12p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Ahogy sorozatunk első részében bemutattuk, az Orbán Viktor vezette kormány az elmúlt évtized közepétől kiemelt figyelmet szentel a Váli-völgynek és a tágabb, egészen a Velencei-tóig, illetve Bicskéig húzódó térségnek. A kormányfő gyerekkori éveinek helyszínei még édesebbek, ha a közpénzekről van szó. Szép lista ez, érdemes végig venni.

2. rész. Közpénzmilliárdok a falvaknak

Sorozatunk első részében a Váli-völgy tágabb térségének útját egyengető állami programokról és több olyan beruházásról írtunk, amelyik hosszabb távra szól és több falut is érint. Becslésünk szerint 10 év alatt mintegy 32-34 milliárd forintnyi közpénznek találtak helyet sportközpontokban, borászati létesítményekben, hotelekben, utakra és más infrastrukturális fejlesztésekre is jutott bőven ebből a pénzből. Mészáros Lőrinc több év alatt közel egy milliárd forintot juttatott alapítványán keresztül a helyieknek különféle támogatási formákban. Nézzük meg most részletesen, hogyan profitáltak a falvak ebből a pénzesőből!

Kezdjük Felcsút legismertebb ingatlanával, a Pancho arénával! Környéke még most is mozgalmas építési terület, pedig már 2019-ben át kellett volna vágni a nemzeti szalagot a legyező alakú sportszállodánál. Január végén, ottjártunkkor a biztonsági őr bizakodva mondta a kerítésnél: „Jó lesz ez, így lesz komplett ez az egész itt, mögöttem” – intett fejével az aréna és az óriási, már kész kiszolgáló épületek, valamint a sportcsarnok és a konferencia központ felé.

Idén januárban még így állt az új sporthotel építése Felcsúton (fotó: Mester Nándor)
Idén januárban még így állt az új sporthotel építése Felcsúton (fotó: Mester Nándor)

Az új szálloda 5,65 milliárd forintba kerül, de a végszámla aligha áll meg itt. Teljes egészében közpénzről van szó, az MLSZ elengedte az önerőt is. Egyébként a falu szélén felhúzott sportépületek mellett még jókora szabad terület áll üresen, meglepődnénk, ha szabadon hagynák.

Időzzünk el még egy kicsit a Pancho arénánál, hiszen van egy híres szomszédja: a stadionra csillapíthatatlan vágyat érző Orbán Viktor, aki 2013 óta birtokol egy kisebb házat mellette. Vagyonnyilatkozata szerint a 2079 négyzetméteres teleknek és a rajta álló 63 négyzetméteres ingatlannak 1/1-es tulajdonosa. Szép időben papucsban is átsétálhat egy meccsre. 

Kerékpárra kell pattannia vagy autóba ülnie azonban, ha az édesapja, Orbán Győző tulajdonában álló, Alcsútdoboztól kissé északra lévő hatvanpusztai majorságot szeretné felkeresni. Ezt az ingatlant (volt Habsburg-birtok) a magyarnarancs.hu szerint mintegy 155 millió forintért vásárolta a kormányfő apja, és egy 2016-os bevallásában jelezte: nettó 15,5 millió forintért bérbe adta, mint később kiderült, Mészáros Lőrinc egyik cégének. Mások mellett Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is kutakodott a majorsággal kapcsolatban, drón videójából pedig az is egyértelmű lett, hogy a bontások mellett komoly fejlesztés kezdődött az ingatlanon: egy 500 négyzetméteres lakóház körvonalazódik, továbbá látszik, hogy mélygarázs is épült.  

A miniszterelnök legfőbb pártfogoltjának, Mészáros Lőrincnek a kiteljesedése jótékonyan hatott a környékre. A gázszerelőből lett milliárdos több cége is itt működik, jelentős munkaadó, több ágazatban is képviselteti magát.

