TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Áprilisban részben becslésen alapuló fogyasztói árindexet közölt a statisztikai hivatal a koronavírus-járvány hatásai miatt. 

A Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint áprilisban a márciusi 3,9 százalék után 2,4-re mérséklődött a fogyasztói árindex mértéke, ami éves mélypontnak felel meg. Legutóbb ennél alacsonyabb tavaly áprilisban volt az index, 2,3 százalék. 

Az adatot azonban a szokásosnál nagyobb bizonytalanság övezi. A KSH megjegyzi ugyanis, hogy egyes tételeknél a járvány miatt a szokásosnál nehezebb volt az adatfelvétel. A megnövekedett egészségügyi kockázat miatt helyszíni összeírásra nem volt lehetőség. Az internetes, telefonos, e-mailes adatfelvételt pedig nehezítette, hogy a felíróhelyek egy része a koronavírus okozta járvány időszakában bezárt és nem voltak elérhetők sem telefonon, sem e-mailen. Az ilyen esetekben az adatokat becslésekkel pótolták. 

Fotó: mfor.hu Fotó: mfor.hu

Egy év alatt mindenesetre

Az élelmiszereken belül a már megszokott tételek húzták az inflációt: 

  • a sertéshús ára 28,9 százalékkal emelkedett, 
  • a párizsi, kolbászé 22,3, 
  • az idényáras élelmiszereké, mint például burgonya, friss zöldség, gyümölcs 15,1
  • a cukoré 14,1, 
  • a szalámi, szárazkolbász és sonkáé 12,5 százalékkal lett magasabb. 

A szolgáltatásokon belül 

  • a szerencsejátékok ára 7,8 százalékkal emelkedett, 
  • a lakbér 5,6 százalékkal lett drágább. 

Márciushoz képest általános árcsökkenés mutatkozott: átlagosan 0,6 százalékkal mérséklődtek az árak. A koronavírus-járvány miatt megnövekedett kereslet miatt az élelmiszerek 1,4 százalékkal lettek drágábbak, a szolgáltatások ára 0,2 százalékkal csökkent, a szeszes italok, dohányárukért 0,7 százalékkal kellett többet adni. Az üzemanyagok ára a világpiaci árak beszakadása miatt egy hónap alatt 16,4 százalékkal lett alacsonyabb. 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.