<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p


			
		
mfor.hu

Egy japán cég, az oszakai Shionogi is megkezdte a napi egyszer bevehető Covid-tabletta humán kísérleteit, s ezzel beállt a sorba a Pfizer és a Merck pirulafejlsztései mögé. A tabletták a fertőzés korai szakaszában lévő emberek kezelésére használhatóak majd.

Mindhárom vállalat célja azonos: a járvány elleni küzdelem egyik legnagyobb hiányosságának pótlása. Nevezetesen az, hogy bár a vakcinák hatékonyak a betegség megelőzésében, - a Pfizer már a delta ellen is újat fejleszt -, de vannak, akik nem akarnak oltást kapni, vagy egész egyszerűen valamilyen okból nem kaphatnak – írja a The Wall Street Journal.

Vajon kinek a Covid-tablettája kerül elsőként a piacra végül? Fotó: DepositphotosVajon kinek a Covid-tablettája kerül elsőként a piacra végül? Fotó: Depositphotos

Hiába oltottak be világszerte - jelen állás szerint - 4,2 milliárd embert legalább egy dózissal (amelyből a teljeskörűen vakcinázottak száma 1,15 milliárd fő), a járvány elleni küzdelem fontos mérföldkövei lesznek a vírus elleni gyógyszerek is.

A sikeres koleszterin-gyógyszer, a Crestor kifejlesztéséről ismert Shionogi szerint a tablettát egyenesen a Covid-19 vírus megtámadására tervezik, és elég lesz mindössze napi egy pirulát bevenni belőle. A gyógyszer és annak mellékhatásainak tesztelése megkezdődött, és valószínűleg jövő évig tartanak a vizsgálatok.

A japán cég egyébként hónapokkal lemaradt a Pfizer és a Merck mögött, akik már előbb megkezdték a Covid-19 kezelésére szolgáló tabletták végső tesztelési szakaszát. A Pfizer például már idén piacra szeretné dobni koronavírus-ölő gyógyszerét, de ők napi két pirulában gondolkodnak, és nemsokára több mint 2000 önkéntes beteggel tesztelik hatásosságát. A kísérletben egyesek a vírusellenes tablettát, mások egy emlékeztető vírusellenes gyógyszerkombinációt, míg a maradék csoport placebót kap majd.

Jelenleg is léteznek koronavírusra adható, otthon használatos gyógyszerek, Magyarországon például a Favipiravir, de a gyógyszergyártók szerint a mostani fejlesztés minden eddigi tablettánál hatásosabb lesz azoknak, akik otthonukban a pozitív Covid-19 tesztet követően enyhe tüneteikre azonnal elkezdik szedni.

"Célunk egy nagyon biztonságos, szájon át alkalmazható vegyület megalkotása, amely a vírust az első pirula bevétele után öt nappal semlegesíti” -

mondja Isao Teshirogi, Shionogi vezérigazgatója. 

A japán cég 50–100 egészséges alannyal szeretné még ebben az évben elvégeztetni azt a vizsgálatot, amely összehasonlítja a gyógyszert a placebóval. Akkor fog kiderülni, hogy a tabletta képes-e csökkenteni a vírus okozta súlyos szövődményeket, például az alacsony oxigénellátást, ami miatt a betegek kórházba kerülnek.

Mind a Pfizer, mind a Shionogi tabletta úgy gátolja a fertőzéseket, hogy leblokkolja a proteáz nevű enzimet, ezt a metódust használják például a HIV-, vagy az AIDS-vírus ellen is.

„A Merck tablettája, amelyet a Ridgeback Biotherapeutics partnerrel fejlesztünk, a vírusokat egész egyszerűen nem tudja majd kikerülni”

- mondja Dr. Hazuda, aki szerint vizsgálataik azokra a betegekre összpontosítanak, akiknél az elmúlt öt napban diagnosztizálták a Covid-19-et, és akiknek komoly kockázati tényezőik vannak.

Dr. Teshirogi elmondta, hogy a Shionogi nem tervezi, hogy a gyógyszer tesztjeit a közelmúltban diagnosztizált betegekre korlátozza. Ha a gyógyszer ígéretesnek bizonyul, akkor a cég valószínűleg összeállna egy globális gyógyszercéggel, hogy világszerte forgalmazza.

A helyzet egyébként a cikk szerint kísértetiesen hasonlít egy korábbi, két évtizeddel ezelőtti esetre. Akkor a Merck és a Pfizer a koleszterin-ellenes tabletták piacán került szembe a jóval kisebb japán vetélytárssal. Miközben a Pfizer Lipitor és a Merck Zocor nevű tablettái uralták a piacot, a Shionoginál kitalálták, hogy a vállalat az AstraZeneca PLC-nek engedélyezi a forgalmazást. A Crestor nevű gyógyszer végül a piac jelentős részét meghódította annak ellenére, hogy némi aggodalomra adtak okot a mellékhatások, mint például az izomfájdalom és a ritkán előforduló kognitív károsodás. Az orvosok a gyógyszer mai napig tartó sikerét még Donald Trump elnök koleszterinszint-csökkentésének is betudják, hiszen épp a Crestort szedi. A Lipitor, a Zocor és a Crestor már egyformán elérhető az Egyesült Államok patikáiban.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.