TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. május 28. 10:11

Százezer fölé nőtt az Egyesült Államokban a koronavírussal összefüggésben elhunytak száma. A járvány elleni védekezés ugyanakkor eddig csaknem 40 millió amerikai állásába került.

Átlépte a 100 ezret a koronavírusos halálos áldozatok száma az USA-ban: a Johns Hopkins egyetem adatai szerint ma reggelig 100 442 elhunytat regisztráltak, írja laptársunk, a Privátbankár.hu.

New York (Forrás: Depositphotos) New York (Forrás: Depositphotos)

Az Egyesült Államok ezzel világelső a halálos áldozatok számát tekintve, az egymillió főre jutó halottak számát tekintve pedig a kilencedik helyen áll a Financial Times adatbázisa szerint. (A legmagasabb halálozási ráta a nyugat- és dél-európai országokban van – a szerk.)       

Az első amerikai fertőzöttet mintegy négy hónappal ezelőtt, január 21-én jegyezték fel Washingtonban, tehát az Egyesült Államokon négy hónap alatt végigsöpört a vírus. Ráadásul a járványnak még nincs vége: húsz tagállamban a diagnosztizált vírushordozók száma még emelkedik.     

Jelenleg mintegy 1,7 millió diagnosztizált fertőzött van – ez a globális érték csaknem harmada –, mintegy 390 ezren meggyógyultak.

A BBC szerint a koronavírusos áldozatok száma majdnem eléri a koreai, vietnámi, iraki és afganisztáni háborúkban elesett amerikai katonák együttes számát.

A tengerentúlon az elmúlt bő száz év legsúlyosabb járványa a spanyolnátha volt 1918-ban, amelyben 675 ezer amerikai vesztette életét.          

Donald Trump amerikai elnök korábban azt mondta: a koronavírus-járvány súlyosabb támadás Pearl Harbornál és szeptember 11-nél is.

A járvány terjedéséért Kínát tette felelőssé – onnan indult ki a fertőzés tavaly év végén –, és még a kapcsolatok teljes megszakítását is kilátásba helyezte.

Nagyon súlyos károkat okoznak ugyanakkor a járvány ellen bevezetett korlátozó intézkedések is, gazdasági és társadalmi szinten.  

A krízis kezdete óta csaknem 40 millió amerikai vesztette el állását – ekkora elbocsátási hullámra az 1929-es nagy gazdasági világválság óta nem volt példa.

További részletek a Privátbankár.hu cikkében.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.