4p

Magánszemélyek számára már több éve, de október közepe óta kisebb vállalkozások számára is elérhető az adótartozás automatikus részletekben történő megfizetése. Mutatjuk a szabályokat.

Bárkivel előfordulhat, hogy előre nem látott okok miatt likviditási gondba, fizetési nehézségbe kerül. Az adófizetési határidők be nem tartása esetén ez további pénzügyi terhet, késedelmi pótlékot is jelenthet, ami meglehetősen magas: a mindenkori jegybanki alapkamat 5 százalékponttal növelt összege, azaz jelenleg 18 százalék.

A hatályos szabályok az adózás rendjéről szóló törvényen (Art.) belül rendelkeznek arról, hogy az adózó akár automatikusan kapjon fizetési könnyítést. A jogszabály ilyet magánszemélyek (akár egyéni vállalkozó is lehet), nem természetes személy adózók, illetve úgynevezett megbízható adózók számára biztosít.

Az automatizmus lényege, hogy

nem vizsgálják az adótartozás kialakulásának okait, körülményeit, azt sem, hogy az adózó mindent megtett-e a fizetési nehézség elkerülése érdekében, valamint azt sem, hogy adó későbbi megfizetése valószínűsíthető-e.

Szintén közös szabály, hogy néhány adóra nem kérhető fizetési könnyítés, így:

  • természetes személyek szja-előlegére és a levont szja-ra,
  • a beszedett adóra,
  • a kifizető (például munkaadó) által levont járulékokra.

Magánszemély, így például egyéni vállalkozó esetében az Art. automatikus részletfizetési kedvezményre ad lehetőséget a következők szerint:

  • az adótartozás nem haladhatja meg az 1 millió forintot,
  • a tartozást legfeljebb 12 részletben meg kell fizetni,
  • naptári évenként egy alkalommal kérhető.

A vállalkozási tevékenységet nem folytató és nem áfaalany magánszemély ezt a részletfizetést kivételesen kérheti személyi jövedelemadójára és a szociális hozzájárulási adóra is az éves szja-bevallásában, de csak akkor, ha tartozása legfeljebb 500 ezer forint.

Új, október közepe óta hatályos szabály, hogy nem természetes személy adózók esetében az értékhatár ugyancsak 1 millió forint, naptári évenként ők is legfeljebb egy alkalommal kérhetik, de számukra a pótlékmentes részletfizetés időtartama legfeljebb 6 hónap lehet. Így egy kisebb bt. vagy kft. számára is van lehetőség ily módon levegőhöz jutni.

Levegőhöz juthatnak kisebb cégek, vállalkozók is. Fotó: Unsplash
Levegőhöz juthatnak kisebb cégek, vállalkozók is. Fotó: Unsplash

Nagyobb adózók esetén is van lehetőség automatikusan fizetési könnyítésre. A feltételek hasonlóak a magánszemélynél felsoroltakhoz azzal a különbséggel, hogy az ő esetükben az adótartozás legfeljebb 3 millió forint lehet. Az automatikus fizetési könnyítésre fennálló joghoz ennek az adózói csoportnak úgynevezett megbízható adózónak kell minősülnie, amihez összesen kilenc kritériumnak kell megfelelni. Így többek közt legalább három éve kell működnie, az adóvizsgálatok során nem találhattak nála jelentősebb adókülönbözetet, a bírságok összege is elenyésző lehet, nem volt ellene adóvégrehajtás, nem állt és nem áll csőd-, felszámolási vagy kényszertörlési eljárás alatt.

A könnyítéshez a NAV-hoz a FAM01 jelű űrlapon kell jelezni, hogy automatikus fizetési könnyítés iránti kérelmet terjesztünk elő, míg a NYIL elnevezésű nyilatkozat oldalon jeleznünk kell, melyik adózói csoportba tartozunk, és hány hónap alatt fizetnénk be az adótartozást.

Az űrlap első oldalán kell jelezni, hogy automatikus fizetési könnyítést terjesztünk elő.
Az űrlap első oldalán kell jelezni, hogy automatikus fizetési könnyítést terjesztünk elő.

A fenti űrlapon benyújtott kérelemről az adóhatóság határozatot hoz, melyben napra pontosan meghatározza, melyik adótartozást milyen számlára kell teljesíteni. Nagyon fontos, hogy az ütemezést az adózó tartsa be, mert késés esetén az egész tartozás azonnal és egy összegben válik esedékessé, így az adóhatóság akár inkasszóval is behajthatja azt.

A jövő évre tervezett legfontosabb adóváltozásokat ebben a cikkünkben mutattuk be:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!