SOROZATUNK EDDIG MEGJELENT RÉSZE:

Kitüntetett kormányzati figyelem

Négy éve megalapította a Vál-völgyi Fiatalokért Alapítványt, amely eddig több mint 200 helybéli család lakásépítési vagy felújítási terveit támogatta családonként 4-5 millió forinttal, ezen kívül 270 helyi tanuló kapott 100-150 ezer forintos ösztöndíjat. 2020-ban csak tabajdi, váli, vértesacsai és kajászói családok kaphattak 1,5-1,5 millió forintot felújításra. Feltétel volt egyebek mellett, hogy a házaspár egyik tagja sem lehet 45 évnél idősebb és legalább további 10 évig a településen kell élni.

Tábla is jelzi Mészáros Lőrinc cégbirodalmának egy szeletét Felcsút főutcáján  (fotó: Mester Nándor)
Tábla is jelzi Mészáros Lőrinc cégbirodalmának egy szeletét Felcsút főutcáján (fotó: Mester Nándor)

Lakásvásárlás vagy építés esetén ugyan ezek a falvak élveztek előnyt, itt a 35 év alattiak jelentkezhettek és 4, illetve 5 millió forintot kaphatnak páronként, 10 évig nekik is itt kell folytatni. A kuratórium elnöke a férjétől 2020 szeptemberében elvált Kelemen Beatrix, a támogatók a Fejér B-Á.L., az R-Kord, a  Mészáros és Mészáros, az Aranykorona Mezőgazdasági Zrt., a Mészáros Gasztro, a Búzakalász 66 Felcsút Kft., valamint az Agrosystem cégek. Ugyan ezek a vállalatok a tíz éve olvasható Felcsúti Hírlap hirdetői is, kiegészülve a már működő Puskás Sporthotellel és még pár, nem Mészáros Lőrinchez tartozó céggel.

A Mészáros család kezén lévő Fejér B.Á.L. nagy dobása egyebek mellett az Endresz György óceánátrepülő pilótáról elnevezett új általános iskola a Faluház mögött. Több mint hatmilliárd forintért építi, ötszáz gyerek fér majd el benne és 2022 őszére szeretnék átadni. Kétszintes lesz, elfér benne egy több 1000 négyzetméteres tornacsarnok is.

A főleg közbeszerzéseken taroló Mészáros cégbirodalom a múlt nyár elején közleményben adta hírül, hogy visszajuttat valamit a megszerzett milliárdokból: kétszázmillió forintot ad 570 rászoruló nagycsalád és egyszülős család nyaralására. Egy vadonat új, Esztergomban gyártott autót pedig az újjá szerveződő polgárőrségnek adományozott. A helyi lap szerint ugyan Felcsúton és az egész Váli-völgyben kiváló a közbiztonság, a lakosság mégis örül a rendvédelmi szerveket segítő újabb csoportnak. A közbiztonság további javulásáról ebben a cikkben számoltunk be néhány hónapja.

A Váli-völgy gyarapodása idén is folytatódik. A felcsúti önkormányzat tervei között van, hogy 170 millió forintot fordít a mintegy 1900 fő által lakott település útjainak aszfaltozására és a következő években valamennyi önkormányzati fenntartású belterületi út új burkolatot fog kapni, s ehhez lesz elegendő munkaerő. Az óvoda KRESZ-parkja és dolgozói parkolója elkészítésével ebben az évben befejeződik az intézmény teljes megújítása is. A Magyar falu programban a Felcsúti Református Egyházközség a ravatalozó felújítására 11 millió forintos támogatást nyert el, az önkormányzat ezt megtoldja 10,7 millió forinttal. Tavaly októberben kiderült az is, hogy Felcsút 1,5 milliárd forintot nyert az árvízcsúcs-csökkentő tározó környezetének turisztikai célú fejlesztésére, méghozzá a Kisfaludy-program keretében.

A Magyar falu program más miatt is újabb pénzforrás Felcsútnak és a Váli-völgy több településének. Napokon belül megjelenik a kisboltok megmentését célzó, elsősorban a kétezernél kevesebb lélekszámú településekre koncentráló alprogram. Márpedig, mint írtuk, Felcsúton épp egy kicsivel kevesebb, mint kétezren laknak. Hangzatos nevű, "integrált piaci szolgáltató centrumokat" szeretnének létrehozni. Ebben a konstrukcióban egy üzlettulajdonos vagy vállalkozás a vállalkozása elindításához akár 60-70 millió forint támogatást is elnyerhet - mondta be a legfontosabb információt a politikus egy minapi szabolcsi sajtótájékoztatón.  

