Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Mester Nándor Mester Nándor

Központi programok nélkül nem tud kitörni a lakhatási szegénységből az ország egyharmada. Ehhez kormányzati akarat kellene, de láthatóan nincs ilyen szándék. A kormány a felső középosztály egy részét támogatja, a szociálisan rászorulók ügyeit meg rátolja az önkormányzatokra – pénzt nem adva nekik. Az is baj, hogy a kidolgozott szakpolitikai javaslatok csak ritkán jutnak el a valódi döntéshozói szintre.

Hamarosan alapjog lehet Európában a lakhatás, ezt támogatta múltheti határozatában az Európai Parlament. A testület törvényben korlátozná a lakhatási költségeket, emellett uniós célként határoznák meg a hajléktalanság felszámolását 2030-ra minden tagállamban. A magyar kormánypárt EP-képviselői a javaslat ellen szavaztak. Megkérdeztük, hogy mivel indokolták ezt, de cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz tőlük. A kormánynál afelől is érdeklődtünk, hogy mit tesz a kabinet a hajléktalanság felszámolása érdekében, itt is várunk a válaszra.

A javaslatot megszavazó EP-képviselők a megfelelő lakhatás fogalmába többek között a tiszta és jó minőségű ivóvizet, a megfelelő és méltányos higiénés körülményeket, valamint a szennyvíz- és vízhálózatok meglétét is beleértették. Az indítványra igent mondók szerint kötelező és legalább az Egészségügyi Világszervezet (WHO) iránymutatásaihoz igazodó minimum követelményeket kellene bevezetni az Európai Unióban az egészséges otthonokra, köztük a beltéri levegőminőségre.

Tízezernyi önkormányzati bérlakás vár felújításra Budapesten (fotó: Mester Nándor)Tízezernyi önkormányzati bérlakás vár felújításra Budapesten (fotó: Mester Nándor)

A képviselők felszólították az Európai Bizottságot és a tagállamokat, hogy a házfelújításokra vonatkozó előírások között fordítsanak kiemelt figyelmet a kibocsátáscsökkentésre és a lakások energiahatékonyságának növelésére. A most elfogadott dokumentum előkészítésében a közép-és kelet-európai országokban működő lobbi szerveztek közül egyedül a Habitat for Humanity magyarországi csoportjának szakértői vettek részt.

Elképesztő tömegek a lakhatási szegénységben

Magyarországon legalább hárommillió ember él úgynevezett lakhatási szegénységben, többségük külső segítség nélkül élete végéig ott is marad. A lakásszegények csoportjába sok réteg tartozik: a rezsit fizetni nem képes kisnyugdíjas, a cigánytelep túlzsúfolt lakója, a lakáshitellel több mint egy éve tartozó, a hajléktalan, vagy a lakbér és a rezsi kifizetése után csak szegényesen táplálkozni tudó fiatal és sokan azok, akik düledező viskókban vagy komfort nélküli lakásokban élnek.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

14 napig ingyenesen hozzáférhet Prémium tartalmainkhoz a következő lépések megtétele után:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Adja meg bankkártyája adatait - a választott csomag díját csak a 14 napos próbaidőszak letelte UTÁN vonjuk le bankszámlájáról

+1: A 14 napos próbaidőszak alatt Profiloldalán bejelentkezve BÁRMIKOR LEMONDHATJA előfizetését

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Regisztráció

Jelszó visszaállítás

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.