<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Egy hét múlva kihirdetik a felvételi ponthatárokat és a leendő elsőévesek már majdnem a járvány előtti magas havi díjért tudnak csak szobát bérelni. Jobban megéri egy 2-3 szobás lakás.

Július 22-én hirdetik ki a felsőoktatási felvételi ponthatárokat, a szerencsés elsőévesek akkor lehetnek biztosak abban, hogy kiadó ingatlant kereshetnek. A magasabb évfolyamosok azonban nehéz helyzetbe hozták őket, a felsősök közül aki tehette, már júniusban lefoglalta az ingatlant.

A minigarzon nem éri meg, jobb 2-3 szobás lakást bérelni (fotó: pixabay.com)
A minigarzon nem éri meg, jobb 2-3 szobás lakást bérelni (fotó: pixabay.com)

Semmi jóra nem számíthatnak a bérlők, legalábbis ami az árakat illeti. A tavaly novemberi mélypont után idén február-márciusban kezdett visszaépülni a piac, az átoltottság növekedése májusra azt eredményezte, hogy majdnem sikerült ledolgozni a díjak tavalyi 20-25 százalékos esését.

A fővárosi piaci bérlakások esetében 2021 első negyedévében még a bérleti díjak stagnálására számítók voltak jelentős többségben, a GKI Gazdaságkutató Zrt. most azt közölte, lapunkkal, hogy június elején már az emelkedést váróké lett a terep. A vidéki körzetekben a stagnálást várók maradtak többségben. Mindazonáltal Kelet- és Nyugat-Magyarországon is növekedett a várható díjemelkedés mértéke.

Megnéztük, országosan milyen díjakra lehet számítani 2021. július közepén. Egyértelmű, hogy megerősödött a keresleti oldal fizetőképessége, így a bérleti díjak júniusra átlagosan 144 ezer forintra emelkedtek. Ezzel együtt elkezdődött a belvárosi lakások visszaáramlása a rövidtávú kiadást célzó Airbnb-piacra, így nyár végére egyre nehezebbé válik a felsőoktatásban tanulóknak pénztárcabarát lakást bérelni.

„Egyre nehezebben találhatnak kedvező árfekvésben kiadó lakást azok az egyetemisták, akik a szeptembertől várhatóan a hagyományos offline üzemmódban működő felsőoktatás miatt térnek vissza a fővárosba – mondta lapunknak Danóczy Balázs, a közösségi lakásbérlet kereső rentingo.com platform ügyvezetője.

Lassan megint nőni kezdenek a bérleti díjak (forrás: rentingo.com)
Lassan megint nőni kezdenek a bérleti díjak (forrás: rentingo.com)

Azt tapasztalták, hogy a megszokottól eltérően a nyár ellenére júniusban is pörgött az albérletpiac: a hosszú távra tervező bérbeadók több bérlő közül válogathattak, és hamarabb kiadhatták a lakásukat. Miközben a bérbeadók továbbra is óvatosak és csak lassan emelnek bérleti díjat, így a kínálati és keresleti oldal közötti árolló tovább szűkült.

Rákérdeztünk a járvány okozta hatásokra is. Ezekről azt mondta, hogy még mindig nem heverte ki a piac a sokkot: Budapesten júniusban a kínálati bérleti díjak még mindig közel húszezer forinttal maradnak el az előző nyáron tapasztalt 162 ezer forint körüli áraktól.

Szerinte a következő hónapokban a bérleti díjak alakulása több tényezőtől függ: egyrészt kérdés, hogy a nyár folyamán mennyi belvárosi lakás tér vissza a rövidtávú, Airbnb-s kiadáshoz, és így mennyivel kevesebb lakás lesz elérhető hosszú távú bérletre. Másrészt kérdés, hogy a felsőoktatás szeptembertől teljesen visszaáll-e a jelenléti oktatásra, és ennek eredményeként a külföldi diákok is visszatérnek-e hazánkba. Amennyiben ezek teljesülnek, a bérleti díjak várhatóan hónapról hónapra tovább emelkednek majd.

Más piaci szereplő is megerősítette, hogy a korábbiakhoz hasonlóan most sem feltétlenül egy-egy szobát kell bérelni, hanem lehetőleg egy nagyobb lakást többen. A kiadónak persze a szobánkénti kiadás az érdeke, de ha összeállnak a diákok és rástartolnak a lakásokra, akkor hosszabb távon nekik is megéri. Az előző évek tapasztalata azt mondatja velünk, hogy például Budapesten a metro vonalak mentén kiadott lakásoknál megállónként 3-4 ezer forintot is lehet spórolni. Ennek megfelelően a XIII. kerület északi részén, a IX. és a X. kerület déli és északi övezeteiben érdemes keresgélni.

Legény Imre, az alberlet.hu ügyvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a szobánkénti kiadás a bérbeadónak sem feltétlenül előnyös, itt si volt árcsökkenés. Tavaly nyáron még akár 80-85 ezer forintos is elkérhettek egyetlen szobáért, mára ez 60-65 ezer forintra csökkent. Ugyanakkor a különálló szobák egyenkénti kezelése fajlagosan aránytalanul magas költséggel jár. Ennek megfelelően - ha csak nem valami szuper adottságú ingatlanról van szó - a tulajdonos inkább az egész lakást szeretné kiadni.

