<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Kilenc nap múlva a Költségvetési Tanács, tizenkilenc nap múlva pedig a széles közvélemény is megismerheti a 2024-es költségvetési tervezetet, melyről várhatóan július 7-én szavaz a Ház. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a Kormányinfón újságírói kérdésekre néhány sarokszámot is elárult. Kérdés, ezek ősszel is érvényesek lesznek-e.

Május 20-a környékén adják át a Költségvetési Tanácsnak a jövő évi büdzsé tervezetét, azt az Országgyűlés elé május 30-án terjesztik, a végszavazásra pedig július elején, várhatóan a tavaszi ülésszak végén, 7-én kerül sor – tájékoztatott a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter. Mint fogalmazott,

„a kormány fenntartja azt a szerintünk jó gyakorlatot, hogy a tavaszi ülésszakban a költségvetést az Országgyűlés fogadja el”.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ez kiszámíthatóságot teremt, a gazdaság számára is egy fontos üzenet, egyúttal rögzíti a kormány jövő évi gazdaságpolitikai céljait is. A Kormányinfón Gulyás Gergely a politikai üzenetet úgy fogalmazta meg, háborús helyzetben garantálni akarják az ország biztonságát, meg akarják védeni a családokat, a nyugdíjakat, a munkahelyeket és a rezsicsökkentést is.

A meglehetősen kevés konkrétumra áttérve a miniszter azt mondta, 2,9 százalékos hiánnyal számolnak, és a háborús helyzetre hivatkozva azt ígérte, a hadseregre fordított összegek elérik, sőt valamivel meg is haladják a GDP 2 százalékát.

A Kormányinfóról szóló percről percre tudósításunkat itt olvashatják:

A büdzsé sarokszámairól Gulyás Gergely ennél többet csupán újságírói kérdésekre árult el, holott a tavalyi év végén épp azért kellett „módosítani” a költségvetést (gyakorlatilag vadonatújat alkotni), mert ezek a számok teljesíthetetlenné váltak. A kancelláriaminiszter elárulta,

  • a jövő évi inflációra a jegybanki előrejelzések alapján 6 százalékból indulnak ki,
  • a gazdasági növekedést az elemzők 3,5-4 százalékra teszik, a kormány pedig az optimistábbak közé tartozik.

Gulyás kiemelte, ha a pénzromlás mértéke magasabb lesz a tervezésben szereplő 6 százaléknál, az további feladatot ró a kormányra, ilyen például a nyugdíjak ennél nagyobb mértékű emelése.

A miniszter azt is hozzátette, céljuk az is, hogy a GDP-arányos államadósság 70 százalék alá csökkenjen.

A miniszter szintén újságírói kérdésre azt mondta, az egyik legnehezebb kérdés a költségvetés megtervezése során az energiaárak megbecsülése. „Miután bizonyos lekötések vannak, ezért van, ahol tudunk előreszámolni, van, ahol nem” – fejtette ki. Hozzáfűzte, egy intervallumon belül tudják a gáz és az áram árát számítani, de azt ígérte, az május 20-án megismerhető lesz.

„Alacsonyabbal tudunk számolni, mint az idei évben, ma a szakértők többsége ezt mondja”

– árulta el Gulyás Gergely.

Szintén fontos tényezője a büdzsé tervezésének az euró árfolyama. Lapunk kérdésére a kancelláriaminiszter azt mondta, a szerdai információk alapján „385 forint körül” lesz az euró büdzsétervezésnél használt kurzusa.

Tervezésnél 385 forint körüli euróárfolyammal számolnak. Fotó: Depositphotos
Tervezésnél 385 forint körüli euróárfolyammal számolnak. Fotó: Depositphotos

Lapunknak arra a kérdésére, hogy a büdzsé tavaszi elfogadása ismét magában hordozza-e azt a veszélyt, hogy ősszel újra kell tervezni a költségvetést, a miniszter elismerte, hogy igen.

„Ez a jelenlegi helyzetben magasabb kockázatokkal jár, mint a korábbi években. Egyszerűen azért, mert a világgazdaság lényegesen kiszámíthatatlanabb, mint a korábbi években”

– közölte Gulyás Gergely. Tájékoztatása szerint a kabinet végig is gondolta, hogy kivételesen ősszel fogadják-e el a költségvetést, ám – vélte – a gazdaság számára, beleértve a nemzetközi befektetőket, beruházókat is, „vannak olyan üzenetek, melyeket világossá és egyértelművé kell tenni”. A miniszter szerint ezek az érvek nyomósabbak amellett, hogy már tavasszal legyen meg az ország 2024-es büdzséje.

Jelen állás szerint tehát július elején készen lesz és a parlament törvényben fogadja el a jövő évi költségvetést. Hogy azután a cikkünkben összeszedett számok tarthatók lesznek-e, és ha igen, akkor meddig, arra ősszel kapunk választ.