3p

A látványterv szép volt, a milliárdokat elköltötték, de az adatközpontba soha semmilyen adat nem érkezett, az állami céget pedig pikk-pakk törölték.

Egy kicsit még nehezebb lesz megtudni, hogy pontosan mi történt és mire mentek el milliárdok a félkész nemzeti adatközpontra Gödön, az illetékes állami céget ugyanis villámgyorsan törölték. Lapunk írta meg tavaly szeptemberben, hogy már évek óta befejezetlenül állt a településen a kormányzati adatközpont épülete, amikor 2022 szeptemberben Csepreghy Nándor, az Építési és Közlekedési Minisztérium miniszterhelyettese bejelentette, hogy a költségvetési megszorítások miatt felfüggesztett beruházások listáján szerepel ez a fejlesztés is.

A történet ezzel azonban nem ért véget: a nyilvános adatbázisból kiderült, hogy tavaly július 16-án elindult a Nemzeti Adatközpont Kft. végelszámolása. Idén január 25-én pedig a bíróság törölte is az állami céget. Tehát hat hónap elég volt ahhoz, hogy a társaság végleg megszűnjön.

Tuzson Bence és az adatközpont látványterve. Fotó: Ligeti Edina/Miniszterelnöki Kabinetiroda
Tuzson Bence és az adatközpont látványterve. Fotó: Ligeti Edina/Miniszterelnöki Kabinetiroda

A honlapja még elérhető, de valójában soha nem csinált semmit a cég azon kívül, hogy gondoskodnia kellett a saját tulajdonában lévő, fejlesztéssel érintett gödi ingatlan állagmegóvásáról, őrzéséről. Kicsit sokba került ez a gödi félkész betontorzó ahhoz képest, hogy elvileg semmilyen adat nem érkezett ide. 

Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős akkori államtitkára 2016 decemberében beszélt arról, hogy a több mint 10 milliárd forintból megvalósuló beruházás a modern közigazgatáshoz, a gyorsabb és hatékonyabb ügyfélkiszolgáláshoz járul hozzá azáltal, hogy összeköthetővé teszi a begyűjtött adatokat. Elvileg 2017-re kellett volna elkészülnie az adatközpontnak. Hogy valami nem stimmel, arra először Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő hívta fel a figyelmet, amikor 2022 januárban a helyszínen járt és egy befejezetlen betontömböt talált. Az építési tábla szerint a létesítmény kivitelezője a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló ZÁÉV Építőipari Zrt. A különböző kormányzati és állami nyilatkozatok ugyanakkor nem tették egyértelművé azt a tényt, hogy a gödi beruházás nem valósult meg.

A vállalat feletti tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. tavaly július 16-án úgy döntött, hogy egyszerűsített végelszámolással, jogutód nélküli törli a 3,3 milliárd forintos saját tőkével rendelkező állami céget. Egyszerűsített végelszámolásról volt szó, amelynek lényege, az eljárást a végelszámolás kezdő időpontjától számított 150 napon belül be kell tudni fejezni. Ez így is történt. Külön végelszámolót sem kellett választani, a feladatokat a cég vezető tisztségviselője, tisztségviselői látták el.

Az ügyet Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő nem hagyta annyiban és bejelentést tett az OLAF-nál, az Európai Csalás Elleni Hivatalnál. Ennek eredményéről a politikus még nem tudott beszámolni, de a képviselő szerint a két legfontosabb kérdés:

  1. Ha nem volt szükség az adatközpontra, akkor miért költöttünk el rá 16 milliárdot?
  2. Ha szükség volt rá, miért lopták el a rá adott pénzt és mi lesz helyette?

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!