Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Vég Márton Vég Márton

A legtöbb iskolában talán szerdától nyitnak a virtuális tantermek, addig még haza lehet vinni a cuccokat, a tanárokat pedig kiképzik a távoktatásra.

Mától bezártak az iskolák a koronavírus járvány miatt, ezért tantermen kívüli digitális munkarendet vezettek be. A legtöbb iskolában ez szerdán, csütörtökön keződik, addig az iskolai cuccokat lehet hazavinni az inzézményekből, tantestületi értekezletek vannak és megpróbálják gyorstalpalókkal kiképezni a tanárokat és a diákokat a digitális oktatásra.

"Március 16-án és 17-én a tantestület fölkészül a távoktatásra, ami 18-án, szerdán indul. Ennek részleteiről, forgatókönyvéről a honlap folyamatosan fog tájékoztatni. Addig az osztályfőnökök felmérik a diákok internetes hozzáférési lehetőségeit is. Az alsó tagozaton a távoktatás a tervek szerint szerda után indul" - közölte például az ELTE Radnóti Miklós gimnázium. Itt amúgy a Canvas rendszert használják, amiben kitűnően nyomon lehet követni a félév során tárgyalt témaköröket a tematika segítségével. A diákok munkái a felületen rendszerezetten gyűjthetőek, értékelést és visszajelzést kaphatnak az oktatójuktól és akár egymástól is. Az iskola bezárásával megszűnik az étkezés. Mindenkinek magának kell lemondania a már befizetett napokat.

Az ország egyik legjobb iskolájának számító Eötvös József gimnáziumban is várhatóan szerdán indul az oktatás. "Az oktatás március 18-án, szerdán kezdődik. A formákról a tanárok értesítik diákjainkat a keddi nap folyamán" - közölte a gimnázium. A szintén elit gimnáziumnak számító veszprémi Lovassy László gimnáziumban még nincs pontos menetrend, de felhívták a figyelmet arra, hogy a tantermen kívüli munkarendre történő átállás azt jelenti, hogy az iskolában nem tanítási szünet van, hanem más módszerekkel történik az ismeretek megosztása. A hétfői és keddi napon biztosítják minden diák számára kiscsoportokban, hogy az épületben maradt felszereléseit elvigye. Az étkeztetés pedig önkormányzati feladat, amelyben az iskola csak közreműködőként vesz részt.

A váci piarista gimnáziumban oktatás fő helye a Google Classroom/Tanterem lesz. Minden tanuló órarendje szerinti összes tantárgyához létrejön egy ilyen virtuális tanterem. Az órarend szerint minden aznapi óra, tananyag és feladat megjelenik az adott tantárgy tantermében az adott napon 8-14 óra között. A szaktanárok és osztályfőnökök minden tanítási napon 8-15 óra között rendszeresen figyelik levezésüket, válaszolnak kérdéseikre. "Fontos, hogy a diákok számára a kényszerű szünet ne váljék parttalan semmittevéssé, ami nagyon káros lenne a fiúknak. Ezért tanáraink előre láthatóan szerdától a tanóráknak megfelelő valós időben a digitális világ eszközeinek segítségével távoktatást tartanak. Ebben az új pedagógiai kihívásban az első időben még nem leszünk nagyon gyakorlottak, de aztán majd belejövünk" - írta a Pannonhalmi Bencés Gimnázium nevében Albin atya. A diákokkal már összeállították a kommunikációs csoportokat, hogy ez a fajta oktatás rendben elindulhasson. Abban kérték a szülők támogató segítségét, hogy a fiúkat emlékeztessék a távoktatásban való részvételi kötelezettségükre, és délelőttönként tegyék számukra lehetővé a mobiltelefonjuk
vagy az otthoni számítógép használatát.

Folyamatosan frissül a módszertani ajánlás az Oktatási Hivatal oldalán, és érkeznek a segítő, támogató felajánlások. "Javasoljuk, hogy a pedagógusok jelöljék meg azokat az interneten elérhető információforrásokat, amelyeken a tanulók a tanulást támogató segédanyagokat, vagy magát a tananyagot elérhetik. A KRÉTA rendszerben a házi feladatok funkcióval az otthoni tanulás támogatásához feladatok, tananyagok juttathatók el a tanulókhoz és szüleikhez" - közölte a hivatal. persze vannak felkészültebb iskolák is. A budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnázium tanárai a távoktatás feltételeiről és módszereiről egyeztettek. Bár az iskolában ötödik éve digitális tanítás zajlik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.