4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Kilenc nap múlva a Költségvetési Tanács, tizenkilenc nap múlva pedig a széles közvélemény is megismerheti a 2024-es költségvetési tervezetet, melyről várhatóan július 7-én szavaz a Ház. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a Kormányinfón újságírói kérdésekre néhány sarokszámot is elárult. Kérdés, ezek ősszel is érvényesek lesznek-e.

Május 20-a környékén adják át a Költségvetési Tanácsnak a jövő évi büdzsé tervezetét, azt az Országgyűlés elé május 30-án terjesztik, a végszavazásra pedig július elején, várhatóan a tavaszi ülésszak végén, 7-én kerül sor – tájékoztatott a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter. Mint fogalmazott,

„a kormány fenntartja azt a szerintünk jó gyakorlatot, hogy a tavaszi ülésszakban a költségvetést az Országgyűlés fogadja el”.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ez kiszámíthatóságot teremt, a gazdaság számára is egy fontos üzenet, egyúttal rögzíti a kormány jövő évi gazdaságpolitikai céljait is. A Kormányinfón Gulyás Gergely a politikai üzenetet úgy fogalmazta meg, háborús helyzetben garantálni akarják az ország biztonságát, meg akarják védeni a családokat, a nyugdíjakat, a munkahelyeket és a rezsicsökkentést is.

A meglehetősen kevés konkrétumra áttérve a miniszter azt mondta, 2,9 százalékos hiánnyal számolnak, és a háborús helyzetre hivatkozva azt ígérte, a hadseregre fordított összegek elérik, sőt valamivel meg is haladják a GDP 2 százalékát.

A Kormányinfóról szóló percről percre tudósításunkat itt olvashatják:

A büdzsé sarokszámairól Gulyás Gergely ennél többet csupán újságírói kérdésekre árult el, holott a tavalyi év végén épp azért kellett „módosítani” a költségvetést (gyakorlatilag vadonatújat alkotni), mert ezek a számok teljesíthetetlenné váltak. A kancelláriaminiszter elárulta,

  • a jövő évi inflációra a jegybanki előrejelzések alapján 6 százalékból indulnak ki,
  • a gazdasági növekedést az elemzők 3,5-4 százalékra teszik, a kormány pedig az optimistábbak közé tartozik.

Gulyás kiemelte, ha a pénzromlás mértéke magasabb lesz a tervezésben szereplő 6 százaléknál, az további feladatot ró a kormányra, ilyen például a nyugdíjak ennél nagyobb mértékű emelése.

A miniszter azt is hozzátette, céljuk az is, hogy a GDP-arányos államadósság 70 százalék alá csökkenjen.

A miniszter szintén újságírói kérdésre azt mondta, az egyik legnehezebb kérdés a költségvetés megtervezése során az energiaárak megbecsülése. „Miután bizonyos lekötések vannak, ezért van, ahol tudunk előreszámolni, van, ahol nem” – fejtette ki. Hozzáfűzte, egy intervallumon belül tudják a gáz és az áram árát számítani, de azt ígérte, az május 20-án megismerhető lesz.

„Alacsonyabbal tudunk számolni, mint az idei évben, ma a szakértők többsége ezt mondja”

– árulta el Gulyás Gergely.

Szintén fontos tényezője a büdzsé tervezésének az euró árfolyama. Lapunk kérdésére a kancelláriaminiszter azt mondta, a szerdai információk alapján „385 forint körül” lesz az euró büdzsétervezésnél használt kurzusa.

Tervezésnél 385 forint körüli euróárfolyammal számolnak. Fotó: Depositphotos
Tervezésnél 385 forint körüli euróárfolyammal számolnak. Fotó: Depositphotos

Lapunknak arra a kérdésére, hogy a büdzsé tavaszi elfogadása ismét magában hordozza-e azt a veszélyt, hogy ősszel újra kell tervezni a költségvetést, a miniszter elismerte, hogy igen.

„Ez a jelenlegi helyzetben magasabb kockázatokkal jár, mint a korábbi években. Egyszerűen azért, mert a világgazdaság lényegesen kiszámíthatatlanabb, mint a korábbi években”

– közölte Gulyás Gergely. Tájékoztatása szerint a kabinet végig is gondolta, hogy kivételesen ősszel fogadják-e el a költségvetést, ám – vélte – a gazdaság számára, beleértve a nemzetközi befektetőket, beruházókat is, „vannak olyan üzenetek, melyeket világossá és egyértelművé kell tenni”. A miniszter szerint ezek az érvek nyomósabbak amellett, hogy már tavasszal legyen meg az ország 2024-es büdzséje.

Jelen állás szerint tehát július elején készen lesz és a parlament törvényben fogadja el a jövő évi költségvetést. Hogy azután a cikkünkben összeszedett számok tarthatók lesznek-e, és ha igen, akkor meddig, arra ősszel kapunk választ.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!