4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az elmúlt években sok dolga volt a Wellnesshotel Építő Kft.-nek Egerszalóktól Mátraházáig, de mostanra nem maradt feladata, így mehet a süllyesztőbe.

Hamarosan eggyel csökkenni fog Mészáros Lőrinc cégeinek száma, ugyanis megindult az egyik legkalandosabb történetű vállalkozásának a végelszámolása. Egészen pontosan a Wellnesshotel Építő Kft.-ről van szó, a cég 2017 januárja óta része a Mészáros-birodalomnak, és most örökre eltűnhet majd a felcsúti milliárdos céghálójából.

A társaság a NAV értesítése szerint egyszerűsített végelszámolás lefolytatásáról határozott

- derül ki egy november 7-i cégbírósági végzésből.

A Wellnesshotel Építő Kft. kalandos történetéről gazdagon cikkezett a sajtó az elmúlt években. Például a 444 írta meg 2017-ben, hogy a cég korábban azé a Csík Zoltáné volt, aki Mészáros úgynevezett céges előkóstolója. Általában ugyanis Csík veszi a nevére először a kiszemelt céget, majd Mészáros hivatalosan is beszáll. Ekkor még nem lehetett tudni, hogy mi lesz a felcsúti gazdagembernek a célja vele. A cégnek ugyanis 2011 és 2015 között egy forint árbevétele sem volt.

Aztán érkezett a 24.hu cikke 2018-ban, amely arról szólt, hogy az állami MFB Bankon keresztül több milliárd forintnyi közpénzt öltek az Egerszalóki Saliris Resortba, ami az állami felszámolótársaságtól, nyomott áron került Mészáros Lőrinchez. Az Egerszalóki Gyógyforrást Üzemeltető és Szolgáltató Kft. egészen idén szeptember 18-ig a Wellnesshotel Építő Kft. tulajdonában volt, utána viszont átkerült Mészáros Lőrinc fő szállodaipari társaságához, a Hunguest Hotels Szállodaipari Zrt.-hez. Az egerszalóki szálloda neve most már hivatalosan is Hunguest Saliris.

A Saliris egy összetett fantáziaszó, jelentése sószivárvány. Utal egyrészt az Egerszalók jelképévé vált sódombra, másrészt arra a sokszínűségre melyet a Resort nyújt.

- szól a közismert szálloda bemutatkozása.

Ezzel a Wellnesshotel Építő Kft. kiüresedett, így nem csoda, hogy a végelszámolás mellett döntöttek. Korábban azonban nemcsak Egerszalók környékén tevékenykedett a társaság, hanem a Mátrában is.

Szintén egy 24.hu-s cikk foglalta jól össze 2021-ben, hogy miként került egy bűnügyi zár alatt lévő szálloda Mészáros Lőrinchez. Mátraházán található a 4 csillagos Lifestyle Hotel Mátra, amely a Quaestor érdekeltsége volt, és 2015-ben, amikor a Tarsoly Csaba által irányított brókercég hatalmas botrány közepette becsődölt, annak ingatlanjait zár alá vette a rendőrség. Hosszas manőverezés után a Wellnesshotel Építő Kft. megszerezte a Lifestyle Hotel tulajdonjogát 2018 szeptemberében. Újabb fordulatként pedig a négycsillagos mátraházi szállodát 2021. októberben megvette a BDPST Zrt., amely idén augusztusban eladta a Peter’s Consulting Kft.-nek. A szálloda közben 819 millió forint állami támogatást kapott a járvány alatt a Kisfaludy-program keretében felújításra.

 

Így összességében a mátraházi hotel is kikerült a Wellnesshotel Építő látóköréből, így az egerszalóki szálloda kipakolása után már valóban nem maradt feladata a társaságnak. Elvégezte a munkáját, így nem maradt más hátra, mint a végelszámolásos törlés.

Mészáros Lőrinc végelszámoltat. Fotó: MTI-Bodnár Boglárka
Mészáros Lőrinc végelszámoltat. Fotó: MTI-Bodnár Boglárka

Egyszerűsített végelszámolásról van szó, amelynek lényege, az eljárást a végelszámolás kezdő időpontjától számított 150 napon belül be kell tudni fejezni. Végelszámolót nem kell választani, a feladatokat a cég vezető tisztségviselője, tisztségviselői látják el. Ebből következik, hogy a vezető tisztségviselő által adott meghatalmazások a végelszámolás alatt is érvényesek. Az egyszerűsített végelszámolás megindítását nem kell a cégbírósághoz bejelenteni, sem a Cégközlönyben közzétenni. Az adózó pedig az eljárás alatt elhatározhatja az egyszerűsített végelszámolás megszüntetését és a cég működésének folytatását. Ebből következik, hogy benne van a pakliban, Mészáros Lőrinc még meggondolja magát.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!