Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Székely Sarolta Székely Sarolta

Egy parlamenti írásbeli válaszból derült ki eddig még nem ismert adat a válsághelyzetben állásukat elvesztők számáról. 

Az elmúlt szűk két hétben két hivatalos statisztika is nyilvánosságra került a koronavírus-járvány miatt munkájukat elvesztők számáról. Előbb a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat tette közzé az adatait. A munkaügyi kirendeltségek számain alapuló statisztika szerint márciusban 17 ezer fővel emelkedett a regisztált álláskeresők száma. Ők azok a személyek, akik az állásvesztés után álláskeresőként nyilvántartásba vetették magukat a munkaügyi hivataloknál. Mint arra az adatot feldolgozó anyagunkban kitértünk, ez a változás egyáltalán nem volt kiugró sem az év ezen szakaszában megszokotthoz képest, sem havi szinten. Ennek hátterében főként az állhat, hogy a járvány gazdasági hatásai csak március második felében mutatkoztak meg Magyarországon. 

Egy héttel később a Központi Statisztikai Hivatal jelentette meg friss számait, mely alapján csak márciusban 56 ezerúj munkanélküli lett hazánkban. Ők azok, akik a megkérdezen alapuló felmérés során megfeleltek a munkanélküli státusz kritériumainak. Fontos, hogy a munkanélküli nem feltétlenül regisztrált álláskereső is. A két adatsor közötti különbségeket és egyezőségeket a napokban megjelent cikkünkben részleteztük. 

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Egyes vélemények szerint az elbocsátások áprilisban csak fokozódtak Magyarországon, éppen ezért is Varju László, DK-s képviselő írásbeli kérdésben Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszternél arról érdeklődött, hogy "hány munkanélkülit köszönhetünk a járványnak?" Szerette volna megtudni, hogy március 4-e, az első koronavírusos fertőzés bejelentése óta hányan veszítették el a munkájat, illetve azt is, hogy közülük hányan regisztráltatták magukat álláskeresőként. 

A miniszter nevében Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára válaszolt. Először felidézte a KSH legfrissebb adatközlését, mely szerint a munkanélküliség ráta 3,7 százalék volt márciusban. Ebből szerinte kitűnik, hogy sem az előző hónaphoz, sem az egy évvel korábbi 3,5 százalékhoz képest nem történt jelentős elmozdulás. Megjegyezte: az áprilisi adatokat az alkalmazott metódusok alapján május végén ismerhetjük meg, válaszát ugyanakkor egy eddig még nem közölt információval zárta. 

"A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai alapján a regisztrált álláskeresők száma március 16-a óta 44 ezer fővel nőtt."

Az nem derül ki, hogy ez mely nappal bezárólag igaz, de annyi biztosnak tűnik, hogy a márciusra közölt 17 ezer fő figyelembevétele után áprilisban szinte biztos, hogy nagyobb ütemben fokozódhat a munkanélküliség Magyarországon. 

Az államtitkár közlése alapján ugyanis áprilisban 27 ezer új álláskereső már regisztráltatta magát a hivatalokban. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.