„Robog a Magyar falu program a Váli-völgyben”

– lelkendezett 2020 augusztusában a kormánnyal ritkán vitatkozó feol.hu, idézve a Tessely Zoltán országgyűlési képviselő választókerületének mindennapjairól szóló híreket. Kiderült, hogy Felcsút 15 millió, Tabajd 14 millió forintot nyert közterület karbantartását végző eszközökre, Kajászón pedig 5 millió forintnyi közpénzt költhetnek az óvodai játszóudvarra.

Vízrendezésre is érkezik több mint 3,5 milliárd forint (fotó: Mester Nándor)
Vízrendezésre is érkezik több mint 3,5 milliárd forint (fotó: Mester Nándor)

A Váli-vízzel kapcsolatos vízvédelem annyira fontos lett az elmúlt években, hogy a felcsúti önkormányzatnak 235 millió forintot szavazott meg a kabinet vissza nem térítendő, önerő nélküli, vízvédelmi beruházásokra. A falu honlapján is olvasható pályázati anyag szerint az első ütemben a 2000-es évek elején épült árvízcsúcs csökkentő tározó rekonstrukciója valósul meg.

Indoklásként megírták, hogy a Váli-víz árvízcsúcsainak tározása nem csak Felcsút község, hanem a településtől a vízfolyás mentén lejjebb lévő települések (különösen Alcsútdoboz) árvízvédelme miatt is feltétlenül szükséges. Második ütemben új csapadékvíz elvezetést építenek ki Felcsút egyik részén. A járvány azonban hónapokkal késlelteti az átadást, erre várhatóan csak 2021 első felében kerül sor. 

Most még így néz ki az Ürményi-Dreher kastély, ahol sörwellness is lesz a felújítás után (fotó: Mester Nándor)
Most még így néz ki az Ürményi-Dreher kastély, ahol sörwellness is lesz a felújítás után (fotó: Mester Nándor)

A 2600 lakosú Válon a most hivatalban lévő polgármester szerint 2010-ben 168 millió forintos adóssággal vették át a falut. Az elmúlt öt évben is sikerrel pályáztak utak, járdák, valamint támfalak építésére. „Előbbiekre összesen 140 millió forintot nyertünk különböző hazai forrásokból a kormánynak köszönhetően, utóbbira 67 millió forint állt rendelkezésünkre a vis maior pályázat keretein belül. A kormány 95,5 millió forintos támogatásával megépülhet a Honvédelmi Sportközpont egy új tornacsarnokkal kiegészülve. Ezzel egy régi vágyunk teljesülhet az elkövetkező 5 évben.”- írta a településvezető a Válinfo hasábjain 2019 szeptemberében.

Lapunknak azt mondta, hogy az elmúlt években az összes önkormányzati épület energetikai fejlesztésen esett át, napelemeket szereltek fel, kicserélték a nyílászárókat és felújították a közvilágítást. A sportegyesület tavalyelőtt 8 millió forintot kapott a TAO-ból és ehhez 800 ezer forintot tett hozzá az önkormányzat. Ahogy laptársunk is megírta, hamarosan nekilátnak az Ürményi-Dreher kastély felújításának. A Magtárból szálláshelyeket, az úgynevezett szolgabíró házból szolgáltató házat fognak kialakítani. Válon létre hoztak egy pelletgyártó üzemet is. A polgármester nagy potenciált lát az egyházi-, a lovas-, a bor-, és a vadászturizmusban. Mint mondta:

”Prominens személyiségek kedvelt vadászati terepe a miénk”.

Tabajdon, ahol kicsit több mint ezren laknak, szintén gyakran megfordulnak ilyen VIP-ek. A határban ugyanis már két évtizede működik a lovasközpont, ami az elmúlt években számtalan hazai és nemzetközi lovas póló rendezvénynek adott helyet. Egy fénykép tanusága szerint Varga Judit miniszter is rendkívül kedveli ezeket, 2019 májusában jelen volt egy versenyen, bár nem az indulók között, hanem fővédnökként. (Ugyancsak fővédnök volt korábban Lezsák Sándor és Tarlós István főpolgármester is). Ez a kormányzati vonzalom azonban nem akkor kezdődött, hanem korábban: a kormány a fő úttól a Magyar Lovas Polo Klub telephelyéhez, egy méretes majorsághoz vezető út aszfaltozását állta 16,26 millió forint értékben. A település nevében a helyi elöljáróság külön táblán köszönte meg ezt a gesztust 2018-ban.

