<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Több mint háromezer pedagógus a közeljövőben sem tervezi felvenni a vakcinát, inkább vállalja, hogy januártól fizetés nélküli szabadságra küldik. Sokan közülük elmenekül egyházi és magániskolákba. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint, ha az új évben összeomlik a közoktatás, az nem a pedagógusok, hanem a kormány felelőssége lesz.

A Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) felmérést készített az oktatási intézményekben dolgozók átoltottságáról. A kapott válaszok szerint 1500 intézményben több mint 5000 pedagógus nincs beoltva, és közülük több mint 3000-en a jövőben sem tervezik felvenni a vakcinát – írta meg az Index.

„Érdemes megfelelő kontextusba helyezni ezeket az adatokat, hiszen kollégáink átoltottsága a kormányzati kommunikáció szerint így is kb. 90 százalékos, az egészségügy után az oktatásban van a legmagasabb átoltottság” – szögezi le Totyik Tamás, a PSZ alelnöke.

A PSZ alelnöke szerint a pedagógusok magas átoltottsága miatt nehezen érthető az oltás kötelezősége. Fotó: PSZ A PSZ alelnöke szerint a pedagógusok magas átoltottsága miatt nehezen érthető az oltás kötelezősége. Fotó: PSZ

Ezért a PSZ ilyen nagy, a társadalmi átlagot is meghaladó átoltottsági adatok mellett továbbra sem érti, hogy a kormány miért nem hozott az oktatásban szektorsemleges döntést a kötelező oltásról. (Az egészségügyben a magánszektorban is kötelező az oltás). Annak köszönhetően, hogy csak az állami iskolákban kötelező a vakcináció, már most megindult az elvándorlás az egyházi és magánintézményekbe, ahol a fenntartóra bízták, hogy kötelezővé teszik-e az oltást vagy sem (többnyire nem).

Az NPK felmérésében részt vevő iskolákban és óvodákban összesen 5270 olyan pedagógus van, aki nincs beoltva, közülük 3338-an nem is tervezik felvenni a vakcinát. Az oltatlan tanárok 61 százaléka tehát az intézkedés hatására sem változtat korábban meghozott döntésén.

A választ adó 1522 intézményben van továbbá 3289 egyéb munkavállaló, aki ugyancsak nem vette fel az oltást, és közülük 2081-en nem is tervezik beadatni.

„Tudni kell, hogy ezek szórt adatok. Van, ahol 100 százalékos az átoltottság, van, ahol kevesebb. Azt tapasztaljuk, hogy minél kisebb egy település, annál alacsonyabb az átoltottsági szint” – teszi hozzá az alelnök.

Van, ahol presszionálják a pedagógusokat

Ahol kényszerűségből távozik majd az egy szem matematikatanár, ott nagyon komoly működési zavarok lesznek. A PSZ tud olyan művészeti gimnáziumról is, ahol az összes, művészeti tárgyat oktató tanár elmegy, márpedig ott a diákok érettségire való felkészülése forog veszélyben.

Az ilyen speciális helyzetekért nem a pedagógusoknak, oktatóknak, hanem a kormánynak kell vállalnia a felelősséget, mert tanév közepén olyan rendeletet hozott, amellyel veszélybe sodorja az oktatás biztonságos működését.

Információnk szerint nem általános gyakorlat, de van, ahol bizonyos fokú pressziót alkalmaz egyes tankerület és szakképzési centrum. Van, ahol személyesen keresik meg az oltást megtagadó kollégákat, hogy rávegyék az oltásra.

Mindez egybecseng az egyik szakképző centrum vezetőjének véleményével, aki szerint azért sem érdemes az ilyen felmérések adatait figyelembe venni december végéig, mert addig jópáran beoltathatják magukat olyanok is, akik korábban tiltakoztak ellene. (A határidő az oltás felvételére december 15-én jár le, de van utána két hét türelmi idő.)

Az NPK adatai korrektek, bár mi még ennél is súlyosabbnak tartjuk a helyzetet. A kötelező oltás nélkül is bizonyítottan 12 000 fős pedagógushiány van, erre jöhet most 4-5000 oltás miatt távozó, így 16-17 000 fő fog hiányozni az iskolákból január 3-tól, ráadásul nyugdíjazások is vannak, lesznek. Mivel 146 ezer főállású pedagógus van, így az állások több mint 10 százaléka nem lesz betöltve, ami önmagában is komoly működési problémát vetít előre” – teszi hozzá Totyik Tamás.

Eseti megbízással ne vállaljanak a pedagógusok túlórát

Mivel a PSZ továbbra sem látja a fedezetet a költségvetésben, hogy a távozó dolgozókat helyettesítők munkáját kifizessék, tagjaiknak azt javasolják:

eseti helyettesítéssel senki ne vállaljon el túlmunkát az elküldött kollégák helyett.

A helyettesítések miatt már így is teljesen kifeszített állapotban vannak a pedagógusok, ezért kizárólag külön megbízási szerződéssel vagy azonnali kifizetéssel vállaljanak többletmunkát a közalkalmazotti törvény alapján.

„Ha tudomásunkra jut bármilyen visszásság, azonnal munkaügyi bírósághoz fordulunk, ha a tagjaink ez kérik” – mondja a PSZ alelnöke.

Komoly működési zavarok léphetnek fel január 3-tól. Fotó: DepositphotosKomoly működési zavarok léphetnek fel január 3-tól. Fotó: Depositphotos

Egyes vélemények szerint a rendelet nem mondja ki az oltás kötelező mivoltát, hiszen nem azonnali kirúgásról van szó, hanem figyelmeztetésről, majd fizetésnélküli szabadságolásról.

Ezzel kapcsolatban a PSZ alelnöke jelezte:

„Hangsúlyozom, hogy a PSZ továbbra is oltáspárti, a vírus elleni védekezés legfontosabb elemének tartjuk, de ha így merül fel a kérdés, akkor miért nem fogadják el a védettségi igazolványt, ahogy a rendőrségnél átmenetileg teszik, vagy miért nem alkalmas erre az antitestszűrés eredménye? Illetve miért kellett megsemmisíteni annyi PCR-tesztet, hiszen annak az egytizede elegendő lett volna az oltást nem felvevő kollégáknak áprilisig heti két tesztelésre”.

Az érdekvédelmi szervezet úgy gondolja, hogy a pedagógusokkal kapcsolatos bérfeszültségről szeretné elvonni a figyelmet a kormány a kötelező oltással, pedig felelősségtudatosan fontosabb lenne arra koncentrálnia, hogy a diákoknak az oktatáshoz való hozzájutását biztosítsa, mert a vártnál is nagyobb tanárhiány miatt sérülhet a tanulók joga, veszélybe kerülhet sokak érettségije és továbbtanulása is.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.