TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Egy parlamenti írásbeli válaszból derült ki eddig még nem ismert adat a válsághelyzetben állásukat elvesztők számáról. 

Az elmúlt szűk két hétben két hivatalos statisztika is nyilvánosságra került a koronavírus-járvány miatt munkájukat elvesztők számáról. Előbb a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat tette közzé az adatait. A munkaügyi kirendeltségek számain alapuló statisztika szerint márciusban 17 ezer fővel emelkedett a regisztált álláskeresők száma. Ők azok a személyek, akik az állásvesztés után álláskeresőként nyilvántartásba vetették magukat a munkaügyi hivataloknál. Mint arra az adatot feldolgozó anyagunkban kitértünk, ez a változás egyáltalán nem volt kiugró sem az év ezen szakaszában megszokotthoz képest, sem havi szinten. Ennek hátterében főként az állhat, hogy a járvány gazdasági hatásai csak március második felében mutatkoztak meg Magyarországon. 

Egy héttel később a Központi Statisztikai Hivatal jelentette meg friss számait, mely alapján csak márciusban 56 ezerúj munkanélküli lett hazánkban. Ők azok, akik a megkérdezen alapuló felmérés során megfeleltek a munkanélküli státusz kritériumainak. Fontos, hogy a munkanélküli nem feltétlenül regisztrált álláskereső is. A két adatsor közötti különbségeket és egyezőségeket a napokban megjelent cikkünkben részleteztük. 

Fotó: MTI Fotó: MTI

Egyes vélemények szerint az elbocsátások áprilisban csak fokozódtak Magyarországon, éppen ezért is Varju László, DK-s képviselő írásbeli kérdésben Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszternél arról érdeklődött, hogy "hány munkanélkülit köszönhetünk a járványnak?" Szerette volna megtudni, hogy március 4-e, az első koronavírusos fertőzés bejelentése óta hányan veszítették el a munkájat, illetve azt is, hogy közülük hányan regisztráltatták magukat álláskeresőként. 

A miniszter nevében Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára válaszolt. Először felidézte a KSH legfrissebb adatközlését, mely szerint a munkanélküliség ráta 3,7 százalék volt márciusban. Ebből szerinte kitűnik, hogy sem az előző hónaphoz, sem az egy évvel korábbi 3,5 százalékhoz képest nem történt jelentős elmozdulás. Megjegyezte: az áprilisi adatokat az alkalmazott metódusok alapján május végén ismerhetjük meg, válaszát ugyanakkor egy eddig még nem közölt információval zárta. 

"A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai alapján a regisztrált álláskeresők száma március 16-a óta 44 ezer fővel nőtt."

Az nem derül ki, hogy ez mely nappal bezárólag igaz, de annyi biztosnak tűnik, hogy a márciusra közölt 17 ezer fő figyelembevétele után áprilisban szinte biztos, hogy nagyobb ütemben fokozódhat a munkanélküliség Magyarországon. 

Az államtitkár közlése alapján ugyanis áprilisban 27 ezer új álláskereső már regisztráltatta magát a hivatalokban. 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.