Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Baka F. Zoltán Baka F. Zoltán

Ingatlanértékesítési irodává alakul át a Nemzeti Eszközkezelő.

Teljesen új alapokra helyezné a törleszteni nem tudó hiteladósok lakásainak menedzselését az állam. A bebukott banki tartozást átvállaló Nemzeti Eszközkezelő tulajdonképpen egy ingatlanközvetítő irodává alakul át egy frissen benyújtott törvényjavaslat szerint. Az ingatlanok egy részéből egészségügyi szolgálati lakások lehetnek a jövőben, de az önkormányzatok is tulajdonhoz juthatnak, ezzel segítve a helyi bérlakás programokat.

Ismét tulajdonossá válhatnak a bérlőkIsmét tulajdonossá válhatnak a bérlők

A javaslat legfontosabb része tulajdonhoz juttatná az eszközkezelővel együttműködő bérlőket. Ők azok, akik nem tudták fizetni a banki hiteleiket, de megmenekültek a kilakoltatás elől azáltal, hogy az állami szervezetnek kínálták fel otthonaikat. Igaz, hogy tulajdonosból bérlőkké váltak - az eszközkezelő átvállalta a banki adósságokat, cserébe rá szállt a tulajdonjog, és bérleti díjat szed be a volt tulajdonosoktól - de legalább az otthonaikban maradhattak.

Az eszközkezelő eddig befogadóhely volt, mostantól azonban átalakul ingatlanértékesítő irodává. A bérlőknek, illetve közeli hozzátartozóiknak különböző határidőket meghatározva felajánlják, hogy megvásárolhatják az eddig bérelt ingatlanjaikat. Lehetőség lesz a vételár egy összegben történő kiegyenlítésére, részletekben is lehet fizetni, illetve ha valaki továbbra is bérlő akar maradni, anyagi lehetőségek híján, erre is kínál opciót a javaslat. Mindhárom esetben nyilatkozniuk kell az érintetteknek.

Aki ezt elmulasztja, annak "emelt" összegű bérleti díjat kell fizetnie a jogszabály hatályba lépését követően, vagyis drágulni fog a bérlés azoknak, akik semmilyen módon nem reagálnak, nem tesznek nyilatkozatot az eszközkezelő megkeresésére.

A vételárról a később kiadandó végrehajtási rendeletekből lehet majd pontos információkat szerezni, de a javaslat indoklása szerint nagyon kedvezményesen állapítják meg azt. Beszámítják például az eddig megfizetett bérleti díjakat, kamatot sem számolnának fel, és az állam átvállalja a tulajdon átruházásából származó anyagi és eljárási kötelezettségeket.

Az eszközkezelő honlapján frissiben közzétett tájékoztató ezek mellett kilátásba helyezi, hogy a tulajdon elhelyezkedése szerint százalékos arányban meghatározott kedvezmény is megilletné a vásárlás mellett döntő bérlőket.

A javaslatból az is kiderül, hogy új ingatlanokat már nem fogad be, nem vásárol az eszközkezelő, a meglévő állomány menedzselése, illetve leépítése lesz a feladata, melyben külső közreműködő szervezetek lesznek a segítségére, mint például a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő.

A megüresedő ingatlanokat először egészségügyi szolgálati lakáscélra kínálják fel, ami pedig erre nem megfelelő, azt árverésre bocsátják. Ami pedig a legvégén megmarad, a területileg illetékes önkormányzathoz kerül, vagyis az országosan jellemző bérlakáshiány enyhítését szolgálják majd ezek a lakások.

 

A vételi és lakásbérlési lehetőségről tájékoztatást küld majd az érintetteknek az eszközkezelő, meghatározott menetrend szerint. Mint említettük, aki erre nem reagál, emelt bérleti díjjal számolhat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.