<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
		


		
		

Sokaknál okozott az első körös oltás komoly mellékhatásokat, ezért régóta kérdés, hogy mikor és hogyan lehetne az első oltás után egy másik vakcinát kapni második körben. Müller Cecília országos tisztifőorvos levele végre megadja a választ erre, amennyiben súlyos mellékhatásokat tapasztaltak az első adag után.

Kunetz Zsombor egészségügyi szakember Facebook-oldalán egy igen fontos levelet osztott meg, ez pedig Müller Cecília országos tisztifőorvos levele, amelyben egy régóta várt döntésről számol be.

„Az első oltás után esetlegesen jelentkező tünetek kapcsán, valamint az egyre növekvő tudományos ismeret miatt sok esetben merül fel kérdésként mind az oltottak, mint az egészségügyi ellátók részéről, hogy az oltási sorozat folytatható-e ugyanazzal a vakcinával, vagy van-e lehetőség egy másik oltóanyaggal befejezni az oltási sorozatot” – áll a levél bevezető részében.

Az oltóorvos dönthet, hogy melyik vakcinát adja be második körben. Fotó: mfor.huAz oltóorvos dönthet, hogy melyik vakcinát adja be második körben. Fotó: mfor.hu

Az országos tisztifőorvos szerint a fertőző betegségek és járványok megelőzése érdekében a szükséges járványügyi intézkedésekről szóló rendelet alapján az oltóorvos eddig is egyedileg bírálta el az oltás végrehajthatóságát. Ehhez szükség esetén az egészségügyről szóló 1997-es törvény alapján más szakorvos segítségét is igénybe veheti.

Bár kérdéseinkre pár hete nem kaptunk választ az Országos Gyógyszerészeti Intézetnél, hogy hány bejelentés érkezett hozzájuk az oltások kapcsán, most úgy tűnik, ez a levél lehet a válasz. Müller Cecília azt írja, hogy „a felmerült kérdések alapján megkértük a Szakmai Kollégium Klinikai Immunológiai és Allergológiai, valamint Reumatológiai tagozatának állásfoglalását az anafylaxia (egy ilyen esetről be is számoltunk), jelentette ellenjavallatok, továbbá a Transzfúziológia és Haematológia tagozatának véleményét a trombózisos események jelentette kontraindikációk tekintetében.”

Ennek értelmében kijelenti:

"A tagozatok állásfoglalásában, illetve az alkalmazási előiratokban felsoroltak mellett fennállhat egyéb olyan egészségi állapot, megbetegedés, valamint az első oltás után jelentkező tünetek, amelyek indokolják, hogy a második oltásra az elsőtől eltérő típusú Covid-19 elleni oltóanyaggal kerüljön sor. Erre vonatkozóan az oltóorvos – szükség esetén a kezelőorvos segítségével – dönthet."

Az oltóorvos döntése alapján indokolt esetben lehetőség van az első adag vakcinától eltérő oltóanyag típus másodikként történő beadására. Amennyiben az oltóhelyen nem áll rendelkezésre a kívánt oltóanyag, előzetes egyeztetést követően bármely oltóhelyre beküldhető az oltandó személy.

Az országos tisztifőorvos felhívja az egészségügyi intézményekben dolgozók figyelmét, hogy amennyiben a különböző oltóanyagok alkalmazása orvosi okból történik, akkor nem minősül oltási balesetnek, azaz Oltást Követő Nemkívánatos Eseményként (OKNE) nem kell bejelenteni az esetet. A jövőben is be kell jelenteni OKNE-ként, ha véletlen adminisztrációs hiba miatt történik az eltérő oltóanyagok használata. Egy debreceni házaspár AstraZeneca után véletlenül kínai vakcinát kapott, melyről lapunk be is számolt:

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.