3p

Elsőként írtunk arról, ki nyerte el az oszakai világkiállítás magyar pavilonjának tervezését. Ám a pályázatról az építészeknek fogalmuk sem volt, ezért arra kérik a kiírót, hogy újra hirdessék meg a projektet.

A Magyar Építőművészek Szövetsége nyilatkozatot tett közzé a 2025-ös világkiállítás magyar pavilonja tervezőjének kiválasztása miatt. Ahogy lapunk, úgy ők is a közbeszerzési értesítőből értesültek arról, hogy a Napur Architect tervezheti meg a pavilont.

De a tervezőket „hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás” során választották ki, ezért a Magyar Építőművészek Szövetsége Elnökségének és Felügyelőbizottsága nyilatkozatot adott ki.

Mint írják:

„A Magyar Építőművészek Szövetsége elkötelezett a közberuházások minél szélesebb tervezői koncepciók közüli kiválasztását biztosító tervpályázati gyakorlata mellett, amely az utóbbi időszakban sajnálatos módon kiszorult a legtöbb közpénzből megvalósuló projekt előkészítési folyamatából.”

Az Oszakai Világkiállítás tervezőjének kiválasztása szimptomatikusan mutat rá, mekkora is a baj a tervpályázati rendszer leépülésével, és azzal, hogy ezt a helyzetet a mai magyar építészet meghatározó szereplői az adott helyzet haszonélvezőiként elfogadják.

Arra hívják fel a figyelmet, hogy más országokban transzparensen írták ki a pályázatokat, s jóval nagyobb határidővel. Csehország nemzetközi pályázatot írt ki március 1-jéig, Lengyelországban január 25-ig várják a terveket, Ausztriában kétfordulós pályázat fut éppen, egyes nyugati országokban már lezárult a nyíltan kiírt pályáztatás. De még Dél-Koreában, Brazíliában vagy Ománban is nyílt tervpályázatokkal választják ki a legalkalmasabb építészeti koncepciót és tervezőjét, ahogy történt ez a 2010-es shanghaji világkiállítás magyar pavilonja esetében is.

„Mindezzel szemben nálunk a közvélemény január 17-én értesült a világkiállítás tényéről. No nem a pályázati felhívásról, hanem a közbeszerzés eredményéről, amin két hazai neves építésziroda indult, és annak rendje és módja szerint meg is nyerte a versenyt” – írják az aggályosnak tűnő eljárást.

A MÉSZ elnöksége és Felügyelőbizottsága kéri az illetékeseket a tervpályázati reform mielőbbi véghezvitelére, valamint arra, hogy az Oszakai Világkiállítás magyar pavilonjának tervezőjét, a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően, nyílt építész tervpályázaton válassza ki, amelyhez minden szakmai segítséget megad.

A 400 milliós tervezést a Ferencz Marcel, Ybl- és Pro Architectura díjas építész által vezetett Napur Architect Építészeti Iroda Kft. nyerte el, de szintén a Napur kapta meg a Néprajzi Múzeum, és a Mathias Corvinus Collegium (MCC) új Gellért-hegyi épületének tervezését is, ez utóbbit 2 milliárd 359 millió forintért teszi.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!