Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Az Egyesült Államok és Mexikó között megszületett egyezmény látszólag azt mutatja, hogy Trump és csapata engedékenyebb lett. A szakértők szerint viszont csak arra jöttek rá, hogy nem érdemes minden fronton háborúzni.

Az amerikai elnök korábbi harcos nyilatkozatai ellenére konstruktív légkörben zajlottak az egyeztetések, így a NAFTA újratárgyalása végül lezárult Mexikó és az Egyesült Államok között. A megállapodáshoz Kanada is csatlakozhat, ugyanakkor ettől függetlenül is ratifikálhatják az egyezményt. A hírek szerint ha Montreallal a hétvégéig nem tudnak dűlőre jutni, akkor a mexikói-amerikai szerződés kerül majd a Kongresszus elé. Trump ugyan a közelmúltban infantilis módon személyében sértegette Justin Trudeau kanadai minsizterelnököt, ennek ellenére egyébként nem reménytelen a helyezet. Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter épp kedden nyilatkozott úgy, hogy akár háromoldalúvá is bővülhet az egyezmény.

A mexikóiakkal kötött szerződés keretében az amerikaiaknak sikerült elérni a Trump által erősen óhajtott autóipari részegységek emelésére vonatkozó részt. Ennek értelmében a Mexikóból importált autók vámmentességéhez szükséges felhasznált amerikai alkatrészek aránya a korábbi 62,5 százalékról 75 százalékra fog nőni. A NAFTA megállapodás 16 évre szól, és a lejáratot követően újabb 16 évvvel hosszabbítható meg, ugyanakkor az egyezséget 6 évente felülvizsgálják majd.

Az Egyesült Államok és Mexikó között létrejött megállapodás kapcsán az első reakciók arról szóltak, hogy az elemzők szerint az amerikai kormányzat békülékenyebb, és jó esély van a globális kereskedelmi feszültségek enyhülésére a következő időszakban. Ez már csak azért is aktuális, mert augusztus végén ismét egyeztet az amerikai és a kínai vezetés az elmúlt időszakban eszkalálódó vámháború kapcsán.

A helyzet azonban egyesek szerint korántsem ilyen egyszerű. A Credit Suisse befektetési vezetője John Woods például a CNBC-nek nyilatkozva azt mondta, Mexikó az Egyesült Államok nagyon fontos kereskedelmi partnere, a kapcsolat ráadásul túlmutat a gazdasági kérdéseken. Miután a Trump által legfontosabbnak tartott kérdésekben a latin ország engedett, így a szakértő szerint politikai hozadéka is van a megállapodásnak az elnök számára. Az pedig, hogy egy fronton sikerként kommunikálhatóan lezárták a csatározást, korántsem jó hír főleg a kínaiak szempontjából.

Ez ugyanis abból a szempontból nagyobb mozgásteret enged az elnöknek, hogy ne kelljen gyorsabb megállapodást kötnie. Így könnyen lehet, hogy a mostani tárgyalásokon az Egyesült Államok továbbra is a korábban kijelölt célok teljesülését követeli majd Pekingtől, ezeket azonban egyszer már Hszi Csin-ping kínai elnök már lesöpörte, és aligha fog hirtelen engedni.

Kemény tárgyalások lehetnek még Trump és Hszi Csin-ping között
Kemény tárgyalások lehetnek még Trump és Hszi Csin-ping között

Más elemzők is egyébként azt valószínűsítik, hogy a Mexikóval kötött egyezség aligha fogja az amerikai hozzáállás puhulását eredményezni, sőt Kínával szemben rövid távon nagyon kemények lesznek. Így a következő hetekben aligha fog ez a nézeteltérés rendeződni, sőt akár még feszültebbé is válhat az amerikai-kínai kapcsolat. Több tárgyalási körben persze finomodhat a felek álláspontja, ám ez könnyen eredményezheti azt, hogy az év végén, vagy csak a jövő év első felében rendeződik a helyzet.

Az biztos, hogy a két óriás csatájában Trump kezében erősebb lapok vannak, Kína számára létszükséglet az amerikai felvevőpiac. Hiába javítják ugyanis a kapcsolatukat az EU-val és "kolonizálják" Afrikát, ekkora mennyiségű áruhalmazt nem tudnak máshol eladni. Ugyanakkor az amerikai államadósságból jelentékeny rész, a hírek szerint 1000 milliárd dollárt meghaladó összeg áll kötvényekben, ami Peking számára is bizonyos mértékű zsarolási potenciált jelent.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.