2018. február 23. 08:37
MTI

2014 júniusa óta nem volt ilyen alacsony a diktatúrába irányuló exportjuk.

Kína Észak-Koreába irányuló exportja januárban 2014 júniusa óta a legalacsonyabb szintre esett, ami a szakértők szerint újabb jelen annak, hogy Peking betartja az ENSZ által jóváhagyott kereskedelmi szankciókat. A kivitel visszaesése ellenére Kína továbbra is Észak-Korea legnagyobb kereskedelmi partnere. 


A két ország közötti kereskedelem értéke 215,97 millió dollár volt januárban, ami 52 százalékos csökkenés éves és 31 százalékos esés havi összevetésben. A múlt hónapban Kína 168,88 millió dollárért exportált Észak-Koreába a decemberi 257,73 millió dollár után. Eközben a Kínába irányuló észak-koreai kivitel értéke 47,09 millió dollárra csökkent a decemberi 54,68 millió dollárról.

Az ENSZ előírásainak megfelelően Kína harmadik hónapja nem importált az Észak-Koreának korábban nagy bevételt hozó vasércet és szenet, miközben leállította a feldolgozott olajtermékek exportját.

A Kína-Észak-Korea kereskedelem tavaly nyár végén emlékezetes módon iszonyúan megugrott. Ennek az lehetett a mozgatórugója, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa a korábbiaknál szigorúbb szankciókat foganatosított Észak-Korea ellen a diktatúra nukleáris és rakétaprogramja miatt. A korlátozások szeptemberben léptek életbe, de Kína még előtte gyorsan kipörgette, amit még ki lehetett.