TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

Áder János köztársasági elnök - a miniszterelnök javaslatára - 2020. június 22-ei hatállyal hat évre nevezi ki Virág Barnabást a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének.

A tájékoztatás szerint az ünnepélyes eskütétel 2020. június 23-án, kedden lesz a Sándor-palotában. Virág Barnabás eddig a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáért és közgazdasági elemzésekért felelős ügyvezető igazgatója volt.

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank új alelnöke. Fotó: MTI Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank új alelnöke. Fotó: MTI

Érdekes, hogy a Budapest Institute of Banking Zrt. (BIB) honlapja már megelőlegezte a kinevezést, napok óta szerepel ugyanis a cég 10 fős tanácsadó testület tagjai között Virág Barnabás neve. A testület elnöke Matolcsy György, az MNB elnöke, a tagok között található még további két MNB-alelnök, Patai Mihály és Kandrács Csaba, továbbá a jegybank egyik ügyvezető igazgatója, Fábián Gergely (aki egyúttal a BIB vezérigazgatója).

Az ő szerepvállalásuk logikusan következik abból, hogy a BIB egyedüli részvényese, a BÉT fő, 81,35 százalékos tulajdonosa az MNB. Emiatt az is magától értetődő, hogy a május 28-án posztjáról lemondott Nagy Mártont az utódjául jelölt Virág Barnabás a BIB tanácsadó testületében is követi.

A Budapest Institute of Banking Zrt. egyébként pont a napokban jelentette be a cégközlönyben, hogy alaptőkéjének egyidejű felemelését és leszállítását határozta el az alapítója, a BÉT. Eszerint 5 millió forinttal nőtt a jegyzett tőke, új részvények kibocsátásával, amelyek értéke 105 millió forint. Így a társaság a tőkeleszállítással együtt is többletforráshoz jut – olvasható a cégközlönyben –, amelynek összege tehát 100 millió forint.

Mivel az alaptőke-leszállítás összege 75 millió forint, a BIB jegyzett tőkéje 125 millióról 50 millióra csökken, azáltal, hogy bevonnak 750 darab törzsrészvényt.

A BÉT kiemelten fontos célkitűzése a tőkepiaci szakma folyamatos fejlesztése és utánpótlása, ezért piaci szereplőket célzó oktatási programját 2017 őszétől kiterjesztette, és megalapította a Budapest Institute of Banking oktatási intézetet – olvasható a tőzsde honlapján.

Alaptőke egyidejű felemelésére és leszállítására általában akkor szokott sort keríteni egy gazdasági társaság, amennyiben akkora vesztesége keletkezik, amelynek következtében rendeznie kell a tőkéjét. Ilyen esetekben általában a saját tőke lesz kevesebb a jegyzett tőkénél, amely helyzet a törvény szerint nem állhat fenn.

Hogy a BIB mostani tőkerendezésénél mi volt a helyzet, s az új részvényeket ki jegyezte le, arról megkérdeztük a társaság addigi kizárólagos tulajdonosát, a BÉT-et, de még nem kaptunk választ, amint az megjön, természetesen közöljük. Arra, hogy mekkora volt az ily módon rendezendő veszteség, a társaság 2019-es beszámolója fényt deríthetne, csakhogy ez még nem jelent meg.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.