A koronavírus-járvány esetleges 4. hulláma miatt érdemes vis maiorként a szerződésbe foglalni, hogy online oktatásra való átállás esetén a bérleti szerződést felmondhassák. Mindemellett a vidékről a fővárosba költöző fiataloknak azzal is fontos tisztában lenniük, hogy Budapesten egy adott kerületen belül is jelentős árbeli különbségek lehetnek.

További szempont a bérleti díjak alakulásánál, hogy a fővárosban több száz vadonatúj, kifejezetten bérbeadásra szánt lakás készült el az elmúlt fél évben és még a következő hónapokban is lesznek átadások. A kínálat tehát nőni fog, ez lefékezheti a megindult drágulást. Szintén hatással van az új és használt lakások bérletére a folyamatos építőanyag-és munkadíj emelkedés. Ezek előbb-utóbb beépülnek a bérleti díjakba is.

Csúsztatott emelés

A bérbeadók egyébként még nem igazították teljesen a megugrott kereslethez az árakat. Ez az elmúlt években is néhány hetes késéssel történt. Az elsőévesek mellett a felsőbb évfolyamosok azon része is megjelenik a keresleti oldalon, amelyik csak augusztusban tudja meg, hogy lesz-e továbbra is kollégiumi férőhely vagy sem. A külföldi diákok hagyományosan árnövelő hatást fejtenek ki, többségük Erasmus ösztöndíjjal érkezik, az általában fedezi a bérleti díjat, ezért egyebek között szívesen vesznek ki lakásokat az egyetemek közvetlen környékén. Ha nem lesz számottevő korlátozás az esetleges 4. hullám során, akkor jelenlétük magabiztossá teheti a bérbeadókat, akik 10-20 százalékkal is növelhetik a díjakat.

A legkevésbé a debreceni és a győri piacot hozta nehéz helyzetbe a járvány. Mindkét városban viszonylag stabil maradt a kereslet az elmúlt egy-másfél évben. Ennek következtében szinte alig csökkentek a bérleti díjak, jelenleg a cívisváros a legdrágább a nem budapesti, egyetemisták által keresett körzetek közül. A Nagytemplomhoz közeli Piac utcában, vagyis az abszolút belvárosban egy 60-70 négyzetméteres bútorozott lakást nem lehet kivenni 130-150 ezer forintnál olcsóbban, de például egy kisebb, mondjuk 45-50 négyzetméteres panelt már 100 ezer forintért is bérelhetünk.

A sok ezer külföldi diák általában az Egyetem sugárút környékén keresgél, nekik egy hasonló méretű lakás esetében 120-140 ezer forinttal kell számolni. Debrecenben egyébként egyre több az ottani nagyobb gyárakban dolgozó magyar és külföldi közép-és felsővezető, ők általában a magasabb kategóriájú társasházi lakásokat és kertes házakat választják, ott akár 200-250 ezer forint is lehet a havidíj.

Győr annyiban különbözik Debrecentől, hogy ott jóval kevesebb a diák a keresleti oldalon. A bérletre vadászók között nagyon sok az átlagos szakmunkás vagy középvezető. A Rába parti városban a debreceninél 10-15 százalékkal olcsóbbak a kiadó lakások. Szobát elvétve lehet találni, a diákság is inkább lakásokat keres.

Pécsett a város méretéhez képest magas az egyetemisták aránya, viszont a kínálat is bőséges, így a díjak akár 20 -25 százalékkal is elmaradnak a debrecenitől. Kollégiumi fejlesztések ugyanakkor nem nagyon voltak, így a sok diák, köztük számos külföldi, máris megjelent a keresleti oldalon. 

Az idén, már a nyaralási szezon előtt, az év első hat hónapjában több mint 5 éves csúcsra emelkedett a kiadó nyaralóövezeti ingatlanok iránti kereslet. Ez javarészt a koronavírus-járványnak, azon belül a pandémia során elrendelt karanténnak, ezzel összefüggésben pedig a távmunka és home-office térnyerésének köszönhető.

"A felsőoktatási felvételi ponthatárok jövő heti kihirdetése után az albérletpiacra tartó diákoknak ez sokat segíthet, mert a keresettel rendelkező bérlők egy része a nagyvárosokból a nyaralóövezetekbe költözött. Emiatt a diákoknak nem kell a következő hetekben olyan éles konkurencaharcra számítani az egyetemvárosok albérletpiacain.” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A nyaralótérségek közül főként a balatoni és a Velencei-tó melletti kiadó ingatlanok iránt ugrott meg a kereslet. 2016 első félévéhez képest a balatoni északi és déli parton is háromszorosára nőtt a kiadó lakóingatlanok iránti érdeklődések száma 2021 első hat hónapjában. A Velencei-tónál 500 százalékkal nőtt az elmúlt hat évben a bérelhető ingatlanok iránti érdeklődések száma.