Tabajdon is nagyon hálásak az emberek (fotó: Mester Nándor)
Tabajdon is nagyon hálásak az emberek (fotó: Mester Nándor)

Február elején felhívtuk dr. Ivanics Györgyöt, a lovasközpontot üzemeltető Magyar Polo Club Lovaspóló Közhasznú Egyesület elnökét és arról kérdeztük, hogy milyen terveik vannak idénre. Azt mondta, hogy június első hétvégéjén rendezik meg a szokásos Diplomats Cup-ot, egy héttel később pedig a magyar bajnokságot. Gondolkodnak azon, hogy milyen legyen a tervezett klubház és szálláshelyek kialakítását is előkészítik, hogy a gyakori külföldi vendégeket megfelelő színvonalon fogadhassák. Egyelőre a finanszírozás módja nem alakult ki. Szeretnék továbbá, hogy – a nemzetközi gyakorlatot követve – fedett edzési lehetőség is rendelkezésre álljon, ennek a projektnek az előkészítése is zajlik. Jelenleg mintegy 50 lovat tartanak és 200-at tudnak elhelyezni a lovasközpontban.

A lovas ügyek tehát jól állnak, ám a tabajdiak szerencséjére jutott pénz új önkormányzati óvoda építésére, is, 140 millió forint vissza nem térítendő támogatás formájában, ez a munka még most is tart. A református általános iskola és óvoda épületének szigetelésére és a nyílászárók cseréjére 57 millió forint érkezett. Gyarapíthatja a kasszát az is, ha sikerül eladni két önkormányzati lakóingatlant, ezekből a tranzakciókból összesen 46 millió forint csoroghat be, legalábbis ennyi volt a kínálati ár 2020 szeptemberében, amikor meghirdették az ingatlanokat.

Alcsútdobozon, ezen a csaknem 1500 lakost számláló faluban tavaly bővítették és felújították a szennyvíztisztító telepet, megújult néhány mezőgazdasági út és járdák is. A Magyar falu programban itt is sikerült méretes összegeket lecsípni, az óvodára 138 millió, aszfaltozásra 16 millió, a sportcsarnok felújítására pedig 20,5 millió forintot. Az egészségügyi központ felújításához 54 millió forint, egy kulturális célú épületbővítéséhez pedig 20 millió forint közpénz landolt. Az egészségügyi központhoz szükséges önerőt könnyedén előteremthetik, ha lesz vevő a régi, igencsak rossz állapotban lévő orvosi rendelő épületére (245 négyzetméter) és a hozzá tartozó nagy telekrészre. Majdnem 48 millió forintért hirdetik. Bár nem sok, de szintén növelheti a büdzsét, ha sikerül vevőt találni a nem régen dobra vert másik ingatlanra, egy mintegy 2900 négyzetméteres beépítetlen és közművek nélküli területre, a kikiáltási ár 528 ezer forint volt és január 28-ig lehetett jelentkezni rá.

Az 1100 fős Kajászón a tavaly elfogadott településfejlesztési koncepció kitörési pontnak nevezte a helyi gazdaság megerősítését, benne az ingatlanpiaci fellendülést. A sportélet itt is virágzik, ehhez a TAO-ból 1,5 millió forintot kaptak.

Bicskén, a járás névadó településén a legújabb infrastrukturális fejlesztés a Pannónia Szíve program keretében felépülő sport-és kulturális központ lesz, amire a kormány a minap, 2020 novemberében 6,9 milliárd forintot szavazott meg. Ez lesz a kistérség legnagyobb ilyen intézménye.

Az infrastrukturális fejlesztések közvetve jelentős hatással vannak az ingatlanpiacra. A Váli-völgyben sincs ez másképp. A 3. részben megnézzük, mi változott ezen a téren az érintett településeken.  

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!