<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A béremelésre elektronikus utalványrendszert alakíthatna ki az állam - mondta az Állami Számvevőszék elnöke, Domokos László a Világgazdaságnak.

Volna olyan módszer az állami munkavállalók juttatásainak emelésére, ami úgy tenné versenyképesebbé a különféle közszférabeli munkahelyeket, hogy közben segíthetne az állami, önkormányzati cégeken, a gazdaságon és az államkasszán is – mondta Domokos László a Világgazdaságnak.

A Domokos által felvetett utalványrendszer lényege, hogy a közszféra dolgozói – illetményük hagyományos megemelése mellett – jövedelmük egy részét utalvány formájában kapnák meg, amelyet csak bizonyos célokra lehetne felhasználni. Ilyen cél lehet az egészségügyi ellátás, az oktatás-képzés vagy a többéves megtakarítás. Fontos elem lenne, hogy az utalvánnyal csak bejegyzett, minősített vállalkozások szolgáltatásait lehetne igénybe venni, köztük nagy számban szerepelhetnének állami és önkormányzati fenntartású szervezetek.

Domokos László, az ÁSZ elnöke (Fotó: MTI)Domokos László, az ÁSZ elnöke (Fotó: MTI)

A rendszer előnyének nevezte, hogy ezzel plusz pénzek kerülhetnének az egészségügybe, az oktatás különböző szervezeteihez és a megtakarítások is növekedhetnének. Az sem mellékes, hogy így az állami, önkormányzati cégek egy része rendszeres megrendeléshez jutna. A munkavállalók számára pedig azért lenne előnyös, mert a bejegyzett vállalkozások között verseny alakulna ki, aminek köszönhetően valószínűleg emelkedne a szolgáltatás színvonala is.

Domokos hozzátette: az utalvány kifejezés nem a legszerencsésebb ebben az esetben, mivel nem papíralapú megoldásról lenne szó, hanem egy elektronikusan üzemeltetett rendszerről.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.