Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Áprilisban részben becslésen alapuló fogyasztói árindexet közölt a statisztikai hivatal a koronavírus-járvány hatásai miatt. 

A Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint áprilisban a márciusi 3,9 százalék után 2,4-re mérséklődött a fogyasztói árindex mértéke, ami éves mélypontnak felel meg. Legutóbb ennél alacsonyabb tavaly áprilisban volt az index, 2,3 százalék. 

Az adatot azonban a szokásosnál nagyobb bizonytalanság övezi. A KSH megjegyzi ugyanis, hogy egyes tételeknél a járvány miatt a szokásosnál nehezebb volt az adatfelvétel. A megnövekedett egészségügyi kockázat miatt helyszíni összeírásra nem volt lehetőség. Az internetes, telefonos, e-mailes adatfelvételt pedig nehezítette, hogy a felíróhelyek egy része a koronavírus okozta járvány időszakában bezárt és nem voltak elérhetők sem telefonon, sem e-mailen. Az ilyen esetekben az adatokat becslésekkel pótolták. 

Fotó: mfor.huFotó: mfor.hu

Egy év alatt mindenesetre

Az élelmiszereken belül a már megszokott tételek húzták az inflációt: 

  • a sertéshús ára 28,9 százalékkal emelkedett, 
  • a párizsi, kolbászé 22,3, 
  • az idényáras élelmiszereké, mint például burgonya, friss zöldség, gyümölcs 15,1
  • a cukoré 14,1, 
  • a szalámi, szárazkolbász és sonkáé 12,5 százalékkal lett magasabb. 

A szolgáltatásokon belül 

  • a szerencsejátékok ára 7,8 százalékkal emelkedett, 
  • a lakbér 5,6 százalékkal lett drágább. 

Márciushoz képest általános árcsökkenés mutatkozott: átlagosan 0,6 százalékkal mérséklődtek az árak. A koronavírus-járvány miatt megnövekedett kereslet miatt az élelmiszerek 1,4 százalékkal lettek drágábbak, a szolgáltatások ára 0,2 százalékkal csökkent, a szeszes italok, dohányárukért 0,7 százalékkal kellett többet adni. Az üzemanyagok ára a világpiaci árak beszakadása miatt egy hónap alatt 16,4 százalékkal lett alacsonyabb. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.