2018. augusztus 23. 12:32
mfor.hu

Az első félévben közel 7 százalékkal bővült a kiskereskedelem, elsősorban nem élelmiszerek, ezen belül is a tartós cikkek jelentős forgalma miatt. Az év egészében közel 7 százalékos növekedés várható, jövőre viszont némi lassulásra lehet számítani.

Júniusban a nyers adatok szerint 6,8 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom éves szinten, így az első félévben 6,9 százalékos volt a bővülés. A naptárhatással korrigált adatok szerint az első félévben szintén 6,9 százalékos növekedést ért el a kiskereskedelmi szektor.

Pótolnak a háztartások
Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint a friss adatok illeszkednek az eddigi trendbe, a kiskereskedelmi bővülést leginkább a nem élelmiszerek, ezen belül a tartós fogyasztási cikkek iránti kereslet hajtja. Ezt mutatja az is, hogy a naptárhatással tisztított adatok szerint a nem élelmiszerek forgalma az első félévben közel 10 százalékkal nőtt.

A műszaki cikkek fogyasztása is jelentősen nőtt A műszaki cikkek fogyasztása is jelentősen nőtt


Ráadásul júniusban az előző hónaphoz képest gyorsult a növekedés üteme. Júniusban sok termékkörben volt jelentős növekedés, az iparcikkek forgalma például 16, a bútoroké és műszaki cikkeké 12 százalékkal emelkedett, közben a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer-forgalom 9,2 százalékkal gyarapodott. Miközben a nem élelmiszereknél jókora növekedés volt, az élelmiszerek forgalma az első félévben 4,4 százalékkal, az üzemanyagoké 7,5 százalékkal nőtt. A szakember szerint az látszik, hogy a lakosság pótolja a korábban – a válság utáni években – elhalasztott vásárlásait.Szintén kiderül a friss adatokból, hogy autóeladásokhoz köthető forgalom is meredek emelkedőn van. „Összességében a fogyasztói bizalom pozitívnak mondható. Ugyanakkor a korábbi időszakban a háztartások a magasabb jövedelemből származó többletből fogyasztottak, mára azonban az alacsony kamatkörnyezet miatt egyre többen kezdenek el hitelből előre fogyasztani. Ha pedig a fogyasztás bővülése tartósan meghaladja a jövedelmi helyzet javulását, az egyensúlytalansághoz vezethet” – tette hozzá.

Mire lehet számítani?
A mostani kilátások alapján a következő hónapokban 7 százalék körüli növekedés várható a kiskereskedelemben, az év utolsó hónapjaiban ez a bázishatás miatt 6 százalékra lassulhat.Az év egészében pedig közel 7 százalékos többletre lehet számítani. Németh Dávid szerint jövőre már lassabb, 4-5 százalékos bővülés várhat a kiskereskedelemre. Egyrészt a szektor növekedését megalapozó béremelkedés kisebb mértékű lehet 2019-ben, emellett a magas idei bázis is a lassulás irányába mutat.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.