TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. július 10. 18:30

Elnapolták a róla szóló döntést a parlamenti egyik bizottságában. 

Ma választották meg az Európai Parlament bizottságainak vezető tisztségviselőit, és a magyar kormány, illetve a kormánypártok számára figyelmeztető, hogy öt jelöltjük közül csak ketten, Deutsch Tamás és Gál Kinga kapta meg a szükséges támogatást, előbbi az egyik bizottság - a költségvetési ellenőrző testületben - alelnöki tisztségéhez, Gál pedig a külügyi szakbizottság albizottságában.

Trócsányi László Trócsányi László

A többiek esetében azonban a hírek szerint nem mindenkinek sikerült vennie az első akadályt. Ami nem jelenti azt, hogy elestek az esélytől, mindenesetre jelzésértékű, hogy a róluk szóló döntést elhalasztották, elnapolták. Így nem kapta meg első körben a bizalmat Hidhvégi Balázs a LIBE bizottságban, Bocskor Andrea a CULT bizottságban. A negyedik jelölt, Gál Kinga a biztonságpolitikai albizottságban volt jelölt, ahol végül megkapta a kellő szavazatot (az index,hu összeszedte, hogy kit milyen posztra szánnak),

A legérdekesebb eset Trócsányi Lászlóé, akit az alkotmányos, avagy általános ügyekkel foglalkozó bizottság alelnöki posztjára delegálna a kormány. A negyedik Orbán-kormány igazságügyi minisztere nagy tervekkel érkezett Brüsszelbe, a Fidesz-KDNP európai parlamenti listájának vezetőjeként fontos posztot remélt az Európai Bizottság biztosi testületében. Azonban a fogadtatása finoman szólva nem volt lelkes, idejekorán a magyar kormány tudtára hozták Brüsszelben, hogy kulcsfontosságú területet nem fog megkapni Trócsányi, egyáltalán, kérdéses, hogy bármely biztosi feladatra alkalmasnak találják-e.

Nos, a jelek szerint erre tovább csökkent az esélye. Az, hogy a parlament bizottságának alelnöki tisztségére sem találták elfogadhatónak első körben, elég világos üzenet brüsszeli forrásaink szerint, hogy mekkora esélyei vannak komolyabb tisztségek betöltésére az Európai Unióban. Ez még abban az esetben is így van nyilatkozónk szerint, ha egyébként a mai események összehangoltak, a néppárti Fidesszel szemben álló frakciók már előre jelezték, hogy nem fogják támogatni a magyar kormány jelöltjeit a parlamenti bizottsági posztokra. Vagyis nem Trócsányira volt kihegyezve az elutasítás, mégis, a személyében egy biztosjelölt bukott el az első vizsgán.

Kérdés, ezek után mit lép a magyar kormány, mást jelöl az Európai Bizottságba, vagy kitart Trócsányi mellett. Előbbi lenne a meglepetés, egyrészt, mert Orbán nem szeret látványosan meghátrálni, másrészt egy ilyen döntés elvágná Trócsányi politikai karrierjének kiteljesedését az Európai Unióban. Így maradnak a kis alkuk, amelyek segítségével talán még vissza lehet állítani a volt igazságügyi minisztert a fősodorba.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.