást biztosíthat az egyetemisták, főiskolások megélhetési, illetve tanulmányi költségeihez.

A Diákhitel olyan, a magyar hitelpiacon egyedülálló termék, amelynek nincs versenytársa. 

- olvasható az MFB oldalán.

Viszik is, mint a cukrot. Magyar Péter tavaly év végén számolt be arról, hogy továbbra is kamatmentes marad a képzési költségre felvehető Diákhitel2 és a szabad felhasználású Diákhitel Plusz. Emellett változatlanul rekordalacsony, 1,99 százalékos kamattal igényelhető a Diákhitel1. Szerinte soha nem volt ekkora igény a diákhitelekre, 2020-ban nagyjából 40 ezer új igénylés érkezett, ami háromszorosa a 2019-es számnak. Több mint 32 milliárd forint értékben folyósítottak hiteleket 2020-ban, amire a társaság 2001-es alapítása óta nem volt példa.

A Diákhitel Központ Zrt. egyik igazgatósági tagja pedig Gyutai Csaba 2014 októbere óta. Az ő neve sokak számára lehet ismerős, hiszen a fideszes politikus például Zalaegerszeg polgármestere is volt, de a Budavári Kft. és a Várgondnokság Kft. vezetőjeként is sokszor forgott a neve a médiában. Tavaly szeptemberben pedig építőipari akciócsoportot hozott létre Varga Mihály pénzügyminiszter, a gazdaságvédelmi operatív törzs vezetője, az akciócsoport vezetésére pedig Gyutai Csabát kérte fel.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.